Ο συριακός στρατός εισέρχεται στην πόλη Μάνμπιτζ στη βορειοανατολική Συρία, μεταδίδουν δημόσια συριακά μέσα ενημέρωσης ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε πως η Τουρκία σκοπεύει να εκδιώξει τους υπό την ηγεσία των Κούρδων μαχητές από την πόλη Μάνμπιτζ της βόρειας Συρίας, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν αξιωματούχοι των Κούρδων της Συρίας με τη συριακή κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπίσουν την επίθεση της Άγκυρας.
Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους πριν από την επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, ο Ερντογάν είπε πως η Τουρκία θα εφαρμόσει τα σχέδιά της για τη Μάνμπιτζ και θα εγκαταστήσει εκεί Άραβες, έπειτα από την αποτυχία μιας συμφωνίας με την Ουάσινγκτον πέρυσι που προέβλεπε την αποχώρηση των μαχητών της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG.
«Η συμφωνία μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν οι τρομοκρατικές οργανώσεις να απομακρυνθούν από τη Μάνμπιτζ μέσα σε 90 ημέρες», είπε, εννοώντας τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). «Ωστόσο, πέρασε ένας χρόνος και η Μάνμπιτζ δεν έχει εκκαθαριστεί», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.
«Εμείς, ως Τουρκία, δεν θα μπούμε στη Μάνμπιτζ μέχρι ν’ αδειάσει. Οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της περιοχής εκείνης, οι Άραβες, και οι φυλές που είναι οι αληθινοί ιδιοκτήτες θα πάνε εκεί. Η προσέγγισή μας στο θέμα αυτό είναι να εγκατασταθούν εκεί και να προβλέψουμε για την ασφάλειά τους», προσέθεσε.
Ερντογάν: 18 άμαχοι νεκροί και σχεδόν 200 τραυματίες στην τουρκική επικράτεια από την έναρξη της επιχείρησης
Πέντε μέρες μετά την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία, 18 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην Τουρκία και σχεδόν 200 έχουν τραυματιστεί από περισσότερα από 700 βλήματα όλμου που εκτόξευσαν «τρομοκρατικές οργανώσεις» κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σε ομιλία του σε μια συνάντηση στο Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, ο Ερντογάν επιτέθηκε σε όσους κατακρίνουν τη στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας στη βορειοανατολική Συρία ενάντια σε Κούρδους μαχητές.
«Από πότε άρχισαν να υπερασπίζονται τρομοκρατικές οργανώσεις σε βάρος μιας χώρας μέλος του ΝΑΤΟ;» είπε ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος στην κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) και στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), ένοπλες κουρδικές οργανώσεις τις οποίες η Τουρκία χαρακτηρίζει τρομοκρατικές.
Παράλληλα δήλωσε «αποφασισμένος» να συνεχίσει τη στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία για να «εκκαθαρίσει από τρομοκράτες των YPG/PKK» την περιοχή των συνόρων.
Παρασκηνιακές επαφές στην πλάτη των Κούρδων
Την ίδια ώρα σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ υψηλόβαθμο στέλεχος της τουρκικής κυβέρνησης ταξίδεψε την Κυριακή στη Δαμασκό όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ και έναν εκπρόσωπο της Ρωσίας. Οι τρεις άνδρες συζήτησαν για την τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία.
Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν με το που επέστρεψε, ενημέρωσε τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χολουσί Ακάρ.
Μόλις πριν από λίγες ώρες – και μετά τη συνάντηση- ο σύμβουλος του Βλαντιμίρ Πούτιν Γιούρι Ουσακόφ κατέκρινε τις κινήσεις της Άγκυρας στη Συρία. «Η επιχείρηση την οποία πραγματοποιεί η Τουρκία στη Συρία δεν ανταποκρίνεται πλήρως στην αρχή της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιούρι Ουσάκοφ και απαντώντας σε ερώτηση, για το τι θα κάνει η Ρωσία σε αυτή την κατάσταση, απάντησε: «Κάτι θα κάνουμε, θα δούμε».
Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόϊγκου είχε και αυτός τηλεφωνική επικοινωνία με τον Χολουσί Ακάρ. «Έχουμε συστηματικές επαφές για την επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης» με τους εταίρους μας. Σήμερα συνομίλησα με τον Ρώσο ομόλογο μου Σεργκεί Σόϊκγου. Ανταλλάξαμε απόψεις, συζητήσαμε πρωτοβουλίες, οι οποίες πρέπει να αναληφθούν» δήλωσε ο Ακάρ στους δημοσιογράφους.
Οι έντονες παρασκηνιακές ζυμώσεις έρχονται λίγες ώρες μετά τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ του καθεστώτος Άσαντ και των Κούρδων για προστασία των δεύτερων από τις επιθέσεις των Τούρκων στη Βόρεια Συρία. Αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας είναι η είσοδος των στρατευμάτων του Άσαντ στην πόλη Μάνμπιζ.
