Αρνήθηκε τα πάντα για να σώσει τον εαυτό του κατά την κατάθεσή του στη δίκη της Χρυσής Αυγής ο Νίκος Μιχαλολιάκος. Σε μία αίθουσα όπου συγκεντρώθηκε περισσότερος από κάθε άλλη φορά κόσμος, στο Εφετείο, με ισχυρά μέτρα ασφαλείας, ο «Φίρερ» δεν δίστασε να αδειάσει πολλάκις πρώην βουλευτές και μέλη της οργάνωσης για να αποποιηθεί τις ευθύνες που του καταλογίζονται και την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.
Ο Νίκος Μιχαλολιάκος μπήκε στην αίθουσα λίγο μετά τις 10. Κατά την έναρξη της απολογίας του, διαβάζοντας από χαρτί, δήλωσε αθώος για τις κατηγορίες που του αποδίδονται και υποστήριξε ότι πρόκειται για πολιτική σκευωρία και στόχευση εδώ και 25 χρόνια.
Στη συνέχεια επιδόθηκε σε μία κριτική… γενικώς και αορίστως για τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η δικαιοσύνη στην Ελλάδα και σημείωσε ότι «η ηγεσία της δικαιοσύνης δεν θα έπρεπε να διορίζεται. Η εκτελεστική και η νομοθετική εξουσία συμπλέκονται».
«Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας, από συστάσεως του ελληνικού κράτους, κάθεται στο εδώλιο πολιτικός αρχηγός για πράξεις οπαδού του κόμματος» υποστήριξε ο Νίκος Μιχαλολιάκος.
Αναφορικά με την κατηγορία περί διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης ισχυρίστηκε «Εμείς είχαμε γραφεία, τηλέφωνα, κάναμε ανοιχτές εκδηλώσεις. Πώς είναι δυνατόν να κάνω εγκληματική οργάνωση με έναν που πουλούσε τυρόπιτες στο Περιστέρι».
«Στη διάρκεια της διαδικασίας είχαμε να αντιμετωπίσουμε συρραφή υποθέσεων που δε μας ήταν άγνωστες, ήταν στα χέρια των δικαστών, αλλά με μια μέθοδο ανάλογη της γνωστής θεωρίας του Φρανκενστάιν, συνενώθηκαν και έτσι φάνηκε ένα κοινό αδίκημα με κορυφαίο το έγκλημα στο Κερατσίνι, το οποίο καταδίκασα από την πρώτη στιγμή» είπε ο Ν. Μιχαλολιάκος και συνέχισε κάνοντας αναφορά στη δολοφονία Τεμπονέρα: Μην ξεχνάμε και το ανάλογο περιστατικό με τη δολοφονία ενός καθηγητού στην Πάτρα, όπου φυλακίστηκε στέλεχος της ΟΝΝΕΔ και όχι η ηγεσία του κόμματος.
Ο «Φίρερ» χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή στις αρχές της ως… ομάδα ανθρώπων «που δεν είχαμε πολιτικές φιλοδοξίες».
Έκανε ξεχωριστή αναφορά στον Τάκη Μπαλτάκο και στο περίφημο βίντεο του Κασιδιάρη αναφέροντας ότι «τον γνώριζα από το 1973, όταν ήμασταν μαζί σε διάφορες οργανώσεις, στη συνέχεια είχα πολλές επαφές μαζί του, έτσι είχα το θάρρος κάποιων συνομιλιών. Μου τα είπε κι εμένα ο Μπαλτάκος (σσ.αυτα που έχουν βγει στο βίντεο Κασιδιάρη εννοεί). Μου προκαλεί εντύπωση που η δικαιοσύνη, αυτοί που χειρίστηκαν την υπόθεση, δεν τον κάλεσαν να καταθέσει, ενώ ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να γίνει έρευνα. Αλλά πώς να κάνει κανείς έρευνα στον γγ των κυβερνήσεων Σαμαρά επί των ημερών Σαμαρά».
Ο Νίκος Μιχαλολιάκος επανέλαβε τα περί ξεκάθαρης πολιτικής στόχευσης επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση Σαμαρά και λέγοντας ότι ο Τάκης Μπαλτάκους τον είχε ενημερώσει για το ποιοι υπουργοί δεν ήθελαν να γίνουν διώξεις.
Σε άλλο σημείο της απολογίας του ανέφερε «Κυρία πρόεδρε είχαμε εμείς τη δυνατότητα να συντομεύσουμε ή να καθυστερήσουμε τη δίκη;», όμως η πραγματικότητα είναι ελαφρώς… διαφορετική από αυτό που περιγράφει ο Αρχηγός, καθώς μόνο ο Γιάννης Λαγός (όταν ήταν βουλευτής) είχε καταθέσει 2.000 κοινοβουλευτικές ερωτήσεις κάτι που επέφερε καθυστέρηση της δικαστικής διαδικασίας για όλο το Νοέμβρη του 2018.
Να σημειωθεί, ακόμη ότι οι δικηγόροι της Χρυσής Αυγής στον πρώτο χρόνο της δίκης δεν είχαν εξαιρεθεί από τη διαδικασία, όμως επί ένα εξάμηνο δεν έγινε δίκη.
Επιχειρώντας να δικαιολογήσει και την ομολογία του 2012 για τα τάγματα εφόδου κατά την ομιλία του στις Θερμοπύλες ο Νίκος Μιχαλολιάκος είπε ότι με τη φράση «εσείς είστε τα τάγματα εφόδου» αναφερόταν σε όσους ήταν από κάτω, στα παιδιά και στις γυναίκες.
«Δεν υπήρχαν τάγματα εφόδου. Δεν σας κάνει εντύπωση που ερευνήσανε 200 σπίτια και τόσα γραφεία, και δεν βρήκαν τίποτα για τάγματα εφόδου;» πρόσθεσε.
Κατά την απολογία του ο Νίκος Μιχαλολιάκος επιχείρησε να αναιρέσει την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης που είχε κάνει με δηλώσεις του στον Real Fm, χαρακτηρίζοντας την τότε δήλωσή του «ρητορικό σχήμα εκ του αντιθέτου για να δώσει έμφαση»
Αναφορικά με το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα ο Νίκος Μιχαλολιάκος επέμεινε ότι έμαθε για το περιστατικό το πρωί της επόμενης ημέρας, ενώ βρισκόταν στο σπίτι του. Διέψευσε, ουσιαστικά, τον μάρτυρα υπεράσπισής του, Σπίνο, ο οποίος είχε πει ότι ήταν όλη τη νύχτα ξύπνιος και ενήμερος. Ο Ν. Μιχαλολιάκος ισχυρίζεται ότι ο Σπίνος ψεύδεται.
Η πρόεδρος της έδρας, πάντως, επέμεινε λέγοντας «ένας λόγος παραπάνω να έπρεπε να είχατε ενημερωθεί» και του θύμισε την επικοινωνία του Λαγού με τον Πατέλη, όταν ο Λαγός είπε στον πυρηνάρχη Νίκαιας «Γιώργο μένεις». Στο σημείο εκείνο ο Νίκος Μιχαλολιάκος «φωτογράφισε» την ευθύνη του περιφερειάρχη Πειραιά λέγοντας «Μπορεί να ήταν φίλος του ο Πατέλης».
Ο Μιχαλολιάκος, ουσιαστικά, χρεώνει στον Γιάννη Λαγό την επικοινωνία με τον Δεβελέκο εκείνο το βράδυ και διαφοροποιείται από τις καταθέσεις και των δύο.
Ο γγ της Χρυσής Αυγής παραδέχθηκε ότι πιθανώς ήταν παρών, όταν ο Λαγός μίλησε από τα κεντρικά της Μεσογείων και λέει στον Δεβελέκο να πως εάν κληθεί στη ΓΑΔΑ να κάνει ότι δεν ξέρει τον Ρουπακιά, αλλά λέει ότι δική του εντολή ήταν να μην αποκρύψει κανείς τίποτα.
Ερωτηθείς για την ιδεολογία της Χρυσής Αυγής ο Νίκος Μιχαλολιάκος ανέφερε ότι είναι «λαϊκός εθνικισμός» υποστηρίζοντας ότι από πριν από το 1992 ο καθένας πίστευε ό,τι ήθελε, ακόμη και τον εθνικοσοσιαλισμό.
Αναφορικά με τις ακραίες φράσεις του που παρακινούν σε πράξεις βίας ο Μιχαλολιάκος ισχυρίστηκε ότι… πρόκειται για σχήματα λόγου τα οποία είναι ελεύθερα. Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα τα όσα είχε δηλώσει με για ξιφολόγχες που θα ακονίζονται στα πεζοδρόμια, τα οποία αποδίδει στην «Μασσαλιώτιδα» (σσ τον γαλλικό εθνικό ύμνο).
Ο Νίκος Μιχαλολιάκος ρωτήθηκε και για το βίντεο της συναυλίας που είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» ( Η αληθινή πατρίδα της Χρυσής Αυγής ) και με την πρόεδρο να επισημαίνει ότι είναι το 2005 και ότι ο ίδιος χαιρετάει ναζιστικά.
«Εμένα αυτή η μουσική δε μου αρέσει. Μπορεί να είχα πάει περιστασιακά και να έφυγα μετά» ήταν η απάντηση του Αρχηγού.
Κατά την τοποθέτησή του για το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα ο Νίκος Μιχαλολιάος προέβη σε δήλωση που καταρρίπτει τον βασικό ισχυρισμό όλων των κατηγορουμένων από την τοπική Νίκαιας.
Σημειώνεται πως οι κατηγορούμενοι ανέφεραν ότι εκείνο το βράδυ είχαν βγει στους δρόμους για να πετάξουν τρικάκια για επικείμενη ομιλία του Νίκου Μιχαλολιάκου.
Ο ίδιος ο πυρηνάρχης Νίκαιας, Γιώργος Πατέλης, στην κατάθεσή του, είχε κάνει λόγο για δύο παράλληλα γεγονότα: τη δολοφονία του Φύσσα και το ότι η τοπική οργάνωση Νίκαιας μοίραζε τρικάκια επειδή θα πήγαινε ο Μιχαλολιάκος για ομιλία.
Ο Αρχηγός, όμως, σήμερα κατέθεσε ότι δεν είχε αποφασίσει αν θα πάει στη Νίκαια για ομιλία και δεν υπήρχε καμία συνεννόηση για να μοιράσουν τα μέλη της Χρυσής Αυγής τρικάκια.
Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι η απολογία του Αρχηγού ολοκληρώθηκε και κατά την αποχώρησή του σημειώθηκε ένταση μέσα στην αίθουσα με το ακροατήριο να του φωνάζει «δολοφόνε» και «Ο Παύλος ζει τσακίστε τους ναζί».
Απαντώντας οι οπαδοί του Μιχαλολιάκου φώναξαν «Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή» προτού αποχωρήσουν από την αίθουσα με τη συνοδεία των ΜΑΤ.
Έξω από το Εφετείο πραγματοποιήθηκε μεγάλη αντιφασιστική κινητοποίηση με δεκάδες οργανώσεις, κινήσεις, συνδικάτα, φορείς, συλλογικότητες και φοιτητικούς συλλόγους να στέλνουν ηχηρό μήνυμα.
ΠΗΓΗ: efsyn.gr