Παντελώς αθώος δήλωσε απολογούμενος στην δίκη της Χρυσής Αυγής ο ανεξάρτητος από το 2014 πρώην βουλευτής, Ευστάθιος Μπούκουρας εναρμονιζόμενος ωστόσο με τους άλλοτε συναδέλφους του στην θέση περί «πολιτικής δίωξης» με απόφαση του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Ο κ. Μπούκουρας που δήλωσε εξαρχής πως προέρχεται από τον χώρο του «παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ που έμεινε πολιτικά άστεγος επί Σημίτη», είπε στο δικαστήριο πως έγινε υποστηρικτής του κόμματος από το 2011, μετά από γνωριμία του με τον κ. Ηλία Παναγιώταρο η οποία εξελίχθηκε σε φιλία.
Ο κατηγορούμενος τόνισε ότι μετά την εκλογή του ως βουλευτής Κορινθίας το 2012, παρόλο που το κόμμα έδινε σταυρωμένα ψηφοδέλτια για άλλον υποψήφιο, αισθανόταν «ξένο σώμα» στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος και ότι είχε «επιδερμικές σχέσεις» με τα κορυφαία στελέχη της Χρυσής Αυγής. Είπε μάλιστα πως «δεν μου συγχώρησαν ποτέ ότι προέρχομαι από άλλον πολιτικό κύκλο». Σύμφωνα με τον πρώην βουλευτή: «Η σχέση με τα υπόλοιπα στελέχη και βουλευτές, ήταν καθαρά επιδερμική.
Εγώ κοίταξα να πάρω το προσωνύμιο του βουλευτή Κορινθίας. Δεν είχαμε κοινά χαρακτηριστικά, στοιχεία και ενδιαφέροντα. Μόνο με τον Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο είχαμε κοινό ενδιαφέρον τη μουσική».
Όπως ανέφερε ο κ. Μπούκουρας απόλαυσε εκείνη την προεκλογική περίοδο καθώς όντας στερημένος από παιδί «στην Χρυσή Αυγή έζησα την δεύτερη μου εφηβεία: τα γλέντια, τα ταξίδια, οι ομιλίες, το κρασάκι, το παρεάκι. Την ιστορία την γράφουν οι παρέες κυρία πρόεδρε. Πηγαίναμε από χωριό σε χωριό, ακούγαμε ανθρώπους, ανησυχίες, είχαμε γίνει σανίδα σωτηρίας».
«Κείμενα της νιότης» το ναζιστικό υλικό που βρέθηκε στο σπίτι του Παππά
Καθαρή συνείδηση δήλωσε ότι έχει ο Χρήστος Παππάς, ο οποίος φέρεται να ήταν ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής, τίτλο τον οποίο ο ίδιος δεν αποδέχεται αλλά υποστηρίζει ότι πρόκειται για κατασκεύασμα τωνμέσων ενημέρωσης. Κατά την απολογία του μίλησε και αυτός για πολιτική δίωξη από την κυβέρνηση Σαμαρά ενώ όταν ρωτήθηκε για τις φωτογραφίες που τον απεικονίζουν με το γιο του να χαιρετούν ναζιστικά, η απάντηση η οποία έδωσε ήταν «πλάκα κάναμε», τονίζοντας ότι πρόκειται για προσωπικά δεδομένα.
Έκανε επίσης λόγο για «λεκτικές υπερβολές» στα κείμενά του και είπε ότι είχε στείλει μία εγκύκλιο, γιατί «με παρακάλεσε ο Μιχαλολιάκος» όπου «ανέφερα τη γραμμή μας για να προλάβω τυχόν καταστάσεις φίλων και οπαδών της Χρυσής Αυγής που μπορεί να μας δημιουργούσαν προβλήματα», καθώς «ως πολιτική μόδα την πλησίαζαν πολλά πρόσωπα και δεν υπήρχε οργανωμένη δομή».
Ο κουμπάρος του γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής ρωτήθηκε επισταμένως σε φωτογραφικό υλικό που τον εμφανίζουν να χαιρετά ναζιστικά αλλά και κείμενά του, τα οποία κατασχέθηκαν από ηλεκτρονικό του υπολογιστή. Ο ίδιος αρνήθηκε να απαντήσει λέγοντας ότι πρόκειται για «κείμενα της νιότης».
Κατηγορούμενος: Είναι προσωπικές φωτογραφίες πριν από 40 χρόνια, είναι προσωπικα δεδομένα. Δυστυχώς δεν τις είχα διαγράψει…
Πρόεδρος: Υπάρχουν και φωτογραφίες από το 2009 οπου είστε στον τάφο του Μουσολίνι…
Κατηγ: Το χαιρετισμό αυτό τον αποδίδω στον Ιω. Μεταξα. Είμαι περήφανος που ειμαι απόγονος πολεμιστή του Ελληνοαλβανικού μετώπου.
Εισαγγελέας: Υπάρχει φωτογραφία που απεικονίζεστε με το γιο σας, μικρό παιδί..
Κατηγ: Είναι προσωπικό μου δεδομένο. Πλάκα κάναμε….
Όσον αφορά στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, καταδίκασε το γεγονός προσθέτοντας ότι είναι κατά της βίας. «Και ως άνθρωπος και ως πιστός πιστεύω ότι η αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής ειναι κορυφαίο ποινικό αδίκημα αλλά και κορυφαίο αμάρτημα», δηλώνοντας ότι τα εμπλεκόμενα άτομα δεν τα γνώριζε και δεν τα γνωρίζει. Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι δεν αντιλήφθηκε ποτέ κανέναν να χαιρετά ναζιστικά ή την ύπαρξη αντίστοιχων συμβόλων σε συγκεντρώσεις, ενώ για το κείμενο με τίτλο «Όρκος της Χρυσής Αυγής» που φέρει ημερομηνία 30-6-1983 και βρέθηκε στα αρχεία του κατηγορούμενου, είπε: «Είναι ένα προσωπικό μου κείμενο που το ξαναείδα μετά την ενδελεχή έρευνα που έκανε η αστυνομία. Δεν θυμαμαι να ειναι δικό μου ή το έχω αντιγράψει. Αφορά ιδεολογικές αναζητήσεις ενός 20χρονου. Δεν με εκφράζει. Ο άνθρωπος εξελίσσεται».
Κατά την έναρξη της απολογίας του, ο Χρ. Παππάς κατέθεσε ότι «έτυχε να εκλεγώ και για αυτό κατηγορούμαι. Η δίωξις είναι πολιτική. Σε όλη την ενεργό συμμετοχής μου, όχι μόνο ως βουλευτής, αλλά και ως στέλεχος του κόμματος, ουδέποτε δέχθηκα παρότρυνση, εντολή, σύσταση από οποιονδήποτε συμπεριλαμβανομένου του Νικ. Μιχαλολιάκου, να προβώ σε έκνομη ενεργεια, πολύ περισσότερο να παροτρύνω ή να δώσω κατεύθυνση για κάτι ανάλογο. Δηλώνω ξεκάθαρα πως πολλά έτη τώρα είμαι εναντίον των παράνομων πράξεων και συμπεριφορών. Τώρα αν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι με τα υπόχρεα ΜΜΕ, το πολιτικό σύστημα δηλαδή, κρίνει παράνομο τον πολιτικό λόγο που και εγώ εξέφερα στο ελληνικό κοινοβούλιο, πιστεύω όχι ότι είναι αστοχία, αλλά ανέντιμο».