Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα Τετάρτη ότι δεν θα δεχθεί να συναντήσει τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Πενς για να συζητήσουν μια εκεχειρία στη βόρεια Συρία, μεταδίδει το Sky News σε έκτακτη είδηση και προσθέτει ότι ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι θα μιλήσει μόνο στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Νωρίτερα δήλωσε πώς τόνισε στον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ πως δεν θα κηρύξει ποτέ μια εκεχειρία στη βορειοανατολική Συρία, και πως δεν «θα διαπραγματευτεί ποτέ με τρομοκράτες», αναφέροντας πως ο στόχος της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας στη Συρία είναι ξεκάθαρος και πως δεν ανησυχεί για την επιβολή κυρώσεων.
Στο κενό τελεσίγραφο Ερντογάν στους Κούρδους να παραδώσουν τα όπλα – Σφοδρές μάχες με εμπλοκή του συριακού στρατού
Την Τρίτη ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι στις 16 Οκτωβρίου, ο Αντιπρόεδρος Μαικ Πενς θα ηγηθεί μιας αντιπροσωπείας, που θα επισκεφθεί την Άγκυρα.
Στην αποστολή συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν και ο πρεσβευτής Τζέιμς Τζέφρεϊ.
Στην Τουρκία, ο Αντιπρόεδρος είχε στόχο να εκφράσει τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να επιτύχουν άμεση κατάπαυση του πυρός και θα αναφέρει τους όρους για μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, στις 17 Οκτωβρίου, ο αντιπρόεδρος Πενς θα συμμετείχε σε διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, αυτήν που ο Ερντογάν απέρριψε.
Ο κ. Πενς σκόπευε να επαναλάβει τη δέσμευση του Προέδρου Τράμπ να διατηρήσει τις οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία έως ότου επιτευχθεί συμφωνία.
Ο κ. Πενς αναμενόταν να πει στον κ. Ερντογάν ότι η συνεχιζόμενη βία στην περιοχή, υπονομεύει σοβαρά την εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (D-ISIS), θέτει σε κίνδυνο τους αμάχους και τις θρησκευτικές μειονότητες και απειλεί την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής.
Τρολάρει τον Τραμπ
Την ίδια ώρα ο Ερντογάν αφήνει αιχμές για την… ευμετάβλητη στάση του Ντόναλντ Τραμπ και την μέθοδο “μία κρύο μία ζέστη”, που ακολουθεί στο Twitter, σχετικά με την στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία.
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε στους δημοσιογράφους μέσα στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στο Αζερμπαϊτζάν πως «όταν βλέπουμε τις δηλώσεις που αναρτά ο κ. Τραμπ στο Twitter, φθάνουμε σε ένα σημείο όπου δεν μπορούμε πλέον να παρακολουθήσουμε αυτά τα tweet».
Πριν από την έναρξη της εισβολής της Άγκυρας στη Συρία, ο Αμερικανός πρόεδρος έμοιαζε να δίνει το “πράσινο φως” ανακοινώνοντας την αποχώρηση Αμερικανών στρατιωτών που στάθμευαν στη ζώνη αυτή. Όταν όμως κατηγορήθηκε, ακόμη και από το ίδιο του το στρατόπεδο, ότι «πρόδωσε τους Κούρδους» που πολέμησαν τους τζιχαντιστές του ISIS, ο Τραμπ πολλαπλασίασε τα απειλητικά tweet προς την Τουρκία, κάνοντας λόγο για κυρώσεις που μπορούν να «αφανίσουν την οικονομία» της Άγκυρας.
Ισχυρίστηκε επίσης πως οι Κούρδοι μαχητές «δεν βοήθησαν» τις Ηνωμένες Πολιτείες στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και στην απόβαση στη Νορμανδία, δηλώνοντας την ίδια στιγμή ότι… τους «αγαπά πολύ».
«Δεν καταφέρνουμε πια να (τον παρακολουθήσουμε)», επανέλαβε ο Ερντογάν, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet.
Ο Ερντογάν αποκάλυψε μάλιστα ότι κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε την περασμένη εβδομάδα με τον Τραμπ, του έδωσε… συμβουλές για τις σχέσεις του με τα ΜΜΕ.
«Του είπα: ‘Μπορεί μερικές φορές να οργίζεστε με τα ΜΜΕ. Είστε υπό την επιρροή τους. Μην τους δίνετε σημασία, είστε ένας ισχυρός ηγέτης. Αυτό δεν ταιριάζει σε ισχυρούς ηγέτες’», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους.
Σνομπάρει και το Βερολίνο
Όπως επίσης μεταδίδουν γερμανικά ΜΜΕ, με δηλώσεις του σε Τούρκους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε απαξιωτικά στο πρόσωπο του Γερμανού ΥΠΕΞ, Χάικο Μαας.
Χαρακτηριστικά ο Ερντογάν ανέφερε «ο Μαας είναι ένας υπερόπτης. Ήρθε εδώ και μου είπε για το εμπάργκο όπλων.
»Εγώ του απάντησα πως «εσύ θα χάσεις και όχι εγώ. Δεν έχεις ιδέα από πολιτική».
Την ίδια ώρα, αυξάνεται η κριτική που ασκεί ο γερμανικός Τύπος προς την κυβέρνηση της Γερμανίας με πολλά άρθρα γνώμης να τονίζουν πως η μέχρι τώρα κυρώσεις προς την Τουρκία δεν έχουν ουσιαστικές συνέπειες και πως πρόκειται περισσότερο για λόγια παρά για πράξεις.