Ένα τηλεφώνημα του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στο νεοεκλεγέντα βουλευτή νοτίων προαστίων της Ν.Δ και ιδιαίτερα επικοινωνιακό και δημοφιλή Κωνσταντίνο Κυρανάκη αναδείχθηκε τις τελευταίες ώρες από τα μέσα ενημέρωσης. Κατ’ εντολή του πρωθυπουργού ο κ. Πέτσας φέρεται να μετέφερε την δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου στο “κρεσέντο” του νεαρού βουλευτή για το ρατσιστικό μπάρμπεκιου της Θεσσαλονίκης.
Ο Κ. Κυρανάκης, πέραν όσων είπε στη Βουλή διαστρεβλώνοντας την ανορθόδοξα διατυπωμένη ανησυχία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Γιαννούλη για το “σώου” ακραίων στα Διαβατά Θεσσαλονίκης έξω από το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, συνέχισε με την ανάρτηση στον λογαριασμό του στο FB φωτογραφίας με φίλους του σε…σουβλατζίδικο και σχετικό ειρωνικό σχόλιο. Στο πλευρό του Κ. Κυρανάκη συστρατεύθηκε και ο έτερος νεόκοπος βουλευτής Κ. Μπογδάνος με παρόμοια ανάρτηση στο twitter, ενώ δεκάδες υποστηρικτές της Ν.Δ “συντονίσθηκαν” με τον κ. Κυρανάκη στα social media.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλήφθηκαν, έστω με καθυστέρηση, πως οι αναφορές Κυρανάκη τραυματίζουν την επιχειρούμενη επικοινωνιακή διείσδυση στον χώρο του κέντρου, ωστόσο οι παραινέσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ελάχιστα άλλαξαν την κατάσταση. Ο νεαρός βουλευτής σιώπησε μεν, η “σπορά” του στο διαδίκτυο, όμως, συνέχισε τα ρατσιστικά σχόλια.
Το γενικότερο κλίμα είναι ούτως ή άλλως βαρύ με τις “εξεγέρσεις” ομάδων κατοίκων σε περιοχές όπου το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει την μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά, ενώ η “κραυγή αγωνίας” -κατά τον ΣΥΡΙΖΑ “ομολογία αποτυχίας”- του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη από τις Βρυξέλλες, ότι “το προσφυγικό δεν είναι διαχειρίσμο μόνο από την Ελλάδα”, ήρθε να αποκαλύψει την αμηχανία και τις εγγενείς αδυναμίες στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Είχαν προηγηθεί, βεβαίως, αναφορές κορυφαίων υπουργών της σκληρής δεξιάς πτέρυγας, για το ίδιο θέμα, αναδεικνύοντας την εσωτερική σύγκρουση στη Ν.Δ μεταξύ της ultra right πτέρυγας και των μετριοπαθών, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τις ηχηρές δημόσιες παρεμβάσεις της Ντόρας Μπακογιάννη, του Γιώργου Κουμουτσάκου και άλλων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε δίλημμα. Αντιλαμβάνεται πως οι ακραίες φωνές στην κοινοβουλευτική του ομάδα αλλά και στο κομματικό προσωπικό ανά την Ελλάδα (αναγκάστηκε να διαγράψει άλλωστε στέλεχος της Ν.Δ στην Κοζάνη για το ρατσιστικό του παραλήρημα) δυσχεραίνουν την εφαρμογή του σχεδίου μετεγκατάστασης που προβλέπει την μεταφορά 40.000 ανθρώπων στην ενδοχώρα μέχρι το τέλος του χρόνου. Από την άλλη, ωστόσο, αισθάνεται πως το προσφυγικό είναι ένα πεδίο στο οποίο η κυβέρνηση του μπορεί να βρεθεί πολλαπλώς εκτεθειμένη. Ενίσχυση των ακραίων στοιχείων, “φλερτ” των “τοπικών κοινωνιών” με τον συχνά ρατσιστικό λόγο της “Ελληνικής Λύσης” και αιχμές για την αδυναμία της να αντιμετωπίσει ένα μείζον θέμα, το οποίο αποτέλεσε, άλλωστε, και “σημαία” κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια.
