Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σχεδιάζει μια ειδική πρόταση για τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία καθώς και τη Σερβία, μεταδίδει το Republica των Σκοπίων. Την ίδια ώρα, ο Ζόραν Ζάεφ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με ευρωπαίους ηγέτες και είναι εξαιρετικά πιθανό να μεταβεί στη Ρώμη, καθώς η Ιταλία σχεδιάζει να παρέμβει προκειμένου το θέμα της έναρξης της ενταξιακής διαδικασίας για την Βόρεια Μακεδονία ίσως τεθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Νοεμβρίου και όχι την άνοιξη όπως είχε αρχικώς ειπωθεί.
Βρυξέλλες και Βερολίνο έχουν αντιληθφθεί τις συνέπειες του γαλλικού “όχι” και την πιθανότητα της επιστροφής του εθνικιστικού VMRO στην εξουσία (στις εκλογές του Απριλίου), κάτι που θα ναρκοθετούσε ολόκληρο τον σχεδιασμό για ζώνη πολιτικής σταθερότητας στα δυτικά Βαλκάνια. Η ιταλική πρόταση που αποκτά συμμάχους στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι να διαχωριστεί η ενταξιακή διαδικασία για την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, καθώς γίνεται αποδεκτό πως η κυβέρνηση Ζάεφ έχει προωθήσει τις ζητούμενες αλλαγές και θα ήταν αναμφίβολα καλύτερο να παραμείνει στην εξουσία.
Δεύτερες σκέψεις, ωστόσο, φαίνεται πως κάνει και ο ίδιος ο Εμανουέλ Μακρον, ιδιαίτερα μετά τα αρνητικά δημοσιεύματα εναντίον του και την παρέμβαση της Κομισιόν και του Ντόναλντ Τουσκ που αποκάλεσαν “στρατηγικό λάθος” το γαλλικό μπλόκο στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας.
Επικαλούμενο και δημοσιεύματα του Τύπου της Σερβίας, το Republica επισημαίνει ότι ο Μακρόν θα προτείνει στις βαλκανικές χώρες μια συμφωνία που θα προβλέπει συνεργασία, αλλά όχι πλήρη ένταξη στην ΕΕ.
Κατά το δημοσίευμα η πρόταση του Μακρόν, που ενδέχεται να επισκεφθεί Σκόπια και Τίρανα μέσα στον Νοέμβριο, αφορά πρωτίστως τα Σκόπια και τα Τίρανα και δευτερευόντως τη Σερβία, που ήδη έχει ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην ΕΕ.
Τα βαλκανικά ΜΜΕ που αναφέρονται στην πρόταση Μακρόν, την περιγράφουν ουσιαστικά ως «παγίδα», σημειώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα ζητηθεί από τις εν λόγω χώρες να μην επιμείνουν στην άμεση διεύρυνση της ΕΕ.
Κατά τη συνάντηση πολιτικών αρχηγών που έγινε την περασμένη εβδομάδα στα Σκόπια, υπό τον πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι, συμφωνήθηκε να πουν ένα ξεκάθαρο «όχι» σε οποιαδήποτε εναλλακτική πρόταση πέραν της πλήρους και ισότιμης ένταξης στην ΕΕ.