Εξ αποστάσεως και χωρίς κανένα πολιτικό άγχος παρακολουθεί η αξιωµατική αντιπολίτευση τη δηµόσια -σε ορισµένες περιπτώσεις- συζήτηση γύρω από την προεδρική εκλογή.
Στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν τις προθέσεις της κυβέρνησης να δροµολογήσει µέσω της συνταγµατικής αναθεώρησης τη δυνατότητα εκλογής Προέδρου της ∆ηµοκρατίας ακόµη και µε τις ψήφους 151 βουλευτών και ως εκ τούτου δεν προσδοκούν κάποιο άµεσο πολιτικό όφελος από την εξέλιξη της διαδικασίας. Ενδεχοµένως ωστόσο να επιδιώκουν εµµέσως την αξιοποίηση της προεδρικής εκλογής για να καταδείξουν πως Νέα ∆ηµοκρατία και ΚΙΝΑΛ βρίσκονται σε απευθείας συνεννόηση ως προς την επιλογή του προτεινόµενου προσώπου για το αξίωµα του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα. Η ανάδειξη Προέδρου µε 151 ψήφους -λένε στην Κουµουνδούρου- δίνει θεωρητικώς τη δυνατότητα στην κυβερνητική παράταξη να εκλέξει Πρόεδρο της επιλογής της, χωρίς αυτή να εξαρτάται από τις προθέσεις των άλλων κοµµάτων.
Σε κάθε περίπτωση µια τέτοια τροποποίηση στο Σύνταγµα, µε την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί, συγχρόνως τον απαλλάσσει από την ευθύνη να συναινέσει σε κάποιο πρόσωπο που δεν θα ήθελε υπό το βάρος της πιθανότητας διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης εκλογών. Στην αξιωµατική αντιπολίτευση εµφανίζονται ωστόσο πεπεισµένοι πως το Μαξίµου έχει υπόγειες επαφές µε τη Χαριλάου Τρικούπη για το ζήτηµα του Προέδρου, κάτι που δεν διαψεύστηκε άλλωστε όταν δηµοσιοποιήθηκε από το «Εθνος της Κυριακής».
Ο δίαυλος επικοινωνίας βρίσκεται ανοιχτός και στηρίζεται κατά τις πληροφορίες στην πραγµατικότητα που θέλει τον κ. Μητσοτάκη να µην απορρίπτει την προϋπόθεση που θέτει η κυρία Γεννηµατά για να προσφέρει τις ψήφους του ΚΙΝΑΛ, να εκλεγεί πρόσωπο προερχόµενο από την Κεντροαριστερά.
Άλλωστε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγγείλει από το βήµα της Βουλής «συναλλαγή» Νέας ∆ηµοκρατίας και ΚΙΝΑΛ κατά τη συζήτηση για τη συνταγµατική αναθεώρηση, προκαλώντας τον τότε αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης να διασαφηνίσει εάν θα στηρίξει τον σηµερινό Πρόεδρο, Προκόπη Παυλόπουλο.
Πηγή: ethnos.gr