Από την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου για το προσφυγικό απουσίαζε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης γεγονός που πυροδότησε έντονες συζητήσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, την ώρα που πληθαίνουν οι υπουργικές διαμαρτυρίες για την συνεργασία τους με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Μάλιστα οι αναφορές του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στις Βρυξέλλες ότι η κατάσταση στο μεταναστευτικό είναι μη διαχειρίσιμη, την ώρα που στην Αθήνα ο πρωθυπουργός με τα κυβερνητικά στελέχη σχεδίαζαν την στρατηγική για την αντιμετώπιση του επίμαχου ζητήματος προκάλεσαν την έντονη δυσφορία του Μαξίμου.
Το τελευταίο διάστημα το κλίμα για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη δεν είναι ιδιαιτέρως θετικό και δεν θα πρέπει να θεωρείται καθόλου τυχαία η απόφαση να πραγματοποιηθεί η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, με απόντα τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη καθώς ήταν γνωστό πως θα ήταν στις Βρυξέλλες. Δεν είναι άλλωστε λίγοι εκείνοι που του χρεώνουν την μέχρι τώρα αποτυχία στο μεταναστευτικό, το οποίο όπως είναι γνωστό ανήκει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Εκείνο που καταλογίζουν κυρίως στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη είναι πως αρνείται να συνεργαστεί με άλλους υπουργούς, οι πόρτες του γραφείου είναι κλειστές για τους βουλευτές, ενώ οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει είναι ελάχιστες σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος όπως είναι το μεταναστευτικό. Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να δώσει τον ρόλο του συντονιστή τον υφυπουργό Άμυνας Μιλτιάδη Στεφανή ελήφθη προκειμένου να μετριάσει τις αντιδράσεις που υπάρχουν για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
Η στάση του Κώστα Κυρανάκη και κυρίως η ανάρτηση του στο Facebook ήταν εκείνη που προκάλεσε εκνευρισμό στο Μαξίμου που έβλεπε τον βουλευτή της ΝΔ με τις κινήσεις του να ρίχνει νερό στον μύλο των ακροδεξιών φωνών που αντιδρούν στην μετεγκατάσταση των μεταναστών.
Η κυβέρνηση που βρίσκεται σε δύσκολη θέση λόγω των ροών αλλά και των αντιδράσεων που υπάρχουν στις τοπικές κοινωνίες, βλέπει τα ίδια της τα στελέχη με τις τοποθετήσεις τους να οξύνουν το κλίμα που επικρατεί.
Δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαία η απάντηση που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που χαρακτήρισε «άστοχη» την δήλωση του βουλευτή της ΝΔ, δείχνοντας με κατηγορηματικό την δυσφορία του Μαξίμου. Εκτός όμως από τον Στέλιο Πέτσα, ξεκάθαρες αποστάσεις πήρε η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία έβαλε στο κάδρο και τον Θανάση Πλεύρη. Να υπενθυμίσουμε ότι οι δύο βουλευτές της ΝΔ είναι μέλη της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Novartis.
Η ακραία ρητορική που ακολουθείται από ορισμένους βουλευτές της ΝΔ προβληματίζει το Μαξίμου καθώς τα «γαλάζια» φάλτσα τα εκμεταλλεύεται η αντιπολίτευση ενώ στέλνονται λάθος μηνύματα προς την κοινωνία. Παρόμοια τακτική είχε ακολουθηθεί και στην Συμφωνία των Πρεσπών όμως εκείνη την περίοδο το κόμμα ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση που τα λάθη έπαιζαν σαφώς μικρότερο ρόλο σε σχέση με τώρα που η ΝΔ βρίσκεται στην κυβέρνηση.
Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο
Η πολιτική αντιπαράθεση για το προσφυγικό κλιμακώνεται με σύγκρουση σε επίπεδο κορυφής πλέον και αφού δεν έχει ακόμη κοπάσει ο θόρυβος από την κόντρα Γιαννούλη – Κυρανάκη. Με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλει πρωτοβουλία των «Ενωμένων Μακεδονομάχων» να καλέσουν σε μπάρμπεκιου με χοιρινό και αλκοόλ απέναντι από δομή προσφύγων και μεταναστών στα Διαβατά και τον βουλευτή της ΝΔ να απαντάει ότι υπήκοοι τρίτων χωρών δεν θα απαγορεύσουν στους Έλληνες να τρώνε χοιρινό και να πίνουν αλκοόλ.
Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε, το απόγευμα της Τετάρτης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μέσω Facebook για τους χειρισμούς της στο μεταναστευτικό αλλά και τις δηλώσεις βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, καλώντας τον πρωθυπουργό να τοποθετηθεί δημόσια.
Κύκλοι της ΝΔ σχολιάσαν, ως απάντηση στην ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, τα εξής : «Ο κ. Τσίπρας ας αφήσει το ρόλο του σχολιαστή στα social media, τα fake news και τον γνωστό λαϊκισμό του. Σε μόλις τρεις μήνες δείχνει να έχει ξεχάσει τις Μόριες που παρέδωσε. Με το γνωστό θράσος του θέλει να γίνει και τιμητής. Οι Έλληνες όμως θυμούνται τα έργα και τις ημέρες του κι αντιλαμβάνονται ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κινηθεί δυναμικά για να δώσει λύσεις».