Όταν κατηγορείς τον ΣΥΡΙΖΑ για την Μόρια των 5.500 προσφύγων και μεταναστών, δεν είναι εύκολο να υποστηρίξεις -παρά την αδιαμφισβήτητη επικοινωνιακή υπεροπλία και την “σιγή” των ΜΜΕ- την σημερινή Μόρια των 13.000 ψυχών! Όταν κατηγορείς τον ΣΥΡΙΖΑ για τα “ανοιχτά σύνορα” (πολιτική ολόκληρης της Ευρώπης εκείνη την εποχή) του 2015 και την διαχείριση της εισόδου 900.000 ανθρώπων, πως μπορείς να ισχυριστείς πως το πρόβλημα δεν είναι διαχειρίσιμο με την είσοδο 55.000 προσφύγων και μεταναστών τους τελευταίους μήνες;
Δεν είναι τυχαίο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε να καταστήσει σαφές και να διοχετεύσει προς τα ΜΜΕ ότι στηρίζει απόλυτα τον ΜΙχάλη Χρυσοχοϊδη. Αντιλαμβάνεται πως οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι για την κυβέρνησή του.
Το “τράβηγμα του αυτιού” του Κωνσταντίνου Κυρανάκη αποφασίστηκε για να σταλλεί μήνυμα υπέρ της εφαρμογής του κυβερνητικού σχεδίου μετεγκατάστασης. Κάτι που απαιτεί ελεγχόμενη κατάσταση στις περιοχές που θα υποδεχθούν το βάρος. Γι αυτό, άλλωστε, αποφασίστηκε και η “χαλαρή” Κ.Ο στο Καβούρι προκειμένου να κληθούν οι βουλευτές να στηρίξουν σχετικά, κάτι που δεν έκαναν μέχρι σήμερα ούτε αυτοί, ούτε οι γαλάζιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες.
Από την άλλη, η προειδοποίηση στον Κ. Κυρανάκη και εμμέσως και σε άλλους βουλευτές που ακολουθούν το “παράδειγμά” του, είχε σχετικά μικρή ένταση. Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πως στη Ν.Δ υπάρχει, πλέον, ισχυρό αν και όχι συντεταγμένο και οργανωμένο ένα δεύτερο μικρότερο κόμμα. Το κόμμα της σκληρής δεξιάς με σαφείς θέσεις για το προσφυγικό, την ασφάλεια και άλλα ζητήματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη λειτουργία του κράτους.
Μπορεί οι Άδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης να ασχολούνται κατά κύριο λόγο με τα υπουργικά τους καθήκοντα, είναι, ωστόσο, οι αδιαμφισβήτητοι κυρίαρχοι σε αυτό το “μικρότερο κόμμα” που καραδοκεί στο εσωτερικό της κυβερνώσας παράταξης. Οι πληροφορίες θέλουν τους δύο να βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τον Αντώνη Σαμαρά, ο δεύτερος, άλλωστε, ερωτηθείς από κανάλι της Καλαμάτας, τον πρότεινε ευθέως για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν και γνωρίζει καλά πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως ο κ. Γεωργιάδης, μετά την παρέμβαση Πέτσα στον Κυρανάκη και την έκφραση δυσφορίας από το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να υποστηρίξει και να καλύψει το νεαρό βουλευτή. Και δεν είναι τυχαίο πως ο Κ. Μπογδάνος ανάρτησε σχετικό δημοσίευμα υιοθετώντας έμμεσα την στήριξη Γεωργιάδη.
«Αν και η ΝΔ κυριαρχεί σε σχέση με την αριστερά, σε επίπεδο ιδεών, στελεχών και διαχείρισης, «πάσχουμε από ένα έλλειμμα αλληλεγγύης.»
