Plan B ζητά εναγωνίως από τους Ευρωπαίους η ελληνική κυβέρνηση καθώς βρίσκεται ενώπιον ενός εκρηκτικού πολιτικού και κοινωνικού προβλήματος που αφορά το προσφυγικό. Για ακόμα μία φορά οι ηγέτες δεν κατόρθωσαν να βρουν κοινή συνισταμένη στη Σύνοδο Κορυφής, καταφεύγοντας σε “ευχολόγια” και συστάσεις προς την Τουρκία, δίχως, όμως, να εισέλθουν στην ουσία του προβλήματος και κυρίως δίχως να υπάρξει η παραμικρή αλλαγή στην στάση των κρατών της Ανατολικής Ευρώπης (Βίζεγκραντ) αλλά και άλλων που αρνούνται επίμονα έξω από κάθε πλαίσιο αλληλεγγύης να δεχθούν πρόσφυγες επί των εδαφών τους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ομολόγησε πως δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο, δεν έκρυψε, όμως, σε αυτή την παρθενική του εμφάνιση σε Σύνοδο Κορυφής, ότι θέλει κάτι τέτοιο. Κι αυτό διότι το προσφυγικό μετατρέπεται για τον ίδιο σε πρόβλημα ανάλογο του τετραγωνισμού του κύκλου. Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης έχει δεσμευτεί πως μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα έχει μετακινήσει 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες στην ενδοχώρα και συγκεκριμένα σε 12 περιοχές και δήμους όπου είτε υπάρχουν, είτε θα δημιουργηθούν εστίες υποδοχής.
Παράλληλα προωθείται πρόγραμμα ενοικίασης περίπου 40.000 διαμερισμάτων σε πρόσφυγες και μετανάστες με κονδύλια που είτε υπάρχουν, είτε θα αναζητηθούν από κοινοτικούς πόρους. Τα πράγματα, όμως, είναι πολύ δύσκολα. Αφενός υπάρχει φόβος για μετακίνηση προς τα νησιά περίπου 120.000 προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στα μικρασιατικά παράλια ή την Κωνσταντινούπολη. Αφετέρου οι δήμαρχοι των 12 περιοχών, οι οποίοι ας σημειωθεί πρόσκεινται στη Ν.Δ, αρνούνται να δεχθούν προσφυγικό και μεταναστευτικό πληθυσμό και ήδη εκδηλώνονται κοινωνικές αντιδράσεις. Ο Τάκης Θεοδωρικάκος έχει αναλάβει να εξομαλύνει την κατάσταση, να πείσει τους “γαλάζιους” δημάρχους και να βρει τα κονδύλια.
Τι συνέβη στη Σύνοδο Κορυφής
Οι Ευρωπαίοι, καλυμμένοι πίσω από μια συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, που θέλει την Ελλάδα έρμαιο των πολιτικών παιγνιδιών του Ερντογάν και «αποθήκη μεταναστών», πέραν της φραστικής κατανόησης με μια αναφορά στα συμπεράσματα, του προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα μας, στάθηκαν αμήχανοι και απόμακροι, χωρίς πρακτική στήριξη για την ενίσχυση της φύλαξης των θαλασσίων συνόρων και τον επιμερισμό του προβλήματος, σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Ενδεικτική είναι η φράση του κ.Μητσοτάκη, ο οποίος , πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό συμβούλιο κορυφής, πήρε μια ισχυρή γεύση, πως εννοούν την «αλληλεγγύη» οι εταίροι μας, λέγοντας πως «υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση αλλά δεν υπάρχει όση στήριξη θα θέλαμε». Plan B για το Μεταναστευτικό Ο πρωθυπουργός, ο οποίος ανησυχεί για το ενδεχόμενο και νέων ισχυρών ροών προς τα νησιά μας, ενημέρωσε τους ευρωπαίους, ζήτησε ετοιμότητα, στήριξη αλλά και την εκπόνηση ενός Plan B για να μην πιαστεί πάλι η Ε.Ε. στον «ύπνο», σε περίπτωση κλιμάκωσης του προβλήματος. Το σχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει «τολμηρή», όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, μετεγκατάσταση προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., ακόμα και σ’ αυτές που τώρα δεν δέχονται ούτε έναν. Και αυτό μπορεί να γίνει αν η Ε.Ε. αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τα χρηματοδοτικά της εργαλεία, προκειμένου να πιέσει και να πείσει τις χώρες, που έχουν κλείσει τα σύνορα, να δεχτούν αναλογικά αριθμό προσφύγων.
Ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες δεν πήρε μόνο μια «γεύση» πως οι εταίροι μας αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, αλλά και πόσο αυτό το ζήτημα ενδιαφέρει τους Έλληνες, καθώς μονοπώλησε τη Συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο ίδιος στους Έλληνες δημοσιογράφους μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου. Στην Αθήνα, δυο, από τους πιο αποτελεσματικούς υπουργούς, ο κ. Χρυσοχοίδης και ο κ. Θεοδωρικάκος, έχουν στα χέρια τους την «καυτή» πατάτα της εκτόνωσης της κατάστασης στα νησιά. Μέσα σε λίγες μέρες βρέθηκαν οι χώροι για τη φιλοξενία των προσφύγων σε ξενοδοχεία, σπίτια και κρατικές δομές. Το σχέδιο απαιτεί άμεση μετεγκατάσταση, γιατί στα νησιά Λέσβο και Σάμο η αντιστοιχία είναι, σχεδόν, ένας μετανάστης με έναν κάτοικο και τον επιμερισμό τους, σε όλη τη χώρα, ώστε να περιοριστούν οι αντιδράσεις και τα παράπονα των πολιτών. Φεύγουν από τα νησιά 20.000 έως το τέλος του μήνα Κυβερνητική πηγή υπολογίζει πως μέσα στις επόμενες 10 μέρες θα έχουν μετεγκατασταθεί από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα περίπου 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες, με προτεραιότητα στις ευαίσθητες ομάδες, οικογένειες και παιδιά.
Οι 10.000 εξ αυτών, όπως είπε, ο κ. Χρυσοχοϊδης, θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία και 10.000 σε δομές που θα έχουν τις στοιχειώδεις υποδομές, δηλαδή, θα πληρούν συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης, ενώ αποκλείστηκε η λύση της φιλοξενίας σε στρατόπεδα. Γκρίνια από ψηφοφόρους Η μετεγκατάσταση, όμως, έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις σε ψηφοφόρους της ΝΔ και αυτό το κλίμα γκρίνιας και ανησυχίας μετέφεραν οι «γαλάζιοι» βουλευτές της περιφέρειας στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Ο κ Χρυσοχοϊδης σε μια δίωρη συνάντηση μαζί τους, επεχείρησε να καθησυχάσει την αγωνία τους, για το πολιτικό κόστος, που μπορεί να έχει η μεταφορά είκοσι χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στις περιφέρειες του.
Το πιο σημαντικό σ’ αυτή τη συνάντηση ήταν, η ανησυχία που εκδήλωσε ο κ Χρυσοχοίδης για το ενδεχόμενο νέων μαζικών ροών προς την Ελλάδα, εξ αιτίας της εκβιαστικής στάσης της Τουρκίας και της εισβολής της, στη Συρία. Δεν είναι λοιπόν, καθόλου σύμπτωση, που κ Μητσοτάκης, ανήσυχος κι αυτός , ενημέρωσε τους εταίρους μας, για την κατάσταση στα νησιά και πρότεινε, την εκπόνηση ενός εναλλακτικού σχεδίου, για την περίπτωση «εισβολής» από τα θαλάσσια σύνορα μας, δεκάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων.
Με πληροφοριες από το TheCaller.gr