Τον κώδωνα του κινδύνου για την σημαντική διάδοση της προπαγάνδας, της δράσης και της κοινωνικής επιρροής της γερμανικής ακροδεξιάς έκρουσε ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Γερμανίας, Τόμας Χάλντενβανγκ, μια μόλις ημέρα μετά την ανησυχητική επίδοση του ηγέτη του πιο ακραίου τμήματος του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) Μπγιορν Χέκε στις τοπικές της Θουρινγκίας. Σύμφωνα με τον κ. Χάλντενβανγκ ακροδεξιά στοιχεία έχουν πλέον εισχωρήσει στους κύκλους των ακραιφνών συντηρητικών, θολώνοντας στην ουσία τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των δύο «στρατοπέδων».
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε σχετικές του δηλώσεις ενώπιον σχετικής ακρόασης στην Μπούντεσταγκ: «Το περίφημο “δεξί άκρο” του συντηρητισμού το οποίο χώριζε τους εξτρεμιστές από το συντηρητικό στρατόπεδο πλέον δεν υπάρχει. Ολοένα και συχνότερο ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια εικόνα σύγχυσης στην οποία συμμετέχουν άνθρωποι που ανήκουν στην δεξιά, όπως έγινε επί παραδείγματι στο Κέμνιτς το 2018».
Όπως τόνισε: “Άτομα που ανήκουν στην λεγόμενη “νέα δεξιά” αναλαμβάνουν πολιτική δράση με μοναδικό στόχο να κάνουν αποδεκτά τόσο την ριζοσπαστική δεξιά λογική όσο και τον εξτρεμισμό. Υπάρχουν πλέον γέφυρες με τα μέσα ενημέρωσης και χρησιμοποιούν εντυπωσιακές μορφές διαμαρτυρίας για να προκαλέσουν το ενδιαφέρον και να δημιουργήσουν αίσθηση”.
Από τα στοιχεία που κατέθεσε στην Μπούντεσταγκ, η υπηρεσία του υπολογίζει ότι περίπου οι μισοί από τους 24.100 καταγεγραμμένους ακροδεξιούς της Γερμανίας οι μισοί χρησιμοποιούν ή είναι ανοιχτοί στην χρήση βίας για να επιβάλλουν την οπτική τους και να πλήξουν την λογική της πολυσυλλεκτικότητας.
Η κατάθεση αυτή στην Μπούντεσταγκ ήρθε μια μόλις ημέρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην Θουρινγκία, όπου ο Χέκε του AfD στην ουσία κατατρόπωσε το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση (Die Linke 30%, AfD 23,4%, CDU 22%) παρά το γεγονός ότι στις ομιλίες του αναφέρει συχνά πυκνά πως τα βιβλία ιστορίας θα πρέπει να ξαναγραφτούν ούτως ώστε να επικεντρώνουν περισσότερο στα όσα υπέστησαν οι Γερμανοί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και λιγότερο σε όσα υπέστησαν οι Εβραίοι.
Η ρητορική αυτή του AfD είναι προφανές ότι για την Γερμανία είναι προκλητική, αλλά και ότι μπορεί να ξυπνήσει εκ νέου το φάντασμα του αντισημιτισμού στην χώρα και οι επιθέσεις όπως η πρόσφατη επίθεση εναντίον συναγωγής στην Χάλε να γίνουν συχνότερες.
Για τον κίνδυνο αυτό εξάλλου αναφορά έκανε και στην κατάθεση του στην Μπούντεσταγκ ο Τόμας Χάλντενβανγκ, σημειώνοντας ωστόσο ότι “προς το παρόν από τις έρευνες δεν έχει προκύψει ότι ο δράστης είχε μοιραστεί με κάποιον άλλο το σχέδιο της αντισημιτικής επίθεσης του”.