Στην εκπομπή της Βάλιας Πετούρη (παλιά και έμπειρη συντάκτρια του ρεπορτάζ του ΠΑΣΟΚ) εμφανίστηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος “σπάζοντας” ένα μακρύ χρονικά “εμπάργκο” κατά τη διάρκεια του οποίου αρνούνταν να εμφανιστεί σε εκπομπές της δημόσιας τηλεόρασης επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά που δεν κατήλθε στις τελευταίες εκλογές και παραμένει εκτός κεντρικής σκηνής έχει αποφασίσει να παρεμβαίνει “χειρουργικά”, επιδεικνύοντας προφίλ “stateman”, ίσως διότι αυτό τον βοηθά στον πιθανό, όπως λέγεται, σχεδιασμό του για το προσεχές μέλλον. Δεν είναι άγνωστο, άλλωστε, ότι το όνομά του ακούγεται μεταξύ αυτών για την Προεδρία της Δημοκρατίας, κάτι που εφόσον συμβεί θα αποδείξει πως η προεκλογική σύγκρουσή του με την Φώφη Γεννηματά ήταν εν πολλοίς μια πράξη πολιτικά σκηνοθετημένη που σε εκείνη την πολιτική συγκυρία ευνοούσε τα σχέδια και των δύο.
Αφού ανέλυσε τον “νέου τύπου πατριωτισμό” που απαιτείται να φέρει ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο σύμφωνα με τη Βάλια Πετούρη ( η οποία προφανώς ευτυχής που τον είχε στην εκπομπή της, του έπλεξε το εγκώμιο μετατρέποντας την συζήτηση σε πολιτική “αγιογραφία”) “υπεραρκετός” για τη θέση του ΠτΔ Ευάγγελος Βενιζέλος βρήκε ευκαιρία καλεσμένος στην εκπομπή “Επτά” στην ΕΡΤ να αρχίσει ήδη να “χτίζει” το προφίλ του υποψήφιου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, με αφορμή το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου.
https://youtu.be/BhNAMzbkS7I
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι εκτιμά ότι μπορεί να βρεθεί λύση “η οποία είναι κοντά στην παράδοσή μας που είναι μία παράδοση αναλογικών εκλογικών συστημάτων, με ενίσχυση σε έδρες του πρώτου κόμματος από ένα σημείο και μετά. Διότι είναι άλλο πράγμα το πρώτο κόμμα να κινείται στο επίπεδο του 20%, και άλλο το πρώτο κόμμα να κινείται στο επίπεδο του 40%”.
Ευάγγελος Βενιζέλος για τον εκλογικό νόμο:
Πιστεύω ότι υπάρχουν περιθώρια μίας συναίνεσης και μίας συμφωνίας στα θέματα αυτά, ανεξαρτήτως της αναθεώρησης του Συντάγματος.
Πρόσθεσε ακόμα ότι πιστεύει “ότι υπάρχουν περιθώρια μίας συναίνεσης και μίας συμφωνίας στα θέματα αυτά, ανεξαρτήτως της αναθεώρησης του Συντάγματος. [..]Πρέπει να σκεπτόμαστε και μακροπρόθεσμα, δηλαδή δεν πρέπει να σκεπτόμαστε με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών του Ιουλίου του 2019, πρέπει να σκεπτόμαστε με τη μνήμη προηγούμενων αναμετρήσεων, αλλά και με την πιθανολόγηση του τι θα γίνει στις επόμενες εκλογές και στις μεθεπόμενες, μετά από κάποια χρόνια”.
Ουσιαστικά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος φαίνεται να εγκαταλείπει την παλιά σκληρή ρητορική εναντίον του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ (τουλάχιστον σε ό,τι δεν έχει να κάνει με το αφήγημά του περί “σκεωρίας” στην υπόθεση Novartis) και να επιχειρεί να εξωραΐσει τις διαφορές του με την αριστερά.
Στο πνεύμα αυτό φαίνεται να “πετάει το τυρί” στο ΣΥΡΙΖΑ με ευρύτερο ορίζοντα το θέμα της συναίνεσης για τον εκλογικό νόμο, θέλοντας να δείξει ότι μπορεί να είναι πρόεδρος και με κυβέρνηση ΝΔ και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφού δηλώνει έμμεσα ότι και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πλέον μπορεί στο μέλλον (“τι θα γίνει στις επόμενες εκλογές και τις μεθεπόμενες”) να χρειαστεί την κυβερνησιμότητα που “διευκολύνει” η ενίσχυση του πρώτου κόμματος που έδωσε ο εκλογικός νόμος στις τελευταίες εκλογές στη Νέα Δημοκρατία και την οποία η ΝΔ θέλει να διατηρήσει στο νέο εκλογικό νόμο που θέλει να φέρει για να καταργήσει την απλή αναλογική.
