Τον κίνδυνο να ξυπνήσει η εθνικιστική ρητορική σε Αθήνα και Σκόπια, εξαιτίας της καθυστέρησης των διαδικασιών ένταξης Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας στην ΕΕ, υπογράμμισε ο Ζόραν Ζάεφ.
Η καθυστέρηση στη διαδικασία ένταξης Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας μπορεί να δημιουργήσει εντάσεις στα Βαλκάνια, προειδοποιούν οι πρωθυπουργοί των δύο κρατών Έντι Ράμα και Ζόραν Ζάεφ.
Ο κ. Ζάεφ, σύμφωνα με δημοσίευμα των FT, εκφράζει τον φόβο του πως το ζήτημα της ονομασίας που διευθετήθηκε με τη Συμφωνία των Πρεσπών θα μπορούσε να ξανανοίξει και να αναζωπυρωθούν εθνικιστικές φωνές.
«Αν υπάρχει αρκετή εθνικιστική ρητορική, ριζοσπαστικές ενέργειες και λόγια στη Βόρεια Μακεδονία, αυτό θα δώσει επιχειρήματα στους Έλληνες πολιτικούς για να χρησιμοποιήσουν την ίδια ρητορική. Και αυτό μπορεί να τους οδηγήσει όλους στο να κάνουν συγκεκριμένα βήματα τα οποία δεν θα είναι καλά για την περιοχή μου ή τη χώρα μου», δήλωσε ο κ. Ζάεφ.
Ξεκαθάρισε ακόμη πως μέρος της συμφωνίας είναι μη αναστρέψιμο αλλά δεν δίστασε να πει πως φοβάται μια επιστροφή σε καταστάσεις του παρελθόντος.
Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα ο οποίος περιέγραψε το «φρένο» της ΕΕ ως ένα «βαρύ ψυχολογικό σοκ» στη χώρα.
«Μας έκοψαν δύο φορές από την Ευρώπη βίαια, μία φορά για πέντε αιώνες κάτω από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και στη συνέχεια για μισό αιώνα κάτω από το πιο βάναυσο κομμουνιστικό καθεστώς. Κανείς δεν μπορεί να ζήσει με την ιδέα ότι μπορεί να υπάρξει μια τρίτη φορά και ότι αυτή τη φορά μπορεί να είναι η Ευρώπη που μας κόβει βίαια από τους κόλπους της», είπε σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Και οι δύο ανέφεραν πως κατανοούν τις ανησυχίες της ΕΕ αλλά και οι δύο εμφανίστηκαν ανήσυχοι πως τελικά η ένταξη θα μπορούσε να διαρκέσει ακόμη μια δεκαετία.
Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες εβδομάδες οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ αποφάσισαν να μην προχωρήσουν ακόμη στην έναρξη των ενταξιακών συζητήσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας.
Τα δύο κράτη των δυτικών Βαλκανίων εξέφρασαν τη βαθιά απογοήτευσή τους για την εξέλιξη αυτή, με τον Ζόραν Ζάεφ να προκηρύσσει, ως αποτέλεσμα, πρόωρες εκλογές.