Η προστασία των μακεδονικών προϊόντων και ο τρόπο που θα αναγράφεται το σήμα τους τέθηκε στην σύσκεψη του πρωθυπουργό Κυριάκου Μητσοτάκη με τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής. Η σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης είχε σκοπό μεταξύ άλλων να παρουσιαστούν στον πρωθυπουργό οι προτάσεις του ΣΕΒΕ προκειμένου εκείνος να εγκρίνει την συνέχιση της διαδικασίας.
Όπως έχει γίνει γνωστό η πρόταση του ΣΕΒΕ για όλα τα προϊόντα της Μακεδονίας, είναι το γράμμα «μ» ενώ παράλληλα στο σήμα- σφραγίδα θα υπάρχει η λέξη «Macedonia» αλλά και η φράση «The Divine Great Land».
Όπως υποστήριξε ο ΣΕΒΕ η λέξη divine είναι διεθνώς γνωστή και παραπέμπει στους θεούς του Ολύμπου και την ελληνική μυθολογία ενώ η λέξη great παραπέμπει ευθέως στον Μέγα Αλέξανδρο. Όσον αφορά το πεζό γράμμα «μ», αυτό υποστηρίζουν ότι παραπέμπει στην Ελλάδα καθώς χρησιμοποιείται παγκοσμίως ως μαθηματικό σύμβολο.
Οι δύο προτάσεις που τέθηκαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη αφορούσαν στις λέξεις «Macedonia» και «Makedonia».
Οι φορείς αναζητούσαν μια λύση που θα βοηθούσε τους καταναλωτές να αντιλαμβάνονται αμέσως ποια προϊόντα ανήκουν στην Ελλάδα και ποια στη Βόρεια Μακεδονία.
Την λύση αυτή έδωσε ο πρωθυπουργός ψάχνοντας στην Google.
“Ο πρωθυπουργός είναι έξυπνος και πρακτικός άνθρωπος. Έκανε αναζήτηση στη Google τη λέξη Macedonia και είδε ότι τα αποτελέσματα αφορούν τη Βόρεια Μακεδονία ενώ στην αναζήτηση της λέξης Makedonia, τα αποτελέσματα αφορούν την Ελλάδα”, είπε στο Sputnik ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως στο σήμα που θα κατοχυρωθεί, η λέξη που θα αναγράφεται μετά το «μ», θα είναι «Makedonia», όπως αποφάσισε ο κ. Μητσοτάκης.
Επιπλέον, το πιθανότερο είναι πως θα αντικατασταθεί η λέξη «divine» με τη λέξη «Greek» και έτσι η φράση θα γίνει «The Greek Great Land».
Η αναμορφωμένη πρόταση όπως ανέφερε ο κ. Κωνσταντόπουλος θα επεξεργαστεί από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία θα δημιουργήσει και το τελικό σήμα το οποίο στην συνέχεια θα κατατεθεί προς κατοχύρωση.
«Θεωρώ ότι σύντομα και εννοώ τις επόμενες ημέρες η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εξωτερικών θα έχει ολοκληρώσει το νέο γραφιστικό το οποίο θα το δούμε και θα είναι αυτό το οποίο θα προχωρήσει προς κατοχύρωση» είπε χαρακτηριστικά.
Θέση στο θέμα έχει πάρει και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας καθώς χτες μετά την σύσκεψη ανέφερε ότι το σήμα θα επανεξεταστεί «προκειμένου και οι τρεις περιφέρειες να συμφωνήσουν σε αυτό, διότι θα είναι ένα σήμα το οποίο θα δεσμεύει τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο σύνολο της Μακεδονίας και όχι μόνο στην Κεντρική Μακεδονία. Θα είναι ένα σήμα που θα ταξιδέψει παγκοσμίως, το οποίο θα έχει τη στήριξη όλων των φορέων και των επιχειρηματικών ομίλων και των επιμελητηρίων».
ΠΗΓΗ: tovima.gr