Σαφείς αποστάσεις αναφορικά με τη σκανδαλώδη ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης για ασυλία των τραπεζικών στελεχών για τα θαλασσοδάνεια πήρε κατά τη συζήτηση της εκ νέου αναθεώρησης των Κωδίκων στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Μπούγας. Έκανε μάλιστα λόγο για ζήτημα ανεπαρκούς αιτιολογίας, αντισυνταγματικότητας και κινδύνου παραγραφής σκανδάλων απιστίας τραπεζικών στελεχών.
«Πράγματι το άρθρο 390 έχει προβληματική αιτιολογία. Θα πρέπει η αιτιολογία να ενισχυθεί διότι δεν προκύπτει με σαφήνεια ο λόγος της εξαίρεσης, η οποία ενδεχομένως να δημιουργεί και προβλήματα συνταγματικότητας», ανέφερε αρχικά ο βουλευτής της ΝΔ. Εν συνεχεία, επισήμανε τη μεταβατική διάταξη σύμφωνα με την οποία η υποβολή εγκλήσεως από τις διοικήσεις των τραπεζών εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου έχει σκοπό οι εκκρεμείς υποθέσεις να μην οδηγηθούν τελικά σε ατιμωρησία.
«Το γεγονός ότι προβλέπεται η μεταβατική διάταξη δεν σημαίνει ότι όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις θα οδηγηθούν τελικά σε κρίση από τα δικαστήρια. Διότι το εύρος αυτών των περιπτώσεων μικραίνει και μάλιστα μικραίνει πάρα πολύ. Διότι έγκληση μπορεί να υποβάλλει μόνο ο δικαιούμενος σε αυτή. Άρα, ο αμέσως παθών που δεν είναι άλλος από τις τράπεζες» σημείωσε με νόημα συνεχίζοντας την τοποθέτησή του ο Γιάννης Μπούγας.
Αξίζει να σημειωθεί πως η εν λόγω αναφορά εκ μέρους του βουλευτή της ΝΔ ήρθε σε απάντηση σχετικής τοποθέτησης εκ μέρους της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρας Αυγέρη, η οποία τόνισε: «Τέτοια σκανδαλώδης φωτογραφική διάταξη και ωμή παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης συνιστούν συνταγματική και θεσμική εκτροπή και δε μπορούν να νομιμοποιηθούν ούτε από την πλειοψηφία των βουλευτών. Η έγκληση από εξαίρεση γίνεται πλέον ο κανόνας. Παρακαλώ να σταθεί εδώ η κυβέρνηση και να το ξανασκεφτεί».
Νωρίτερα, οξύτατη κριτική στο υπουργείο Δικαιοσύνης για το ζήτημα είχε επιφυλάξει και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης, χαρακτηρίζοντας άκρως προβληματική την επίμαχη διάταξη. Δεν απέκλεισε δε το ενδεχόμενο να είναι αντισυνταγματική η συγκεκριμένη ρύθμιση, αφού τα τραπεζικά στελέχη δεν θα έχουν ίση αντιμετώπιση έναντι του νόμου.
«Ο συντάκτης του άρθρου είτε είναι εν απολύτως συγχύσει, δεν γνωρίζει ελληνικά ή θέλει κάτι να κρύψει. Ακόμη και τα γένη των υποκειμένων δεν μπορεί να ξεχωρίσει…» σημείωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ.
Κυβερνητικά στελέχη πάντως υποστηρίζουν ότι με την επιχειρούμενη διάταξη προστατεύονται όσοι έχουν κόκκινα δάνεια.
Από την άλλη, από τον ΣΥΡΙΖΑ αντιτείνουν ότι «αν πραγματικά απέβλεπε στην προστασία της κατηγορίας αυτής δανειοληπτών, θα υπήρχε μια ειδική διάταξη που θα διασφάλιζε τα δικαιώματά τους». «Η διάταξη αυτή είναι ειδική και υπάρχει. Είχε ψηφιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. (άρθρο 65 του ν. 4472/2017)» αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.