Απάντηση στο χθεσινό δημοσίευμα της “Καθημερινής” που τον κατηγόρησε για “φωτογραφική” διάταξη υπέρ συγκεκριμένων μέσων ενημέρωσης που θα λαμβάνουν κρατική ενίσχυση παρότι δεν διαθέτουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, δεν έχουν ρυθμίσει, δηλαδή, τις οφειλές τους και δεν έχουν πληρώσει εργαζόμενους και προμηθευτές.
Το θέμα έθιξε σε υψηλούς τόνους κατά την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας ενώ κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας υπάρξαν πολλές επικριτικές αναφορές καθώς αρκετοί είδαν “σημεία διαπλοκής” και προσπάθεια εξυπηρέτησης φιλικών ΜΜΕ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προχώρησε σε τροποποίηση την τελευταία στιγμή.
Ο κ. Πέτσας, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αποχώρηση του κ. Τσίπρα από την Ολομέλεια «δυστυχώς για να μην ακούσει τον αντίλογο» και ανέφερε ότι ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διάβασε το φύλλο μιας καθημερινής εφημερίδας -απέφυγε να αναφερθεί στην “Καθημερινή”- , δεν διάβασε το φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, στο οποίο δημοσιεύεται η τροποποίηση στην υπουργική απόφαση που φέρει την υπογραφή του και στην οποία προστέθηκε το άρθρο 4Α στην ΚΥΑ που εξειδικεύει την ενίσχυση στις εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας.
Ο τίτλος της είναι «εκχώρηση της ενίσχυσης σε εργαζόμενους» και αναφέρεται σε αυτή: «Σε περίπτωση που μια επιχείρηση έχει οφειλές-δεδουλευμένες αποδοχές, επιδόματα εορτών, επιδόματα κλπ – προς τους εργαζόμενους, που απασχολεί κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής προκειμένου να υπαχθεί στο πρόγραμμα, υποχρεούται να εκχωρήσει το ποσό της ενίσχυσης που δικαιούται μέχρι του ύψος των ανωτέρω οφειλόμενων οφειλών σε αυτούς. Στην περίπτωση που το ποσό της ενίσχυσης, δεν επαρκεί για την κάλυψη των οφειλόμενων οφειλών, το ποσό της ενίσχυσης θα καταβληθεί αναλογικά σε όλους τους εργαζόμενους στους οποίους η επιχείρηση οφείλει».
«Με αυτό αποδεικνύεται ποιός ενδιαφέρεται για τους εργαζόμενους και ποιός όχι» είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, κλείνοντας την παρέμβασή του.
Εγείρονται, ωστόσο, άλλα ερωτήματα. Πρώτον, σχετικά με το ότι η δυνατότητα κρατικής ενίσχυσης για μέσα που δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους δεν αναφέρθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Επί της ουσίας και εφόσον δεν υπάρξουν νέες αποσαφηνίσεις, μια εκδοτική επιχείρηση που δεν έχει ρυθμίσει τις οφειλές της προς το Δημόσιο,τα ασφαλιστικά και τις τράπεζες και οφείλει δεδουλευμένα στους εργαζόμενούς της θα μπορεί να λαμβάνει κρατική ενίσχυση και αυτή θα κατευθύνεται στην αποπληρωμή εργαζομένων στο ύψος της οφειλής. Δηλαδή, το δημόσιο δια της κρατικής ενίσχυσης θα πληρώνει τους εργαζόμενους ενός μιντιακού ομίλου. Πρόκειται, βεβαίως, για διόρθωση σε θετική κατεύθυνση αφού κατ’ αυτόν τον τρόπο οι εργαζόμενοι θα παίρνουν τα οφειλόμενα σε αυτούς χρήματα, όμως, από την άλλη, η επιχείρηση με τις αρύθμιστες οφειλές θα επιλύει εν μέρει ή και στο σύνολο τις εκκρεμότητες προς τους εργαζόμενους της με χρήματα του δημοσίου!
Θετική, λοιπόν, η διόρθωση αλλά και βολική για συγκεκριμένα ΜΜΕ.