Αυτή την ώρα, ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης συναντάται στο γραφείο του στη Βουλή με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να συζητήσουν για την ψήφο των αποδήμων και γενικότερα τη διευκόλυνση της άσκησης του δικαιώματος της ψήφου των εκτός επικρατείας εκλογέων.
Ο κ. Τσίπρας προσέρχεται στη συνάντηση χωρίς πολλές ελπίδες για συναίνεση. Οι προτάσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων δεν συμπίπτουν πουθενά και εκτός των άλλων η υπόθεση της Novartis έχει δυναμιτίσει το πολιτικό σκηνικό.
Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για ένα μεγάλο θέμα «που οφείλουμε να κρατήσουμε έξω από τη διαδικασία της μικροπολιτικής αντιπαράθεσης και της μικροπολιτικής, επικοινωνιακής πλειοδοσίας», συμπληρώνοντας πως αν αυτός είναι ο στόχος και του κ. Μητσοτάκη, μπορούν να βρεθούν λύσεις.
- Στις 12:15 ακολουθεί το τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.
- Στις 16:00 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και στις 16:45 με τον πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο.
- Τελευταίο ο κ. Μητσοτάκης θα δει στις 17:30 τον γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.
Ανάλογα με τη διάθεση που θα επιδείξει ο κάθε αρχηγός, η συζήτηση αναμένεται να φτάσει στη Συνταγματική Αναθεώρηση, τον εκλογικό νόμο και τα μείζονα θέματα που απαιτούν εθνική συναίνεση, το μεταναστευτικό και την τουρκική προκλητικότητα.
Ο πρωθυπουργός δίνει μεγίστη σημασία στην ψήφο των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό. Το δικαίωμά τους απορρέει από το Σύνταγμα το οποίο εξασφαλίζει την ισότητα όλων των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους Ελλήνων όπως επισημαίνει και θεωρεί χρέος όλων των πολιτικών δυνάμεων να ανταποκριθούν σε αυτήν την πρόσκληση την οποία χαρακτηρίζει «εθνική»! “Όχι να λογίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. «Θα εξαντλήσω κάθε δυνατό τρόπο για να βρεθεί κοινός τόπος και να ψηφιστεί και από τους 300», τόνισε.
Η πρόταση της ΝΔ είναι να υπάρξει η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου σε όσους είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Η ψήφος τους να προσμετράται στα ποσοστά των κομμάτων και ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας να αυξηθεί από 12 σε 15. Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή να συζητήσει και να ενσωματώσει προτάσεις και των άλλων κομμάτων προκειμένου να ψηφιστεί στο τέλος από τουλάχιστον 200 βουλευτές ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εθνικές εκλογές.
Μέχρι στιγμής τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν φαίνεται να κρατούν κοινή στάση αν και δεν έχουν ανοίξει όλοι τα «χαρτιά» τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα δώσει καμία συναίνεση, κάνοντας λόγο για «επικοινωνιακό σόου με τις συναντήσεις πολιτικών αρχηγών».
Το στίγμα των προθέσεών του το έδειξε χθες ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμφωνήσει σε πρόταση που θα επιτρέπει «δυνητικά σε άλλα 10 εκατομμύρια εκλογέων να καθορίζουν το αποτέλεσμα των εκλογών έναντι αυτών που ζουν και φορολογούνται στην Ελλάδα και έχουν άμεσες συνέπειες από την εφαρμοζόμενη πολιτική».
Την ίδια ώρα, ανοιχτό σε αναζήτηση συναίνεσης δηλώνει το Κίνημα Αλλαγής, του οποίου οι θέσεις είναι πολύ κοντά με αυτές της ΝΔ. Το ΚΙΝΑΛ θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ αναγκαία και επιβεβλημένη την προσμέτρηση στο εθνικό εκλογικό αποτέλεσμα των ψήφων όσων ψηφίζουν στο εξωτερικό. Προτείνει όμως οι απόδημοι να έχουν την δική τους εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο.
Η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 τάσσονται υπέρ της παροχής ψήφου στους απόδημους και βλέπουν θετικά και την επιστολική ψήφο. Βελόπουλος και Βαρουφάκης θα ακούσουν τον πρωθυπουργό τι θα τους πει κσι θα τοποθετούν.
Το κλίμα μέχρι αυτήν τη στιγμή είναι ότι η ΝΔ με το ΚΙΝ.ΑΛ, την Ελληνική Λύση και τη ΜέΡΑ25 θα μπορούσαν να βρουν μία μέση λύση. Αν τα καταφέρουν συγκεντρώνονται 199 ψήφοι. Χρειάζονται όμως 200 ψήφοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ μετρούν 101. Δηλαδή, λείπει μία ψήφος.
Το ΚΚΕ θα ήθελε την αυτοπρόσωπη παρουσία και όχι επιστολική ψήφο και να υπάρχουν όρια. Κάποιος να μην λείπει πολλές δεκαετίες οπότε θα είναι αποκομμένος, αλλά να έχει φύγει για παράδειγμα μέχρι πριν 30 χρόνια. Επίσης να έχει ΑΦΜ, οι άνδρες να έχουν πάει φαντάροι, δηλαδή, να υπάρχουν εγγυήσεις της επαφής που διατηρούν με τη χώρα.