Μια σοβαρή αποκάλυψη σχετικά με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στον χώρο των μέσων ενημέρωσης κάνει σήμερα η “Καθημερινή” παρά το γεγονός ότι, όπως φαίνεται, έγινε προσπάθεια να διαλάθει της γενικότερης προσοχής.
Με τη διάταξη που προωθήθκε διαμορφώνονται εντελώς νέα κριτήρια για την ενίσχυση των εφημερίδων. ΌΠως γράφουν οι typologies.gr, το βασικό κριτήριο της ύπαρξης ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας που προυπέθετε η απόφαση Κρέτσου-Χουλιαράκη καταργείται, ενώ δεν συνιστά καθοριστικό μέτρο και η απουσία ρύθμισης των οφειλών.
Η απόφαση υπογράφεται από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό Στέλιο Πέτσα και αποκαλύπτεται σήμερα από την “Καθημερινή” η οποία σημειώνει πως με τον τρόπο αυτό υπάρχει στρέβλωση του ανταγωνισμού. Είναι χαρακτηριστικό της “φωτογραφικής”, όπως καταγγέλεται ρύθισης, ότι η απόφαση δημοσιεύτηκε στις 15 Οκτωβρίου με ισχύ για 3 μέρες, ως τις 18 Οκτωβρίου!
Η κυβερνητική αυτή απόφαση έρχεται σε συνέχεια της διάταξης στο νομοσχέδιο περί ανάπτυξης για την απευθείας ενίσχυση των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών η οποία προσκρούει στο κοινοτικό δίκαιο.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα:
Επιχειρήσεις έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας που όχι μόνο δεν είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερες αλλά που οι ιδιοκτήτες τους δεν φρόντισαν καν να προβθούν σε ρύθμιση οφειλών επέλεξε να επιδοτήσει η κυβέρνηση.
Τούτο προβλέπει απόφαση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Στ. Πέτσα. Και αυτή, δυστυχώς, δεν είναι η μοναδική “φωτογραφική” διάταξη που υπάρχει στην εν λόγω διάταξη, η οποία έχει ως συνέπεια τη στρέβλωση του ανταγωνισμού εις βάρος των συνεπών και υγιών επιχειρηματιών του κλάδου.
Η “Καθημερινή” περιγράφει πως ακόμα και η ημερομηνία έκδοσης της επίμαχης ΚΥΑ είναι ενδεικτική των “διευθετήσεων” που επιχειρούνται. Εξηγεί πως με τη συγκεκριμένη διάταξη επιτρέπεται ουστικά να λαμβάνουν μεγάλα ποσά κρατικής επιδότησης μέσα ενημέρωσης υπερχρεωμένα που δεν έχουν καταβάλλει καμία προσπάθεια διευθέτησης των οφειλών τους, είτε μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, είτε με τη ρύθμιση των 120 δόσεων, που αφήνουν απλήρωτους τους εργαζόμενους και την αγορά.
Η “Καθημερινή” υπονοεί σαφώς πως πρόκειται για “φωτογραφική” ρύθμιση- δώρο σε συγκεκριμένους εκδοτικούς ομίλους και λέγεται πως η ανάδειξή της στρέφεται έμμεσα και εναντίον δημοσιογραφικών κέντρων με τα οποία βρέθηκε εσχάτως σε αντιπαράθεση, χωρίς, όμως, να έχει γίνει σαφές ποιους αφορά.
Είναι, όμως, βέβαιο πως “στα μουλωχτά” η κυβέρνηση επχιχειρεί να διευκολύνει μιντιακά γκρουπ με τα οποία διατηρεί ή θέλει να αποκτήσει προνομιακές σχέσεις. Το ερώτημα, βεβαίως, είναι γιατί μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει υπάρξει αντίδραση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, δεδομένου ότι η διάταξη διαστρεβλώνει το νόμο Κράτσου- Χουλιαράκη.