Μετά από χρόνια προσπαθειών του Κρεμλίνου να επιβληθεί στη διεθνή σκηνή, ο Βαλντιμίρ Πούτιν βρίσκεται τώρα προ ενός διαφαινόμενου θριάμβου στη Μέση Ανατολή. Την Τρίτη, οι υποστηριζόμενες από το Κρεμλίνο δυνάμεις προωθήθηκαν περαιτέρω στην κάλυψη του εδαφικού κενού στη βόρεια Συρία που προκάλεσε η πρόσφατη απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων. Εν τω μεταξύ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στις 22 Οκτωβρίου στο ρωσικό θέρετρο Σότσι, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.
Οι ρωσικές δυνάμεις διέσχισαν τον Ευφράτη ποταμό στη βόρειο Συρία και έφθασαν στις περιοχές έξω από την πόλη Κομπάνι ενώ τμήματα του συριακού στρατού επανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της πόλης Μαντζίμπ και των γύρω περιοχών και μπήκαν στην πόλη Κομπάνι που βρίσκεται σε απόσταση 150 χιλιομέτρων από το Χαλέπι κοντά στα τουρκικά σύνορα.
Οι ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις μεταφράζονται ήδη σε τεράστια εδαφικά οφέλη για την, εκλεκτή του Κρεμλίνου, κυβέρνηση Άσαντ που μόλις πριν από μερικές ημέρες δημιούργησε νέο, κοινό μέτωπο με τους Κούρδους που εγκατέλειψαν οι Αμερικανοί.
Παρά τις διεθνείς επικρίσεις και κυρώσεις, η Μόσχα επέμεινε μέχρι τέλους στη στήριξή της στον Άσαντ κι έγινε η μόνη δύναμη που επενέβη για να προστατεύσει τους Κούρδους της Συρίας από την τουρκική προέλαση. Με την αποχώρηση των Αμερικανών από την περιοχή να επικρίνεται όλο και περισσότερο ως «προδοσία» απέναντι στους Κούρδους, η Ρωσία με την επέμβασή της καθίσταται στα μάτια πολλών ως η μόνη αξιόπιστη δύναμη σ’αυτή τη σύρραξη.
Στο πλαίσιο ενίσχυσης αυτού του προφίλ, ο πρόεδρος Πούτιν πραγματοποίησε επίσκεψη σε δύο κομβικά κράτη του Κόλπου – τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την Τρίτη και τη Σαουδική Αραβία τη Δευτέρα.
Στη Σαουδική Αραβία, μία από τις στενότερες συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Ρώσος πρόεδρος έγινε δεκτός με ιδιαίτερη θέρμη, καθώς επρόκειτο για την πρώτη επίσκεψη σε διάστημα άνω των δέκα χρόνων στο Βασίλειο. «Επίσκεψη επιστροφής» χαρακτήρισε το ταξίδι το Κρεμλίνο, δύο χρόνια αφότου ο Σαουδάραβας μονάρχης επισκέφτηκε τη Μόσχα, στο πλαίσιο της διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ πετρελαιοπαραγωγών χωρών.
Ωστόσο, η σημασία αυτής της εξελισσόμενης Σαουδο-ρωσικής φιλίας σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμηθεί ή να περιοριστεί στα του πετρελαίου.
Η Ρωσία είναι, εν τέλει, στενή σύμμαχος του πιο αδυσώπητου εχθρού της Σαουδικής Αραβίας: του Ιράν. Έχει πολεμήσει με τις ιρανικές δυνάμεις στη Συρία και διατηρεί στενές διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις με την Τεχεράνη.
Σε δήλωσή του μετά τη συνάντησή τους, ο βασιλιάς Σαλμάν σημείωσε πως εκτιμά «τον αποτελεσματικό ρόλο της Ρωσίας στην περιοχή αλλά και στον κόσμο», δήλωση που υπογραμμίζει πως η επίσημη αυτή επίσκεψη ήταν ένα «διπλωματικό πραξικόπημα με καλό timing» που τοποθετεί τον Πούτιν στο επίκεντρο της μεσανατολικής γεωπολιτικής.
Είναι αυτό για το οποίο ο Πούτιν πίεζε καιρό.
Ωστόσο, η θέρμη με την οποία αντιμετωπίζει εσχάτως η Σαουδική Αραβία τη Ρωσία μπορεί να εκληφθεί και ως προειδοποιητική βολή προς τις ΗΠΑ.
Ο ρόλος της Σαουδικής Αραβίας στη φρικαλέα δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, αλλά και η στοχοθέτηση αμάχων στον πόλεμο κατά των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ διογκούμενο κύμα επικρίσεων κατά του Ριάντ, με το αμερικανικό Κογκρέσο να θέτει ακόμη και ζήτημα διακοπής της πώλησης όπλων στο βασίλειο – πωλήσεις στις οποίες η Σαουδική Αραβία βασίζεται για τη συνέχιση των επιχειρήσεων στην Υεμένη.
Παρόλα αυτά, η Σαουδική Αραβία παραμένει σταθερός εταίρος των Αμερικανών, με την Ουάσινγκτον να ανακοινώνει, μόλις τον περασμένο μήνα, την ανάπτυξη επιπλέον δύναμης 3.000 στρατιωτών, εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης με το Ιράν.
Ωστόσο, οι επικρίσεις και η ανησυχία για την αμερικανική «αφοσίωση» ωθεί τη Σαουδική Αραβία να… κοιτάζει κι αλλού, ίσως σε έναν πιο αξιόπιστο και λιγότερο… επικριτικό φίλο.
Όπως εύγλωττα σημείωσε Σαουδάραβας αξιωματούχος «οι μέρες τού ενός στρατηγικού εταίρου για το βασίλειο έχουν παρέλθει». ΄
Κι όπως ακριβώς συνέβη στη βόρεια Συρία, η Ρωσία είναι έτοιμη και πρόθυμη να επέμβει.
ΠΗΓΗ: cnn.gr