Στα τέλη Ιουνίου, λίγο πριν τις εκλογές, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης πραγματοποίησε μια δημόσια παρέμβαση για τα εθνικά θέματα (με έμφαση στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό) μέσω άρθρου του στην “Καθημερινή”.
Αυτό που αναδείχθηκε από το άρθρο αυτό ήταν ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν απέκλεισε η Τουρκία να προκαλέσει, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της προκλητικότητάς της στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ, ένα νέο επεισόδιο τύπου Ιμίων. Εκείνο, ωστόσο, που δεν έτυχε ιδιαίτερης προβολής ήταν η σύσταση του Κώστα Σημίτη στην κυβέρνηση που θα προέκυπτε από τις εκλογές (προεξοφλούσε έμμεσα αλλα σαφώς πως αυτή θα ήταν μια κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη) να ετοιμαστεί για δύσκολες και “μη ευχάριστες” αποφάσεις. Όσοι επιχείρησαν μια αποκωδικοποίηση όσων έγραψε και σε συνδυασμό με τον κίνδυνο πολεμικής σύρραξης με την Τουρκία που υπονόησε κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο ρώην πρωθυπουργός προετοίμαζε για την ανάγκη να συναινέσει η Ελλάδα σε μια μάλλον επώδυνη λύση στο Κυπριακό, ακόμα και σε μοντέλα συνδιαχείρισης των κοιτασμάτων με την Τουρκία.
Έγραφε χαρακτηριστικά:
«Η τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων μετά τις εκλογές είναι αναγκαία. Ο κίνδυνος επεισοδίων με αρνητικές επιπτώσεις θα είναι υπαρκτός, εάν δεν προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις, όχι πάντα ευχάριστες ίσως, αλλά που κατοχυρώνουν την ειρήνη στην περιοχή», υπογραμμίζει ο κ. Σημίτης». Και καταλήγει, στον επίλογό του: «Σε μια τέτοια προσπάθεια η Ελλάδα θα έχει πιστεύω, την συμπαράσταση τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και των ΗΠΑ».
Τρεις μήνες μετά ένας άλλος πρώην πρωθυπουργός, ο Κώστας Καραμανλής, από τη Θεσσαλονίκη, στην πρώτη ουσιαστικά συνολική δημόσια παρέμβασή του μετά από 10 χρόνια, αναφέρθηκε εμφαντικά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Με κριτική στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αλλά εκείνο που επισημάνθηκε είναι το γεγονός πως προέβλεψε την ανάγκη να λάβουμε, στα θέματα αυτά, ως χώρα “δύσκολες αποφάσεις”
Στην συγκεκριμένη αποστροφή της ομιλίας του είπε:
“Στα χρόνια που έρχονται, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις, οι οποίες θα απαιτήσουν συγκροτημένες πολιτικές, αποφασιστικότητα και τόλμη, θα χρειαστεί να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και να τις εφαρμόσουμε με συνέπεια και πειθαρχία”.
Η σύμπτωση σε μεγάλο βαθμό των “προβλέψεων” δύο πρώην πρωθυπουργών σχετικά με τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η χώρα στα εθνικά θέματα δεν είναι τυχαία. Αμφότεροι, με διαφορετικό τρόπο και από διαφορετική αφετηρία, συμπίπτουν στο ότι η Ελλάδα θα πιεστεί το επόμενο διάστημα να συναινέσει σε λύσεις που ανατρέπουν τη στρατηγική της εξωτερικής πολιτικής κατά την τελευταία 20αετία. Από την συνδιαχείριση στην Κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο μέχρι την διχοτόμηση στην Κύπρο. Η διαφορά στην προσέγγιση είναι εμφανής. Ο Κώστας Σημίτης δείχνει πως προκρίνει την ανάγκη για πιθανές τέτοιες λύσεις που “δεν θα είναι ευχάριστες”, ο Κώστας Καραμανλής, από την άλλη, δείχνει να κάνει την επισήμανση αυτή προκειμένου να προετοιμαστεί το πολιτικό σύστημα και η κοινή γνωμη για την ανάγκη να υπάρξουν, πιθανώς, ρήξεις στο πεδίο των συμμαχιών της χώρας.
Αμφότερες, όμως, οι επισημάνσεις συγκλίνουν σε μια λέξη: Κίνδυνοι…