Τη στάση της απέναντι στην Τουρκία θα καθορίσει η Ευρώπη την εβδομάδα που ξεκινά σήμερα, με ορόσημο τη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες το διήμερο 17 και 18 Οκτωβρίου.
Η συμπεριφορά της Άγκυρας προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία στην Αθήνα, που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και σε στενή συνεργασία με τη Λευκωσία συντονίζουν τις επόμενες κινήσεις τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το κλίμα για την Τουρκία είναι πολύ βαρύ και πρόκειται για μια από τις σπάνιες φορές που βρίσκεται τόσο απομονωμένη σε διεθνές επίπεδο, όπως παρατηρούν πρόσωπα με βαθιά γνώση των συζητήσεων που γίνονται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ταυτόχρονα όμως ο φόβος για μια νέα έκρηξη του προσφυγικού/μεταναστευτικού περιπλέκει την κατάσταση και οδηγεί πολλές χώρες στην ανάγκη για την διατήρηση ισορροπιών με την Άγκυρα.
Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η σημερινή συνεδρίαση του συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το θέμα που θα κυριαρχήσει είναι η τουρκική επίθεση στη Συρία και ύστερα από το χθεσινό αυστηρό μήνυμα Γερμανίας και Γαλλίας για τον τερματισμό της θα συζητηθεί η επιβολή εμπάργκο στην πώληση πολεμικού υλικού προς τον Τουρκία και απομένει να αποσαφηνιστεί αν θα υπάρξει ομοφωνία. Η ελληνική κυβέρνηση από την αρχή έχει καταδικάσει της ενέργειες της Άγκυρας και αναμένεται να συνταχθεί με τον άξονα Γερμανίας – Γαλλίας.
Οι κυρώσεις που θα ζητήσει η Κύπρος
Στην ατζέντα όμως του συμβουλίου, ύστερα από ενέργειες της Λευκωσίας, βρίσκεται και η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με πληροφορίες η Κύπρος αναμένεται να ζητήσει την ενεργοποίηση κυρώσεων και η ελληνική πλευρά θα στηρίξει τη θέση αυτή, στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές, έχει εξασφαλιστεί η στήριξη και άλλων κρατών-μελών, ενώ στις κυρώσεις που θα μπουν στο τραπέζι μπορεί να είναι το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και η έκδοση ταξιδιωτικών οδηγιών για την Τουρκία. Ωστόσο, έμπειροι παρατηρητές των ευρωπαϊκών διεργασιών επισημαίνουν, ότι δεν πρέπει να συγχέονται οι κυρώσεις για την επέμβαση στη Συρία με αυτές για την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ.
Η Ευρώπη έχει σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην Άγκυρα, που αναδεικνύεται σε παράγοντα αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή, αδιαφορεί για τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και απειλεί με το μεταναστευτικό. Βέβαια αυτό μπορεί να περιπλέξει ακόμα περισσότερο τα πράγματα, καθώς όταν η Τουρκία είναι στριμωγμένη ανοίγει νέα μέτωπα και προβάλει την ισχύ της. Επίσης από την προσοχή της ελληνικής πλευράς δεν διαφεύγει το γεγονός ότι οι εξελίξεις στην Συρία εντάσσονται σε έναν ευρύτερο συσχετισμό που αφορά και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Το σχέδιο για το μεταναστευτικό
Η τελική στάση της ΕΕ προς την Τουρκία θα διαμορφωθεί στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη. Εκεί θα συζητηθεί και το μεταναστευτικό, με έντονη την ανησυχία μιας νέας προσφυγικής κρίσης, αλλά και έκρηξης των μεταναστευτικών ροών από τα τουρκικά παράλια. Αυτό οδηγεί σε μια διττή προσέγγιση από πλευράς Βρυξελλών. Από τη μια οι κυρώσεις για την Συρία και από την άλλη ο συμβιβασμός για τον έλεγχο των διακινητών. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, βρίσκεται στα σκαριά σχέδιο χρηματοδότησης της Τουρκίας με αντάλλαγμα την συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών και την καταπολέμηση των δικτύων. Η τελική πρόταση είναι υπό διαμόρφωση και εφόσον ολοκληρωθεί θα τεθεί από το Βερολίνο προς συζήτηση στη Σύνοδο. Στήριξη υπάρχει από το Παρίσι και τις μεσογειακές χώρες, με την Ισπανία και την Ιταλία να επιθυμούν την ένταξη στη χρηματοδότηση και χωρών της Βορείου Αφρικής. Με το σχέδιο συντάσσονται και αναμένεται να κάνουν παρέμβαση Ελλάδα, Κύπρος και Βουλγαρία στο πλαίσιο και της κοινής δήλωσης που υπέγραψαν πριν 15 ημέρες για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά θα επιμείνει στις αυστηρές συστάσεις από την Σύνοδο Κορυφής προς την Άγκυρα για την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών που δρουν στην Τουρκία, στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.
Πηγή: iefimerida.gr