Συνεχίζεται η συζήτηση ανάμεσα στα κόμματα για την ψήφο των αποδήμων από τον τόπο κατοικίας τους καθώς αποφασίστηκε να γίνει και άλλη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής την Τρίτη, στις 7 το απόγευμα.
Στη συνεδρίαση η οποία έγινε σήμερα, Δευτέρα, μπορεί να υπήρξε σύγκλιση απόψεων στην ουσία του θέματος αλλά -προς το παρόν- υπάρχουν ακόμη πολλά θέματα ανοιχτά προκειμένου να επέλθει συμφωνία.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το πώς θα πιστοποιείται η παραμονή ως 30 χρόνια στο εξωτερικό, προκειμένου κάποιος να έχει το δικαίωμα ψήφου από τον τόπο κατοικίας του.
Το ΚΚΕ, πάντως, επιμένει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τις διακεκηρυγμένες κόκκινες γραμμές του στη συνάντηση Μητσοτάκη – Κουτσούμπα, με το ενδεχόμενο συναίνεσης πάντως να παραμένει ανοιχτό.
Το ΜέΡΑ25 θα καταψηφίσει τον δρομολογούμενο εμπαιγμό και την καταπάτηση των πολιτικών δικαιωμάτων, όλων των Ελλήνων του εξωτερικού», αναφέρθηκε νωρίτερα σε εκτενή ανακοίνωσή του κόμματος. «Δυστυχώς, διαπιστώσαμε ότι κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης δρομολογούν μια μεταξύ τους συναίνεση που εμπαίζει όλους τους Έλληνες του εξωτερικού και καταστρατηγεί τα πολιτικά τους δικαιώματα» υποστηρίζει το ΜέΡΑ25.
Αναπτύσσοντας περαιτέρω την συλλογιστική του, το ΜέΡΑ 25 υπενθυμίζει ότι «ήταν το πρώτο κόμμα που (τόσο προεκλογικά όσο και από το βήμα της Βουλής) υποστήριξε την πλήρη αποκατάσταση των εκλογικών δικαιωμάτων των Ελλήνων του εξωτερικού, μέσω της διευκόλυνσης άσκησής τους».
Σημειώνει, παράλληλα, ότι στον διάλογο που εκκίνησε η κυβέρνηση «προσήλθαμε με μεγάλη διάθεση συνεργασίας, επειδή γνωρίζουμε καλά τον πόνο των απόδημων, των γενεών που έδιωξαν από την πατρίδα προηγούμενες κρίσεις, καθώς και την ανάγκη των παιδιών που έδιωξε η πρόσφατη χρεοδουλοπαροικία, να μπορούν να ψηφίζουν – και να ψηφίζονται – στις εκλογές που αποφασίζουν τις τύχες της πατρίδας μας». Ωστόσο, «το ΜέΡΑ25 θα καταψηφίσει επί της αρχής αυτό τον εμπαιγμό που παρουσιάζεται ως διευκόλυνση των εκλογικών δικαιωμάτων των απόδημων».
Ως προς τις θέσεις των άλλων κομμάτων, το ΜέΡΑ25 αναφέρει ότι η συναίνεσή τους επεκτάθηκε στην πρωτάκουστη πρόταση να ψηφίζουν μεν στο Προξενείο αλλά χωρίς να μπορούν να δώσουν σταυρό σε υποψήφιους βουλευτές συγκεκριμένης εκλογικής περιφέρειας.
ΠΗΓΗ: ethnos.gr