Με επίσημη ανακοίνωσή της η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από τη σημερινή συνεδρίαση δίνει γνωστοποιεί την απόφασή της να συνταχθεί με την πρόταση του ΚΚΕ για την ψήφο των αποδήμων στο πλαίσιο της συζήτησης που έχει ξεκινήσει στη Διακομματική Επιτροπή υπό τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο.
Όπως προκύπτει, τα μέλη του οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η πρόταση του ΚΚΕ προσεγγίζει το θέμα από την ίδια θέση αρχής με τον ΣΥΡΙΖΑ, έστω με άλλη “μέθοδο”, δηλαδή υπό την μέριμνα της διευκόλυνσης της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού συνυπολογίζοντας την παράμετρο της μη αλλοίωσης του εκλογικού σώματος, κάτι το οποίο, αψηφά η πρόταση των ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της ΠΓ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, συντάσσεται με αυτή την πρόταση υπό έναν όρο: τη συνταγματική θωράκιση της πρότασης αυτής μέσα από την αναθεώρηση του άρθρου 54 ώστε η όποια νομοθετική παρέμβαση να μην εκπέσει ως αντισυνταγματική.
Τέλος, καλεί Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ “στο βαθμό που αληθινά επιθυμούν τη συναίνεση και την ψήφιση νόμου με 300 βουλευτές, θα μετακινηθούν από τη θέση τους που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλοίωσης του εκλογικού σώματος”.
Αναλυτικά η πλήρης ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε το πρώτο και μέχρι στιγμής το μοναδικό κόμμα που έχει καταθέσει πλήρη, αναλυτική πρόταση νόμου και σχετική πρόταση στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης έτσι ώστε να κατοχυρωθεί πλήρως το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Η πρόταση αυτή σέβεται τη δημοκρατική αρχή και λαμβάνει υπόψη πλήρως την ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία
Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί στο δημόσιο διάλογο δύο διαφορετικές αντιλήψεις: η πρώτη, της ΝΔ στην οποία προσχώρησε και το ΚΙΝΑΛ ανατρέποντας την πάγια θέση του, δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη την ευρωπαϊκή πρακτική χωρών με μεγάλη διασπορά, όπως η Ελλάδα, ώστε να αποφεύγεται η αλλοίωση του εκλογικού σώματος.
Η δεύτερη αντίληψη αναγνωρίζει το δικαίωμα της ψήφου των αποδήμων, ρυθμίζοντάς το όμως στο πλαίσιο συστήματος αντιπροσώπευσης με δύο τρόπους: είτε με ξεχωριστές εκλογές όπου οι ίδιοι οι απόδημοι εκλέγουν τους εκπροσώπους τους σε αυτοτελείς εκλογικές περιφέρειες (πρόταση ΣΥΡΙΖΑ) είτε θέτοντας προϋποθέσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος (προτάσεις ΚΚΕ και ΜέΡΑ25).
Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει στην ανάγκη να ακουστεί η φωνή των αποδήμων Ελλήνων και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, θα επιδιώξει τις επόμενες μέρες τη σύνθεση ανάμεσα στις προτάσεις που σέβονται τη δημοκρατική αρχή, τη συνταγματική νομιμότητα και τη διεθνή εμπειρία. Με μόνη προϋπόθεση να αξιοποιηθεί η τρέχουσα διαδικασία της αναθεώρησης του άρθρου 54 του Συντάγματος ώστε η όποια νομοθετική παρέμβαση σε αυτή τη κατεύθυνση να μην κινδυνεύει να εκπέσει ως αντισυνταγματική.
Ευελπιστούμε τέλος, ότι τόσο η ΝΔ όσο και το ΚΙΝΑΛ, στο βαθμό που αληθινά επιθυμούν τη συναίνεση και την ψήφιση νόμου με 300 βουλευτές, θα μετακινηθούν από τη θέση τους που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλοίωσης του εκλογικού σώματος.
Γιατί στις δημοκρατίες το εκλογικό σώμα είναι αυτό που έχει το δικαίωμα να αλλάζει την κυβέρνηση και όχι η κυβέρνηση το εκλογικό σώμα».
ΠΗΓΗ: topontiki.gr