Την αισιοδοξία του για την αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας εξέφρασε ο επικεφαλής του τμήματος της Ευρώπης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) Πολ Τόμσεν. Ειδικότερα, στη σύντομη συνομιλία που είχε με «ΤΑ ΝΕΑ» στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της παρουσίασης των νεότερων και αναθεωρημένων προς τα κάτω προβλέψεων του Ταμείου για την ευρωπαϊκή οικονομία, ο Τόμσεν τόνισε, την ανάγκη η Ελλάδα να επικεντρωθεί στην τόνωση της ανάπτυξης της οικονομίας.
Χαρακτήρισε μάλιστα απαραίτητη τη λήψη μέτρων προς την κατεύθυνση αυτή. Παράλληλα, όσον αφορά το ζήτημα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, επανέλαβε ότι το ΔΝΤ εμμένει στη θέση του και ότι βρίσκεται στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά το αίτημά της. Χαρακτήρισε τον στόχο για πλεονάσματα στο 1,5% του ΑΕΠ καταλληλότερο για την Ελλάδα, αλλά ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για θέμα που θα επιλυθεί μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαίων εταίρων της. Υπογράμμισε, πάντως, ότι η όποια απόφαση δεν θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία και αμφιβολία για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.
Το ερώτημα που έθεσαν τα «Νέα» στον Πολ Τόμσεν, μετά την όχι και τόσο αισιόδοξη παρουσίασή του για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ευρώπης και της ευρωζώνης, ήταν αν θεωρεί ότι το περιβάλλον που διαμορφώνεται στην ευρωπαϊκή οικονομία ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την Ελλάδα, τώρα που η χώρα εντείνει τις προσπάθειές της για να ενισχύσει την ανάπτυξή της.
«Αν το εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον χειροτερέψει, τότε είναι σαφές ότι και η Ελλάδα ως μέλος της ευρωπαϊκής οικονομίας θα επηρεαστεί αρνητικά. Χωρίς αμφιβολία, ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα θα επηρεαστεί προς τα κάτω, αν η οικονομία της ευρωζώνης επιβραδυνθεί. Υπάρχει διασύνδεση, σαφώς», είπε.
Πρόσθεσε όμως αμέσως και σε κατηγορηματικό τόνο ότι η Ελλάδα παρά τις εξελίξεις στο μέτωπο της ευρωπαϊκής οικονομίας θα βρίσκεται σε θετικό πρόσημο. «Περιμένω θετική οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα παρά το εξωτερικό περιβάλλον», τόνισε, προσθέτοντας ότι «εκτιμώ πως μια περισσότερο αδύναμη ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας σε σχέση με παλαιότερα, όπως προβλέπεται σήμερα, καθιστά ακόμη πιο απαραίτητη την ανάγκη να λάβει μέτρα η Ελλάδα ώστε να ενισχύσει την ανάπτυξή της».
Ενόψει της αρνητικής πίεσης που αναμένεται να δεχθεί η ευρωπαϊκή οικονομία ενδέχεται να δυσκολέψει ο δρόμος προς το ελληνικό αίτημα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ, ήταν το επόμενο ερώτημα που έθεσε η εφημερίδα στον Πολ Τόμσεν.
«Έχουμε μιλήσει για την ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων και υποστηρίζουμε ότι ο στόχος στο 1,5% του ΑΕΠ είναι καταλληλότερος για την Ελλάδα δεδομένων των συνθηκών» απάντησε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, αναφερόμενος στη θέση που έχει εκφράσει τόσο ο ίδιος όσο και η Κριστίν Λαγκάρντ λίγο πριν αποχωρήσει από το ΔΝΤ.
«Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ίδια θέση, αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαίων εταίρων της. Το ΔΝΤ δεν λαμβάνει μέρος στη συζήτηση αυτή. Πάντως, είναι σημαντικό ό,τι συμφωνηθεί να μην προκαλεί ανησυχίες και αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους. Είναι σαφές ότι υποστηρίζουμε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση των πλεονασμάτων. Οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν την επόμενη χρονιά, αλλά είναι πράγματι ζήτημα που πρέπει να διευθετηθεί μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαίων εταίρων της». Κράτησε όμως τα χαρτιά του κλειστά όσον αφορά τη θέση του ΔΝΤ για τον ελληνικό προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς. «Δεν έχω δει λεπτομέρειες για τον προϋπολογισμό του 2020», εξήγησε.