Στήριξη Γεωργιάδη σε Κυρανάκη – Θέτει ζήτημα αλληλεγγύης μεταξύ στελεχών της ΝΔhttps://t.co/2pqO5NcuZJ
— constantinosbogdanos (@bogdanosk) November 9, 2019
Στήριξη Γεωργιάδη σε Κυρανάκη
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, στήριξε τον βουλευτή του νότιο τομέα της Αθήνας Κωνσταντίνο Κυρανάκη, επισημαίνοντας το δικαίωμα των στελεχών της ΝΔ να έχουν τις απόψεις τους.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης σχολιάστε τις δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη και του Γιώργου Κουμουτσάκου- που αποδοκίμασαν τις δηλώσεις Κυρανάκη για το προσφυγικό- και είπε ότι ο καθένας έχει τις απόψεις του, σε ένα κοινό- βέβαια- πλαίσιο υπό τον αρχηγό, ενώ πρόσθεσε ότι μολονότι η ΝΔ κυριαρχεί σε σχέση με την αριστερά, σε επίπεδο ιδεών, στελεχών και διαχείρισης, «πάσχουμε από ένα έλλειμμα αλληλεγγύης».
Ο κ. Γεωργιάδης κατέληξε λέγοντας ότι ο κ. Κυρανάκης «είναι ένας νέος συνάδελφος που εξελέγη με μεγάλη άνεση στην περιφέρειά του, στην πρώτη υποψηφιότητά του και έχει δώσει μάχες για να είμαστε σήμερα εδώ». Υπενθυμίζεται ότι ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, απαντώντας στην τοποθέτηση του Χρήστου Γιαννούλη για τα μπάρμπεκιου δίπλα σε προσφυγικές δομές, είχε πει: «Να υπενθυμίσω ότι στην Ελλάδα επιτρέπεται η κατανάλωση χοιρινού και υπό προϋποθέσεις αλκοόλ. Δεν μπορεί να έρθει υπήκοος τρίτης χώρας και να επιβάλλει τις απόψεις του. Είναι απαράδεκτη η τοποθέτηση σας κ. Γιαννούλη γιατί περιορίζει δικαιώματα που έχει κάθε Έλληνας πολίτης. Γιατί να περιοριστούν τα δικαιώματα των Ελλήνων; Με ποια λογική;».
Μια ομάδα νέων βουλευτών και εκπροσώπων της νέας πολιτικής γενιάς της Ν.Δ, από τους Κυρανάκη, Μπογδάνο, Μαρκόπουλο αλλά και κορυφαία στελέχη της ΟΝΝΕΔ και πολλά κομματικά στελέχη ανά την Ελλάδα συντάσσονται με αυτή την πολιτική αντίληψη. Όσο δεν δημιουργούν μείζον πρόβλημα στο κεντρώο προφίλ που επιθυμεί ο πρωθυπουργός, το πρόβλημα βρίσκεται σε καταστολή. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, ωστόσο, τι θα συμβεί εάν χαθεί ο έλεγχος στο προσφυγικό και εάν συντρέξουν έκτακτες πολιτικές εξελίξεις.
Σε συνομιλητές του ο Μάκης Βορίδης συνηθίζει να λέει πως δεν πρόκειται να ιδρύσει κόμμα σκληρής δεξιάς και πως τον ενδιαφέρει να ηγεμονεύσουν οι απόψεις του σε ολόκληρη τη Ν.Δ. Εφόσον, όμως, τα πράγματα οδηγηθούν σε έκτακτες εκλογές ή εάν η κυβέρνηση χάσει την επικοινωνιακή ασυλία και την ανοχή που διαθέτει σήμερα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα κινηθεί η ομάδα αυτή που έχει αποκτήσει προνομιακή σχέση με ένα εκλογικό ακροατήριο το οποίο κινείται από τη δεξιά πτέρυγα της Ν.Δ και φθάνει μέχρι τους “ορφανούς” ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής.