Ανέφερε ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες του FBI είναι διαφορετικά πρόσωπα και τόνισε ότι η ζωή τους κινδυνεύει στην Ελλάδα
Οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες που έχουν καταθέσει στοιχεία στο FBI για το σκάνδαλο Novartis είναι διαφορετικά πρόσωπα από τους προστατευόμενους μάρτυρες στην Ελλάδα δήλωσε ο Παύλος Σαράκης.
«Δεν είναι ίδια πρόσωπα, δεν έχουν σχέση, δεν εμπλέκονται στην ελληνική έρευνα κατά οποιονδήποτε τρόπο. Η ασφάλειά τους προέχει. Στην Ελλάδα κινδυνεύουν, υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή και την αξιοπρέπειάς τους» σημείωσε μιλώντας στην τηλεόραση του Κόντρα ο συνήγορος των προστατευόμενων μαρτύρων που καταθέτουν στοιχεία στις αμερικανικές αρχές.
Σε κάθε περίπτωση, ο Π. Σαράκης ξεκαθάρισε ανέφερε ότι δεν απαγορεύεται να είναι κοινοί μάρτυρες. Όπως είπε, παραμένουν οι καταθέσεις, με αυξημένη μάλιστα ισχύ, ωστόσο αίρεται η ανωνυμία τους. «Ο ελληνικός νόμος λέει πως όταν καταθέτεις υπό το καθεστώς ανωνυμίας, η κατάθεση έχει μειωμένη αποδεικτική ισχύ, καθώς είναι αναγκαίο να υπάρχουν και άλλα στοιχεία για να αποκτήσει αξιοπιστία. Όταν όμως αφαιρέσεις την ανωνυμία, συνεχίζει να είναι έγκυρη, με αυξημένη αποδεικτική ισχύ. Τότε υποθέσεις πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα που έχουν πάει στο αρχείο, μπορεί να ανασυρθούν» επισήμανε.
Σχολιάζοντας το δημοσίευμα της «Καθημερινής», τόνισε ότι αυτό «εξυπηρετεί σκοπιμότητες» όπως ακριβώς τις περιγράφει η Ελ. Τουλουπάκη στο εξώδικό της. «Οι αμερικανικές αρχές όταν αναλαμβάνουν την προστασία ουσιωδών μαρτύρων και ειδικά μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, γνωρίζουν να προστατεύουν άριστα εκείνα τα πρόσωπα. Θα ήταν αδιανόητο να περιγράφεται σε επίσημο έγγραφο αρχών η ταυτότητα των συγκεκριμένων προσώπων. Θα είχε καταρρεύσει ένας πυλώνας του αμερικανικού συστήματος δικαιοσύνης που αφορά τους πληροφοριοδότες» τόνισε ο Π. Σαράκης.
Ο δικηγόρος επισήμανε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρχει το αποτέλεσμα της έρευνας των αμερικανικών αρχών. Όπως είπε, οι προστατευόμενοι μάρτυρες κατέθεσαν στις αμερικανικές αρχές για τις αθέμιτες πρακτικές γιατρών, κρατικών αξιωματούχων αλλά και πολιτικών προσώπων. Τέλος, διευκρίνισε ότι αρμοδιότητα των αμερικανικών αρχών είναι η Novartis, ενώ αρμόδια για την επιβολή κυρώσεων σε πολιτικά πρόσωπα είναι η ελληνική δικαιοσύνη.