«Η ΝΔ ισχυρίζεται ότι δήθεν προστατεύονται οι δανειολήπτες με “κόκκινα δάνεια”, με τη διάταξη με την οποία απαλλάσσονται τα τραπεζικά στελέχη. Ωστόσο πλαίσιο προστασίας για τους δανειολήπτες υπάρχει σε άρθρο που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ
Υπάρχει πλαίσιο προστασίας των δανειοληπτών, ψηφισμένο το 2017, σχολιάζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με όσα είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, στη Βουλή αιτιολογώντας την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα με την οποία εξαιρούνται τα τραπεζικά στελέχη που έχουν χορηγήσει τραπεζικά δάνεια από την αυτεπάγγελτη δίωξη για απιστία.
«Η κυβέρνηση της ΝΔ ισχυρίζεται ότι δήθεν προστατεύονται οι δανειολήπτες με «κόκκινα δάνεια», με τη διάταξη με την οποία απαλλάσσονται τα τραπεζικά στελέχη», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ωστόσο ότι «πλαίσιο προστασίας για τους δανειολήπτες υπάρχει και εμπεριέχεται στο άρθρο 65 του Ν.4472/2017, που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».
«Συνεπώς όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού και θα αποκαλυφθούν, ένα προς ένα στη συζήτηση των άρθρων», σημειώνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.
Ηχηρή διαφοροποίηση Μπούγα από τη Ν.Δ
Ζήτημα ανεπαρκούς αιτιολογίας, αντισυνταγματικότητας και κινδύνου παραγραφής σκανδάλων απιστίας τραπεζικών στελεχών έθιξε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής κατά τη συζήτηση της εκ νέου αναθεώρησης των Κωδίκων ο βουλευτής της ΝΔ, Γ. Μπούγας, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τη διάταξη που θα επιφέρει την ασυλία τραπεζικών στελεχών.
Ο βουλευτής της ΝΔ διαφοροποίηθηκε πλήρως από τη διάταξη που κατά την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Χάρη Καστανίδη εξασφαλίζει εκ των προτέρων και εκ των υστέρων ασυλία στα τραπεζικά στελέχη που εμπλέκονται ή θα εμπλακούν σε υποθέσεις απιστίας λόγω της άρσης της αυτεπάγγελτης δίωξης.
«Πράγματι το άρθρο 390 έχει προβληματική αιτιολογία. Θα πρέπει η αιτιολογία να ενισχυθεί διότι δεν προκύπτει με σαφήνεια ο λόγος της εξαίρεσης, η οποία ενδεχομένως να δημιουργεί και προβλήματα συνταγματικότητας», ήταν η πρώτη και τροχιοδεικτική βολή του κ. Μπούγα. Εν συνεχεία, επισήμανε τη μεταβατική διάταξη, σύμφωνα με την οποία η υποβολή εγκλήσεως εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου έτσι ώστε εκκρεμείς υποθέσεις να μην οδηγηθούν τελικά σε ατιμωρησία.
«Το γεγονός ότι προβλέπεται η μεταβατική διάταξη δεν σημαίνει ότι όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις θα οδηγηθούν τελικά σε κρίση από τα δικαστήρια. Διότι το εύρος αυτών των περιπτώσεων μικραίνει και μάλιστα μικραίνει πάρα πολύ. Διότι έγκληση μπορεί να υποβάλλει μόνο ο δικαιούμενος σε αυτή. Άρα, ο αμέσως παθών που δεν είναι άλλος από τις τράπεζες» είπε ο βουλευτής της πλειοψηφίας εννοώντας ότι ανοίγει «παράθυρο» να μην οδηγηθούν σκανδαλώδεις υποθέσεις στα δικαστήρια.
Καστανίδης: Άκρως προβληματική η άρση της αυτεπάγγελτης δίωξης κατά τραπεζικών στελεχών
«Λάβρος» ήταν και ο Χάρης Καστανίδης κατά την πρώτη συζήτηση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για την εκ νέου τροποποίηση των Κωδίκων, στηλιτεύοντας το καθεστώς ασυλίας που θεσπίζει η κυβερνητική πλειοψηφία για τα τραπεζικά στελέχη που εμπλέκονται σε υποθέσεις απιστίας.
Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ χαρακτήρισε άκρως προβληματική τη διάταξη που αίρει την αυτεπάγγελτη δίωξη κατά τραπεζικών στελεχών, με το νέο Ποινικό Κώδικα να προβλέπει ότι δίωξη μπορεί να ασκηθεί μόνο μετά από έγκληση. Δηλαδή, η ίδια η τράπεζα θα πρέπει να κινήσει ένδικα μέσα κατά στελεχών της που απιστούν.
Ο κ. Καστανίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι αντισυνταγματική η συγκεκριμένη ρύθμιση, αφού τα τραπεζικά στελέχη δεν θα έχουν ίση αντιμετώπιση έναντι του νόμου.
«Ο συντάκτης του άρθρου είτε είναι εν απολύτως συγχύσει, δεν γνωρίζει ελληνικά ή θέλει κάτι να κρύψει. Ακόμη και τα γένη των υποκειμένων δεν μπορεί να ξεχωρίσει…», ήταν το καυστικό σχόλιο του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ.