Τα σχέδια του Erdogan για την εγκατάσταση των προσφύγων στη Συρία
Η ατολμία της Ε.Ε. που προκαλεί προβλήματα και στην Τουρκία και στην Ελλάδα
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan την Πέμπτη, για άλλη μια φορά αναφέρθηκε στα σχέδια της Τουρκίας για τη δημιουργία πόλεων εντός της ζώνης ασφαλείας στη Συρία, όπου θα εγκατασταθούν πρόσφυγες από τη Συρία.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η Άγκυρα επιθυμεί να λάβει οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό κυρίως από την Ευρώπη, αλλά ανέφερε πως και σε περίπτωση που δεν λάβει η τουρκική κυβέρνηση θα προχωρήσει μόνη το σχέδιο αυτό .
Σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιευτεί στον τουρκικό Τύπο η Τουρκία σχεδιάζει να χτίσει 140 χωριά των 5000 κατοίκων με αρχικό στόχο της εγκατάστασης 700.000 προσφύγων. Αργότερα υπάρχει στόχος να εγκατασταθούν στη Συρία περίπου 2 εκατομμύρια πρόσφυγες που σήμερα ζουν στην Τουρκία και με τον τρόπο αυτό θα επιστρέψουν στη χώρα τους.
Αυτό που πρέπει να αποφασίσει η Ε.Ε είναι το τι θέλει από την Τουρκία. Διότι τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα. Σήμερα στην Τουρκία ζουν 4 εκατομμύρια πρόσφυγες και ήδη οι ροές προς την Ελλάδα έχουν αυξηθεί σε σχέση με το 2018. Οι διαμαρτυρίες και οι απαιτήσεις από την Άγκυρα για περισσότερη φύλαξη των συνόρων ίσως είναι λογικές όμως προσωρινές.
Οι χώρες της Ε.Ε πρέπει να αποφασίσουν πως θα διαχειριστούν το ζήτημα αυτό, καθώς πολλές από τις χώρες αυτές αρνούνται να δεχθούν έστω και μια οικογένεια προσφύγων. Παράλληλα υπάρχουν αντιρρήσεις και για περισσότερη οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία. Με αποτέλεσμα το πρόβλημα να παραμένει.
Αντί να γίνονται οι συζητήσεις ποιος και πότε προκάλεσε το ζήτημα του εμφυλίου της Συρίας ή το ζήτημα της δημιουργίας της Ζώνης Ασφαλείας εντός της Συρίας από την Τουρκία με την σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ και της Ρωσίας, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί πρέπει να δράσουν γρήγορα και αποτελεσματικά.
Η θα δεχθούν στις χώρες τους τα 4 εκατομμύρια προσφύγων που ζουν στην Τουρκία, με τον πρόεδρο της Τουρκίας Erdogan να έχει δηλώσει πως υπάρχει το ενδεχόμενο να ανοίξει τα σύνορα, ή θα στείλουν μεγάλη οικονομική βοήθεια προς την Άγκυρα για να συνεχίσει να φιλοξενεί πρόσφυγες στην Τουρκία αλλά και να εγκαταστήσει μεγάλο αριθμό εντός της ζώνης ασφαλείας στη Συρία.
Και στην Τουρκία τα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα γίνονται πιεστικά για την τουρκική κυβέρνηση που δέχεται πιέσεις για την απομάκρυνση των προσφύγων. Πολλοί από αυτούς εργάζονται με χαμηλότερα μεροκάματα σε σχέση με αυτά των Τούρκων με αποτέλεσμα το κυβερνών κόμμα να δέχεται και πολιτικές πιέσεις από τους ψηφοφόρους του που είναι από τα μεσαία και χαμηλά στρώματα και σήμερα χάνουν τις δουλειές τους.
Η πίεση που δέχεται η Ελλάδα στα νησιά της με το προσφυγικό κύμα δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα σε διαφορετική περίπτωση για άλλη μια φορά οι Βρυξέλλες θα βλέπουν τα γεγονότα να προσπερνούν τις αποφάσεις της. Δεν μπορεί η Ε.Ε να είναι φειδωλή για οικονομική βοήθεια προς στην Τουρκία και στην Ελλάδα με πολλές χώρες να αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες και την ίδια ώρα να προσπαθούν να λύσουν το ζήτημα με περισσότερες περιπολίες στο Αιγαίο.
Χρειάζονται τολμηρές και ρεαλιστικές αποφάσεις.
Πηγή: ibna.gr