Ο διάλογος για εκλογικό νόμο και εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας
Β. Πετούρη: Σας πιέζω πάρα πολύ –και συγνώμη για αυτό– αλλά είναι πολλά τα θέματα, λίγος ο χρόνος που έχουμε να διαχειριστούμε και πολλά τα θέματα που έχουμε να συζητήσουμε. Στο εσωτερικό, με αφορμή τον κύκλο επαφών του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς άνοιξαν ζητήματα. Καταρχήν άνοιξε το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, η κ. Γεννηματά, του Κινήματος Αλλαγής, ουσιαστικά έθεσε το θέμα αν όχι μίας συναινετικής εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, μίας εκλογής με μία ευρύτερη πλειοψηφία πέρα της minimum.
Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, αυτό είναι γενικά καλό. Πρέπει να επιδιώκεται συναίνεση και εφόσον αυτό είναι εφικτό, πρέπει και να επιτυγχάνεται συναίνεση σε τέτοια θέματα, όπως η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει ένα ρόλο συμβολικό, ενοποιητικό.
Β. Πετούρη: Εσείς πάντα ήσασταν υπέρ των ευρύτερων πλειοψηφιών.
Ευ. Βενιζέλος: Αλλά πρέπει να υπάρχει ανταπόκριση. Τώρα να σας πω το εξής, εξαρτάται πώς θα διαχειριστεί η πλειοψηφία, η κοινοβουλευτική, το ζήτημα της αναθεώρησης. Οι χειρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ στην προηγούμενη Βουλή ήταν τραγικοί. Το αποτέλεσμα είναι τώρα η απλή πλειοψηφία των 151 βουλευτών να έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει τις διατάξεις που ρυθμίζουν τα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα δούμε λοιπόν μέχρι τη λήξη της θητείας του σημερινού Προέδρου πώς θα έχει διαμορφωθεί το συνταγματικό πλαίσιο. Αλλά ανεξαρτήτως του πώς θα έχει διαμορφωθεί το συνταγματικό πλαίσιο…
Β. Πετούρη: Ξέρετε όμως ότι τα πρόσωπα προσδίδουν στο πλαίσιο, έτσι;
Ευ. Βενιζέλος: Βεβαίως, αλλά, συνεχίζω, ανεξαρτήτως του τι θα λέει το Σύνταγμα, όπως θα διαμορφωθεί, εάν θα διαμορφωθεί, εάν θα γίνει η αναθεώρηση αυτών των διατάξεων, πρέπει να επιδιώκεται η ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Πάντως η αλήθεια είναι ότι και η ισχύουσα ρύθμιση μας λέει ότι εάν δεν εκλεγεί ο Πρόεδρος στην πρώτη Βουλή και διαλυθεί η Βουλή, η επόμενη τον εκλέγει όχι απλώς με 151, αλλά και με την απλή πλειοψηφία μεταξύ των δύο πρώτων. Εν πάση περιπτώσει, αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά όχι μόνο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…
Β. Πετούρη: Τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα αφορά.
Ευ. Βενιζέλος: …αφορά και το πολύ πιο σοβαρό ζήτημα που είναι το εκλογικό σύστημα και το ειδικότερο ζήτημα της ψήφου των εκτός επικρατείας πολιτών, των αποδήμων δηλαδή.
Β. Πετούρη: Πριν πάμε στο πολιτικό σύστημα, κ. Πρόεδρε, επιτρέψτε μου, έχουν πέσει ήδη ονόματα στο τραπέζι στην περίπτωση που ο Πρωθυπουργός δεν προτείνει τον υπάρχοντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Έχετε ακούσει ότι έχει πέσει και το δικό σας. Εγώ αναρωτιέμαι εάν έχει βάση αυτό ή εάν πέφτει, επιτρέψτε μου τον όρο «πέφτει», υπό την έννοια ότι είστε υπεραρκετός για τη θέση, ότι έχετε τα προσόντα για το αξίωμα.
Ευ. Βενιζέλος: Σας ευχαριστώ για την ευγένειά σας.
Β. Πετούρη: Και ότι υπάρχει και το κατάλληλο timing, να το πω έτσι.
Ευ. Βενιζέλος: Σας ευχαριστώ για την ευγένειά σας και την καλοσύνη σας να πείτε αυτά τα λόγια. Εγώ δεν γνωρίζω τίποτα σχετικό, γίνεται μία συζήτηση η οποία θα έλεγα ότι είναι μάλλον δημοσιογραφική, δεν νομίζω ότι αυτές οι συζητήσεις είναι συζητήσεις οι οποίες έχουν πολιτικό και θεσμικό περιεχόμενο, αλλά, εν πάση περιπτώσει, πρόσωπα υπάρχουν πολλά και άξια να αναλάβουν το ρόλο αυτό. Σημασία έχει η χώρα να έχει ένα ρυθμό, να έχει μία προοπτική, να νιώθει ότι είναι συνεκτική, ότι είναι ασφαλής, ότι είναι αξιοπρεπής. Διότι εδώ έχουμε ανάγκη από έναν νέου τύπου πατριωτισμό ο οποίος να δημιουργεί μία αίσθηση σε όλους ότι μετέχουν κάπου, ότι έχουν μία ελπίδα. Λοιπόν, αυτό το έχουμε χάσει τα τελευταία χρόνια και πρέπει να αποκαταστήσουμε αυτό το αίσθημα αξιοπρέπειας, συμμετοχής και προοπτικής.
Με πληροφορίες από το thefaq.gr
Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