Την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνώρισε τις έντονες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες» της Βόρειας Μακεδονίας εξέφρασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αποφεύγοντας να σχολιάσει τις δηλώσεις Ζάεφ για «πάγωμα» μέρους της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Όπως μεταδίδει ο ΑΝΤ1, σε ερώτηση για το πώς σχολιάζει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας ότι δηλαδή συγκεκριμένα άρθρα της Συμφωνίας των Πρεσπών συνδέονται με το άνοιγμα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε γραπτή του δήλωση ανέφερε:
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να θεωρούν τη Συμφωνία των Πρεσπών ως μια ιστορική ευκαιρία για την προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας σε ολόκληρη την περιοχή. Και εμείς είμαστε απογοητευμένοι που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν αναγνώρισε τις πολύ έντονες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Βόρειας Μακεδονίας και να συμφωνήσει ώστε να ξεκινήσουν αυτή τη στιγμή διαπραγματεύσεις προσχώρησης.
Ελπίζουμε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα καταλήξουν σε συναίνεση για μια θετική απόφαση πολύ πριν από τη διάσκεψη κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων τον προσεχή Μάιο, η οποία θα στηρίξει περαιτέρω την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών».
Είχαν προηγηθεί χθες το «καμπανάκι» του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος προδειδοποίησε πως «Η άρνηση των Ευρωπαίων στο να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Μακεδονία θέτει ενδεχομένως σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών».
Μιλώντας στο Euronews, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας εξήγησε ότι συγκεκριμένα άρθρα της Συμφωνίας συνδέονται με το άνοιγμα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του:
«Υπάρχει σύνδεση μεταξύ της εφαρμογής της Συμφωνίας και του ανοίγματος και κλεισίματος των κεφαλαίων ένταξης. Ειδικά για την εσωτερική χρήση σε κάποιες περιπτώσεις. Υπάρχει σύνδεση, διότι οι Έλληνες φίλοι μας το δέχθηκαν πως μπορούμε να τα καταφέρουμε λόγω του μέλλοντος που έχει η Βόρεια Μακεδονία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και στο πλαίσιο αυτό, δεν υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μέρος της θα παγώσει, διότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της. Θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε κάποιες διατάξεις, όμως τα δύο συνδέονται μεταξύ τους, διότι η διαδικασία εναλλαγής των κεφαλαίων σημαίνει ότι θα παραδώσουμε την εθνική μας κυριαρχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.
Απαντώντας στις δηλώσεις Ζάεφ, η Κομισιόν διά της εκπροσώπου της τόνισε πως η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών, στέλνοντας έτσι το δικό της μήνυμα στον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας.
Πηγή: newpost.gr