Ομως, η αντιπαράθεση επεκτάθηκε και πέραν των συνόρων, στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου συνεδρίασε η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθερικών, Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ο οποίος περιέγραψε το πρόβλημα στα νησιά ως «εκρηκτικό, έξω και πέρα από κάθε δυνατότητα διαχείρισης», προσθέτοντας ότι ακόμα και αν ο μηχανισμός ολόκληρης της Ε.Ε. είχε κινητοποιηθεί «δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί αυτό το τσουνάμι ανθρώπων».
Ακολούθησε ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με όσα είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
«Η ομολογία του κ. Χρυσοχοΐδη ότι «η κατάσταση στα νησιά είναι πέρα από κάθε διαχείριση» αποτελεί μία ακόμη κυνική επιβεβαίωση της καταστροφικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη στη διαχείριση του προσφυγικού» επεσήμανε η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυστηρή κριτική στη κυβέρνηση για η πολιτική της στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, άσκησε όμως και το Κίνημα Αλλαγής, με αφορμή τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, στις Βρυξέλλες.
«Την ώρα που τα νησιά μας και όλη η Ελληνική κοινωνία εκπέμπουν SOS, ο αρμόδιος υπουργός της Ελλάδας επιλέγει να “σηκώσει τα χέρια ψηλά”», αναφέρει σχόλιο του γραφείου τύπου του κόμματος.
Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε, αργά το βράδυ, το Υπουργείο Προστασίας Πολίτη όπου αναφέρονται τα εξής:
«Στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ θίγει 3 σημεία που για κακή του τύχη τα απαντά με δική του ανακοίνωση για το ίδιο θέμα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ για καταστροφική ανεπάρκεια διαχείρισης που τάχα «ομολόγησε» ο υπουργός. Το κοινοβούλιο αναφέρει πως «οι περισσότεροι βουλευτές επαίνεσαν τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι αρχές της Ελλάδας».
Αναφέρεται μετά ο ΣΥΡΙΖΑ σε κραυγαλέα κατάργηση βασικών κανόνων του προσφυγικού δικαίου, βάσει των οποίων η χώρα οδηγείται σε διεθνή απομόνωση. Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αναφέρει πως οι βουλευτές «κατέκριναν το έλλειμα αλληλεγγύης από τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ». Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί πως σήμερα ο αρμόδιος Γάλλος υπουργός ανακοίνωσε 20 νέα μέτρα για το άσυλο, που στηρίζονται σε δύο άξονες: αυστηροποίηση και ανθρωπισμό. Αυτολεξεί ότι αναφέρεται και στον ελληνικό νόμο. Μεταξύ των μέτρων η παροχή ασφαλιστικής κάλυψης όχι με την είσοδο στη χώρα αλλά τρεις μήνες μετά και για ειδικές εξετάσεις 9 μήνες μετά. Όπως χαρακτηριστικά είπε το σύστημα ασύλου χρησιμοποιήθηκε για ιατρικό τουρισμό σε πολλές περιπτώσεις. Καμία αναφορά λοιπόν από το κοινοβούλιο για θέματα δικαίου, παράλληλος με την Ελλάδα δρόμος στην πολιτική ασύλου από την Γαλλία.
Στο τελευταίο σημείο ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοθαυμάζεται για το δικό του έργο στο προσφυγικό εξηγώντας πως διεθνοποίησε το θέμα και με πόση επάρκεια το διαχειρίσθηκε. Η επάρκεια δεν σχολιάζεται, ξεχειλίζει στα στρατόπεδα και στα νησιά. Όσο για την διεθνοποίηση πάλι το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αναφέρει πως οι βουλευτές «τόνισαν τις φρικτές συνθήκες στις οποίες διαβιούν χιλιάδες αιτούντες άσυλο στα νησιά της Ελλάδας. Οι ευρωβουλευτές καταδίκασαν τον υπερπληθυσμό στις εγκαταστάσεις, την έλλειψη βασικής περίθαλψης και την απουσία μέτρων προστασίας των πιο ευάλωτων ομάδων, μεταξύ άλλων προβλημάτων.». Η καταγγελία των βουλευτών για την ντροπή της Μόριας και της Σάμου είναι αυταπόδεικτα η πιο τρανταχτή διεθνοποίηση.
Ο Υπουργός με την ομιλία του πέτυχε αυτή την αντίδραση του κοινοβουλίου. Δηλαδή προκάλεσε μια ανακοίνωση που επιβεβαιώνει τις Ελληνικές θέσεις για Ευρωπαϊκή, αλληλεγγύη και διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού, μια ανακοίνωση που προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει την Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη στην δραματική κατάσταση των νησιών του Αιγαίου.
Οι Ευρωβουλευτές με την ανακοίνωσή τους ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του Υπουργού. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι δεν κατάλαβε, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πάλι αλλού, εξακολουθεί στον μοναχικό δρόμο ενός παράλληλου σύμπαντος, όπου όποιος διαμαρτύρεται είναι ρατσιστής, όπου το δίκαιο παραβιάζεται-και στην Γαλλία προφανώς-, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει, καταγγέλλει συλλήβδην, αδιάκριτα και ασταμάτητα.
Ευτυχώς η πολιτική δεν καθορίζεται πια, η Ελλάδα δεν κυβερνάται πλέον από τον επαρκή ΣΥΡΙΖΑ».