Απέναντι στην Ιταλία η Ελλάδα έχασε το τέταρτο από τα συνολικά επτά παιχνίδια της στον 10ο προκριματικό όμιλο του Euro 2016. Ήταν όμως η ήττα που πόνεσε λιγότερο, αφενός λόγω του διαμετρήματος του αντίπαλου, που έπαιζε μάλιστα στην έδρα του και αφετέρου επειδή αυτή τη φορά η Εθνική ήταν ομάδα, πάλεψε στο μέτρο των δυνατοτήτων της και ήταν εκείνη που είχε τις ευκαιρίες όταν το σκορ ήταν 0-0 ακόμη.
Διεθνείς και Φαν Σιπ οφείλουν να κρατήσουν την εμφάνιση απέναντι στη «σκουάντρα ατζούρα» ως οδηγό για τα μελλούμενα στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, καθώς από το παιχνίδι στο «Ολίμπικο» ξεκίνησε το μοντάρισμα της ομάδας που θα διεκδικήσει την πρόκριση στο Μουντιάλ του Κατάρ, το 2022. Απέναντι σε κάποιους από τους σταρ της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής σκηνής οι Έλληνες έβγαλαν πάθος, αντέταξαν δύναμη, έδειξαν -επιτέλους- μια υγιή εικόνα συγκριτικά με την αποσύνθεση των προηγούμενων αγώνων τους, εκείνους που σημαδεύτηκαν από τις εμφανίσεις ντροπής απέναντι σε Αρμενία και Λιχτενστάιν.
Από την άλλη, μια μαχητική εικόνα σε έναν αγώνα που οι παίκτες της Εθνικής είχαν μεγάλο κίνητρο, αφού το Ολυμπιακό στάδιο της Ρώμης ήταν η ευκαιρία για την «πασαρέλα» τους, δεν λέει τίποτα αν δεν συνοδευτεί από συνέχεια, συνέπεια και ταπεινότητα. Ευχή όλων είναι να μην αποδεχθεί «φωτοβολίδα» αλλά να αποτελέσει την απαρχή και να σηματοδοτήσει τη νέα εποχή και κυρίως την αλλαγή νοοτροπίας στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, την οποία ευαγγελίζονται Ομοσπονδία, τεχνική ηγεσία και ποδοσφαιριστές.
Για να έχει νόημα η προσπάθεια στη Ρώμη, λοιπόν, θα πρέπει να υπάρξει ανάλογη συνέχεια τόσο στο παιχνίδι της Τρίτης (15/10) με τη Βοσνία, όπου οι Βαλκάνιοι «καίγονται» όσο και στους αγώνες με Αρμενία και Φινλανδία, όπου όλοι οι αντίπαλοι έχουν βαθμολογικό κίνητρο, ενώ εμείς όχι. Ο Τζον Φαν Σιπ «φώναξε» με τις κλήσεις του ότι κανένας δεν είναι αναντικατάστατος, αλλά το μήνυμα πρωτίστως αφορούσε όσους κλήθηκαν για τα ματς με Ιταλία και Βοσνία. Άλλωστε, Παπασταθόπουλος, Μανωλάς και Μήτρογλου όλοι ξέρουμε ποιοι είναι…