Οι εκλογές της 7ης Ιουλίου ανέδειξαν αδιαμφισβήτητα ένα νέο πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο τα κόμματα μετά από την περίοδο προσαρμογής στη νέα κατάσταση προχωράνε στον απολογισμό τους και φυσικά στον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων, στην χάραξη στρατηγικής και τακτικής.
Ο κυρίαρχος Μητσοτάκης και η πάροδος της περιόδου ανοχής
Η αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται για την ώρα να υλοποιεί το κυβερνητικό της έργο έχοντας κοινωνική αποδοχή, ωστόσο ήδη έχουν αρχίσει να διαφαίνονται εσωτερικές συγκρούσεις. Σήμερα αποφασίστηκαν οι δύο θεματικές ενότητες του Συνεδρίου που θα διεξαχθεί στο τέλος του Νοέμβρη. H πρώτη θα έχει τίτλο «Με εθνική αυτοπεποίθηση κερδίζουμε τις μάχες απέναντι στον λαϊκισμό» και η δεύτερη τον τίτλο «Πολιτική για τους πολίτες: Δίνουμε απαντήσεις στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου που επηρεάζουν τη ζωή μας».
Αυτή την στιγμή ο πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός δεν αμφισβητείται από κανέναν- πως θα μπορούσε άλλωστε- και μοιάζει να έχει τον απόλυτο έλεγχο. Το ερώτημα είναι εάν θα αποφασίσει να συγκρουστεί με υπουργούς και βουλευτές που φαίνεται να προωθούν δική τους ατζέντα, δημιουργώντας δυσαρέσκεια στο Μέγαρο Μαξίμου. Άλλος ένας προβληματισμός στην κυβερνητική παράταξη έχει να κάνει με τις αντιφάσεις μεταξύ όσων υποστήριζε στην αντιπολίτευση και όσων εφαρμόζει ως κυβέρνηση. Τόσο όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών όσο, κυρίως, στο πεδίο των φορολογικών ελαφρύνσεων της μεσαίας τάξης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στον μετασχηματισμό
Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από τα 4.5 περιπετειώδη χρόνια της διακυβέρνησης δεν θυμίζει σε πολλά το κόμμα που από το 2012 διεκδικούσε την θέση του πρωταγωνιστή στην πολιτική σκηνή. Από την ριζοσπαστική αριστερά και το 4% το κόμμα του Αλ. Τσίπρα έγινε ένα κόμμα διακυβέρνησης, κάτι που ήρθε να επισφραγίσει το εκλογικό του αποτέλεσμα, παρά την ήττα του. Στόχος που έθεσε ο Αλ. Τσίπρας από το βράδυ των εκλογών είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιστοιχήσει τις οργανωτικές του δυνάμεις με τις εκλογικές, να μετατραπεί στον κύριο εκφραστή των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων.
Και μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκει σταδιακά τον βηματισμό του ως αξιωματική αντιπολίτευση, ο μετασχηματισμός του κόμματος δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση. Βασικό στοίχημα είναι έως το συνέδριο, πιθανότατα τον Μάρτιο του 2020, να έχουν αυξηθεί σημαντικά τα μέλη του κόμματος. Ήδη από τις εκλογές, περισσότερα από 20.000 μέλη έχουν ενταχθεί, είτε ηλεκτρονικά είτε στις τοπικές οργανώσεις. Παράλληλα επιδιώκει να ασκήσει προγραμματική αντιπολίτευση, υπερασπιζόμενος τα κεκτημένα της διακυβέρνησης του.
Η ταυτότητα, η ιδεολογία, η κομματική λειτουργία και η στρατηγική θα απασχολήσουν το συνέδριο και τον εσωκομματικό διάλογο. Αριστερά; Κεντροαριστερά; Κέντρο; Ποιος ο ρόλος των μελών; Ποιο το πρόγραμμα; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που τίθενται, μαζί με τους προβληματισμούς. Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργός, ο νέος ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η μεγάλη αριστερή προοδευτική παράταξη με έντονα οικολογικά-πράσινα χαρακτηριστικά και ενεργά μέλη.
Το στρατηγικό αδιέξοδο του ΚΙΝΑΛ
Το Κίνημα Αλλαγής, το σχήμα που συμμετέχει ως πλειοψηφική δύναμη το ΠΑΣΟΚ, μοιάζει αδύναμο να συγκροτήσει εναλλακτική πολιτική πρόταση αλλά και να παρουσιάσει αυτόνομο πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα. Ακροβατώντας ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, η Φ. Γεννηματά βρίσκεται αντιμέτωπη με εσωτερική αμφισβήτηση και στρατηγικό αδιέξοδο.
Έτσι, το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που θα διεξαχθεί έως το τέλος του 2019, αναμένεται αφενός να “κλειδώσει” την ηγεσία της Φ. Γεννηματά απέναντι στους εσωκομματικούς αντιπάλους που δεν θέτουν μέχρι στιγμής ανοιχτά θέμα ηγεσίας. Αφετέρου, θα δείξει την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει το ΚΙΝΑΛ. Σε κάθε περίπτωση, η πορεία στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ μοιάζει φουρτουνιασμένη, με βουλευτές-που θα δώσουν σκληρή μάχη για να εκλεγούν σε επόμενες εκλογές- να κρατούν κλειστά χαρτιά αναμένοντας τις εξελίξεις. Πολιτικές και κομματικές.
Πηγή: ibna.gr