Λονδίνο και Βρυξέλλες βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για το Brexit, μεταδίδουν τα βρετανικά ΜΜΕ, που σημειώνουν πως ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον προχώρησε σε πολύ μεγάλες παραχωρήσεις προς την ΕΕ, στο ζήτημα της Βορείου Ιρλανδίας.
Ένα προσχέδιο συμφωνίας θα μπορούσε να δοθεί στη δημοσιότητα αύριο, Τετάρτη εάν η Ντάουνινγκ Στριτ δώσει το τελικό πράσινο φως, μεταδίδει η εφημερίδα Guardian, επικαλούμενη ανώτερους Ευρωπαίους και Βρετανούς αξιωματούχους.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, υπήρξε επί της αρχής συμφωνία ώστε να υπάρξει τελωνειακό σύνορο στην ιρλανδική θάλασσα. Μία παρόμοια συμφωνία είχε απορριφθεί από την Τερέζα Μέι, η οποία μάλιστα είχε σχολιάσει πως «κανένας Βρετανός πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί κάτι τέτοιο».
Ο Τζόνσον θα πρέπει βέβαια να περάσει το σκόπελο του ίδιου του του Κοινοβουλίου –που ως γνωστό δεν ελέγχει- περιλαμβανομένου του μικρότερου συμμάχου του, του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βορείου Ιρλανδίας, καθώς επίσης και τους σκληροπυρηνικούς υπέρμαχους του Brexit εντός των Συντηρητικών.
«Η Βόρεια Ιρλανδία θα είναι de jure εντός των τελωνιακών ορίων της Βρετανίας και de facto εντός των τελωνιακών ορίων της ΕΕ», σχολίαζε μια διπλωματική πηγή στον Guardian.
Έπειτα από τη συμφωνία, ο Τζόνσον θα μπορεί να πει στο εκλογικό του ακροατήριο πως έβγαλε τη Βρετανία «αρτιμελή» από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πηγές από τις Βρυξέλλες ανέφεραν στον Guardian πως η ΕΕ και η Βρετανία θα μπορούσαν να κλείσουν την οριστική συμφωνία εντός της νύχτας. Αλλά καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, υπάρχει νευρικότητα σε Βερολίνο και Παρίσι που βιάζονται ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης.
Από το Παρίσι, ανώτερος Γάλλος αξιωματούχος κρατούσε στάση αναμονής και συνιστούσε σύνεση, εκφράζοντας ερωτηματικά για το εάν η συμφωνία που θα συνομολογηθεί, θα ικανοποιεί τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. «Δεν είναι οι βρετανοί που έκαναν τη συμφωνία. Πράγματι, υπάρχει καλύτερη ατμόσφαιρα, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι το περιεχόμενο και προς το παρόν δεν είδαμε τίποτα απολύτως. Ότι και να είναι θέλουμε να το δούμε πολύ λεπτομερώς».
Γερμανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι είπαν ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι αυτή τη βδομάδα φιλόδοξος στόχος και ότι η συμφωνία για τα τεχνικά ζητήματα μπορεί να απαιτήσει άλλους δύο μήνες συνομιλιών εκτός αν το Ηνωμένο Βασίλειο έκανε αρκετά σημαντικές παραχωρήσεις.
ΠΗΓΗ: newpost.gr