Ένας ακόμη διωγμός περίμενε τα ξημερώματα της Κυριακής τους πρόσφυγες που έφταναν με πούλμαν στα Γιαννιτσά, για να εγκατασταθούν όπως είχε προγραμματιστεί σε ξενοδοχείο της περιοχής. Κάτοικοι επιχείρησαν να σταματήσουν τα λεωφορεία με τους πρόσφυγες έτσι ώστε να μην τους αποβιβάσουν στην περιοχή. Αποτέλεσμα να παρέμβει η αστυνομία και οι πρόσφυγες να φτάσουν τελικά στον προορισμό τους.
Δεν είναι η πρώτη φορά που διαδραματίζονται τέτοιες σκηνές, το τελευταίο διάστημα. Πριν από μία εβδομάδα, ένταση είχε προκληθεί και στα Βρασνά Θεσσαλονίκης για τον ίδιο λόγο. Κάτοικοι της περιοχής απέκλεισαν κομβικά σημεία, προκειμένου να μην φτάσουν εκεί λεωφορεία που μετέφεραν πρόσφυγες και μετανάστες.
Η υπόθεση εκεί όμως δεν σταμάτησε εκεί, καθώς ξενοδόχοι καταγγέλλουν ότι δέχονται απειλές, επειδή συμφώνησαν να φιλοξενήσουν στα καταλύματά τους πρόσφυγες. Μία διαμάχη, που όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστεί στις δικαστικές αίθουσες, αφού ξενοδόχοι έχουν υποβάλει μηνύσεις σε βάρος κατοίκων των Βρασνών.
Αντιδράσεις και στα νησιά για τους πρόσφυγες
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η εφαρμογή του σχεδίου αποσυμφόρησης των νησιών από τους πρόσφυγες και μετανάστες. Το Σάββατο, έφτασαν στην Ελευσίνα 795 αιτούντες άσυλο από τη Λέσβο, προκειμένου να μεταφερθούν σε δομές σε 30 σημεία της Ελλάδας, ενώ σχετικές μετακινήσεις από τα νησιά έχουν προγραμματιστεί και τις επόμενες ημέρες.
Όμως, η κατάσταση στα νησιά παραμένει εξαιρετικά δύσκολη. Χαρακτηριστικό είναι πως μέσα στην εβδομάδα δήμαρχοι αλλά και η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ζήτησαν άμεση συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το προσφυγικό. Την ίδια ώρα όμως συνεχίζονται οι αντιδράσεις κατοίκων.
Στην Κω, το βράδυ της Παρασκευής, κάτοικοι αλλά και ο δήμαρχος του νησιού συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι. Εκεί, διαμαρτυρόμενοι για τον αριθμό προσφύγων και μεταναστών που είναι στο νησί, δεν επέτρεψαν να αποβιβαστούν από πλοίο άλλοι αιτούντες άσυλο που μεταφέρθηκαν από άλλα νησιά.
Αλλά και η Λέρος «βράζει». Δήμαρχος και κάτοικοι προειδοποίησαν και εκεί με κινητοποιήσεις, αφού οι πρόσφυγες έχουν πλημμυρίσει το νησί και πολλοί από αυτούς κοιμούνται ακόμη και στην παραλία. Πλέον, υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους, προειδοποίησε ο δήμαρχος της Λέρου.
Την ίδια ώρα, η επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, που επισκέφθηκε τη χώρα μας, έκανε λόγο για δραματική επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, τον τελευταίο χρόνο. «Εκρηκτική κατάσταση, με έλλειψη ιατρικής φροντίδας και υγιεινής στα υπερπλήρη καμπς τα οποία επισκέφθηκα», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις της.
Θεοδωρικάκος: Δεν μπορούμε να δεχθούμε απεριόριστο αριθμό προσφύγων
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι «Η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί απεριόριστο αριθμό μεταναστών και προσφύγων», ενώ συμπλήρωσε πως αν χρειαστεί θα ληφθούν και επιπρόσθετα μέτρα.
«Γίνεται μία πολύ συντονισμένη προσπάθεια να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στη Μυτιλήνη και στη Σάμο γιατί δεν μπορεί να συνεχιστεί η διαρκής ροή μεταναστών προς τα νησιά μας και προς την πατρίδα μας. Συντονισμένα και οργανωμένα υπάρξει μετακίνηση ενός αριθμού μεταναστών στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Το αντιμετωπίζουμε με σχέδιο. Είναι δύσκολο», ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη. Αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλους τους πολίτες», συμπλήρωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, με αφορμή τις αντιδράσεις για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.