Να προλάβει νέες οργανωτικές και επικοινωνιακές αρρυθμίες κατά τη λειτουργία του κυβερνητικού σχημάτος, αλλά και να εξουδετερώσει τα φαινόμενα ασυνεννοησίας θα επιχειρήσει κατά πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στην παρέμβαση του στο Υπουργικό Συμβούλιο σύμφωνα με το ethnos.gr θα ζητήσει καλύτερο συντονισμό μεταξύ των Υπουργών, μεταξύ των Υπουργείων και του Μεγάρου Μαξίμου και μεταξύ των Υπουργείων και της Βουλής.
Όπως θα τονίσει ο πρωθυπουργός, οι Υπουργοί οφείλουν να ανταποκριθούν στους στόχους, που έχουν τεθεί από τους φακέλους με τις εξαμηνιαίες δράσεις, που παρέλαβαν στο Υπουργικό Συμβούλιο του περασμένου Ιουλίου.
Ο κ. Μητσοτάκης θα υπενθυμίσει στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ότι έχουν ήδη παρέλθει τα 2/3 του πρώτου εξαμήνου της νέας διακυβέρνησης και ότι επίκειται η αξιολόγηση σε πρόσωπα και δράσεις αρχές του νέου έτους. Μολονότι, το πληροφοριακό σύστημα Μαζί δεν είναι πλήρως λειτουργικό – σήμερα παρουσιάζεται επισημως στο Υπουργικο – το μπλοκάκι του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει σύμφωνα με πληροφορίες καταγράψει αρνητικά και θετικά από τις επιδόσεις και την εν γένει συμπεριφορά των Υπουργών τους προηγούμενους μήνες, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ έχουν ήδη γίνει οι πρώτες συστάσεις, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα, που «θολώνουν» το κεντρικό μήνυμα της κυβέρνησης, όπως λχ άστοχες δήλωσεις ή επικοινωνιακή υπερέκθεση. Από το τελικό αποτύπωμα των Υπουργικών δράσεων, θα εξαρτηθεί τόσο ο χρόνος, όσο και το εύρος ενδεχόμενων διορθωτικών κινήσεων στο Υπουργικό Συμβούλιο, αν και καλά πληροφορημένες πηγές επιμένουν πως μία τέτοια προοπτική δεν διαφαίνεται προς ώρας στον κυβερνητικό ορίζοντα.
Παράλληλα στο υπουργικό θα συζητηθεί η επικαιροποίηση του επιχειρησιακού πλάνου της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού.
Υπό το βάρος των τοπικών κοινωνιών αλλά και της γαλάζιας βάσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει σαφείς εντολές να οριστικοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν η όσο το δυνατόν αναλογικότερη και ως εκ τούτου δικαιότερη διασπορά των αιτούντων άσυλο στις 13 Περιφέρειες της χώρας.
Επίσης, το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει να υπάρξει έγκαιρη και ενδελεχής ενημέρωση των τοπικών βουλευτών, της δημοτικής αρχής, αλλά και των παραγωγικών φορέων των περιοχών, που θα υποδεχθούν ανθρώπους από το Ανατολικό Αιγαίου.
Ταυτόχρονα, Μέγαρο Μαξίμου και Υπουργείο Οικονομικών μελετούν πάντα εντός των περιθωρίων του προϋπολογισμού του 2020 την προοπτική δημιουργίας κατάλληλων υποδομών ή αναβάθμισης των υφιστάμενων στους δήμους και τις περιοχές, που θα κληθούν να φιλοξενήσουν, όλους όσοι αιτούνται άσυλο. Στα υπ όψιν της κυβέρνησης και η δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, για όλους όσοι θα επιστραφούν στην Τουρκία ή στις χώρες προέλευσης τους.
Στην αποψινή του ομιλία στη Βουλή, στο πλαίσιο της ψήφισης του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στο καθεστώς χορήγησης ασύλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συνοψίσει τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής στρατηγικής, ενώ θα εκπέμψει βαρυσήμαντα μηνύματα στην ΕΕ και την Τουρκία, καθώς σημαντικές πτυχές του ζητήματος υπερβαίνουν τις αρμοδιότητες της ελληνικής κυβέρνησης.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