Την ίδια στιγμή, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία του Ρώσου αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων Βαλερί Γερασίμοφ με τον αρχηγό του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ Μάρκ Μίλεϊ για «θέματα κοινού ενδιαφέροντος».
Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης μετά την εισβολή
Πέρα από τον καθημερινό απολογισμό ως προς τους νεκρούς και τραυματίες που ανακοινώνεται από τους εμπολέμους, το σίγουρο είναι πώς ήδη έχει μετακινηθεί ένας μεγάλος αριθμός αμάχων προς τον Νότο που αγγίζει τις 150.000 άτομα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ. Αυτός ο αριθμός τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φθάσει τους 500.000 αμάχους.
Εάν τελικά μετακινηθεί ένα τόσο μεγάλο ποσοστό των γηγενών Κούρδων κατοίκων εντός της συνοριακής ζώνης εισβολής τότε η Άγκυρα θα έχει πετύχει τον βασικό της στόχο. Την από-κουρδοποίηση της Ζώνης Ασφαλείας που επιχειρεί να διασφαλίσει. Τότε θα επιχειρήσει να εγκαταστήσει στην Ζώνη αυτή, Άραβες σουνίτες πρόσφυγες που έχουν καταφύγει τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία. Πρόκειται δηλαδή για ένα συνειδητά μεθοδευόμενο σχέδιο εθνοκάθαρσης από την Άγκυρα.
- Τα πράσινα βέλη δείχνουν τις πύλες της εισβολής των τουρκικών δυνάμεων στη Βόρειο Συρία. Επίσης με πράσινο χρώμα οι τουρκικές δυνάμεις στο Αφρίν και γύρω από το Μανμπίζ Δυτικά του Ευφράτη όμως.
- Με πράσινο χρώμα αλλά κίτρινο φόντο μεταξύ των πόλεων Ταλ Αμπιάντ και Ρας Αλ Αϊν, ο θύλακας υπό πλήρη τουρκικό έλεγχο εντός των κουρδικών εδαφών.
- Με γκρί χρώμα ο θύλακας των Τζιχαντιστών, αριστερά (δυτικά) του Χαλεπίου και δίπλα στο Μανμπίζ.
- Με κίτρινο οι κουρδικές δυνάμεις YPG και SDF.
- Με ροζ οι κυβερνητικές δυνάμεις του προέδρου Άσαντ
Μετά από 6 ημέρες εισβολής ο τουρκικός στρατός ελέγχει τον μεσαίο χώρο της Ζώνης Ασφαλείας που διεκδικεί. Το μεν βάθος αυτής της περιοχής υπό τουρκικό έλεγχο είναι 30-35 χιλιόμετρα πλην όμως το μήκος της απέχει πολύ από τον τουρκικό στόχο των 120 χιλιομέτρων.
2) Το Καμισλί ανατολικά (με αεροδρόμιο) και το Κομπάνι δυτικά εξακολουθούν να ελέγχονται από τους Κούρδους. Στο Κομπάνι (πολύ κοντά) υπάρχει μονάδα του κυβερνητικού συριακού στρατού ενώ στο Καμισλί μονάδα των κυβερνητικών δυνάμεων ελέγχει το αεροδρόμιο.
3) Στον νότο, συγκεκριμένα στην περιοχή της Ράκκα, περίπου 80 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία και στο στρατηγικό σημείο των φραγμάτων του Ευφράτη προωθήθηκαν από την Δευτέρα το πρωί οι δυνάμεις του προέδρου Άσαντ μετά την επιτυχή διαπραγμάτευσης των Κούρδων με την Δαμασκό υπό την επιτήρηση των Ρώσων.
Οι 1.000 περίπου αμερικανοί στρατιωτικοί των Ειδικών Δυνάμεων και των Πεζοναυτών απαγκιστρώνονται τις τελευταίες ώρες από τα Ανατολικά του Ευφράτη με κατεύθυνση τα ασφαλή καταφύγια τους στο Βόρειο Ιράκ. Στο έδαφος δηλαδή από το Χαλέπι μέχρι το Βόρειο Ιράκ βρίσκονται οι δυνάμεις των Κούρδων.
Οι τουρκικές μονάδες εισβολής και οι 14.000 Άραβες μισθοφόροι που συνεργάζονται με την Τουρκία, οι λίγες δυνάμεις του προέδρου Άσαντ που απολαμβάνουν όμως της αεροπορικής κάλυψης των ρωσικών μαχητικών από τη βάση τους στη Λατάκκεια και οι Τζιχαντιστές στον θύλακα του Ιντλίμπ και του Μανμπίζ. Λέγεται πώς στη περιοχή δρουν ολιγομελείς μονάδες του βρετανικού SAS, αλλά αυτές οι πληροφορίες μπορεί και ανήκουν στην σφαίρα των μύθων στην εμπόλεμη ζώνη.