«Αν παραδοθώ στο καθεστώς, θα πεθάνω και η κόρη μου θα δοθεί στον σύζυγό μου. Ήθελε να την παντρέψει από τα εννιά της» είπε η 37χρονη Ιρανή η οποία ζήτησε από την ελληνική δικαιοσύνη να προστατεύσει τόσο την ίδια όσο και το παιδί της.
Η Σαραρέ Καντεμί χαρακτήρισε τον εαυτό της πολιτικό πρόσφυγα και υποστήριξε ότι συνελήφθη γιατί είχε πολιτική δράση στην πατρίδα της. Πρόσθεσε ότι η ίδια βιντεοσκοπούσε διαδηλώσεις που γίνονταν σε βάρος της κυβέρνησης και τις έστελνε σε κανάλια, πράξη που όπως είπε στο Ιράν θεωρείται έγκλημα.
Απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας για τη ζωή της στο Ιράν και τη σχέση της με τον σύζυγό της, υποστήριξε ότι την κακοποιούσε και ότι ήταν αυτός που έστειλε τη μητέρα της στη φυλακή για επτά μήνες.
Καταθέτοντας στο δικαστήριο, ο συγγραφέας, Απόστολος Δοξιάδης υποστήριξε ότι η 37χρονη κινδυνεύει πολύ σοβαρά να αντιμετωπίσει την ποινή του θανάτου εάν επιστρέψει.
«Στο Ιράν υπάρχουν επαναστατικά δικαστήρια τα οποία δικάζουν πολιτικά αδικήματα και αποτελούνται από ιερείς, οι κατηγορούμενοι δεν έχουν δικηγόρο. Τα κανονικά δικαστήρια αποτελούνται μόνο από άντρες.
Είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό ανά κεφαλή θανατικών ποινών κυρίως ανηλίκων. Η γυναίκα από τα εννιά της θεωρείται υπόλογη απέναντι στον νόμο.
Η θανατική ποινή εφαρμόζεται για πολλά αδικήματα. Με διάφορους τρόπους, απαγχονισμού, λιθοβολισμός, σταύρωση. Εκτός από τα αδικήματα του φόνου και της ένοπλης ληστείας, προβλέπεται και για την ομοφυλοφιλία, την απαγωγή και την πολιτική διαμαρτυρία. Γι’ αυτό πιστεύω ότι έχει κίνδυνο ζωής» είπε ο Απόστολος Δοξιάδης.
Η αντεισαγγελέας ζήτησε από τους δικαστές του 6ου Ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου να μην εκδοθεί η 37χρονη Ιρανή, υποστηρίζοντας ότι, εάν γίνει δεκτό το αίτημα έκδοσης που έχει υποβάλει η χώρα της, η ζωή της μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο.
Η απόφαση του δικαστηρίου θα εκδοθεί στις 29 Οκτωβρίου.