Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ακόμα και μεταξύ φιλελευθερων υποστηρικτών της, για τη διάταξη περί βλασφημίας στον Ποινικό Κώδικα, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να την αποσύρει.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αξιολόγησαν πως η συγκεκριμένη διάταξη σε συνδυασμό με άλλες πολιτικές απομακρύνει το πολιτικό προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη από το κέντρο και δημιουργεί εντυπώσεις για υπερσυντηρητικοποίηση της Ν.Δ.
Το ζήτημα προβλημάτισε την κυβέρνηση και συζητήθηκε εκτενώς σήμερα το πρωί, καθώς προκλήθηκαν ποικίλα σχόλια. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η κυβέρνηση επανεξετάζει την διάταξη περί κακόβουλης εξύβρισης των θείων.
Ήδη, ωστόσο,εκδηλώνονται αντιδράσεις και από την άλλη πλευρά. Πριν λίγο η ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ διαφώνησε με την απόσυρση της διάταξης, ενώ και άλλοι βουλευτές της δεξιάς πτέρυγας εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, ακόμα και ΜΜΕ ή αρθρογράφοι προσκείμενοι στην κυβέρνηση θεώρησαν από χθες ότι η συγκεκριμένη διάταξη δεν συνάδει με το φιλελεύθερο πρόσωπο της Ν.Δ.
«Προβληματίζομαι πάρα πολύ. Δεν το κρύβω ότι μετά τον θόρυβο, που έχει προκληθεί, υπάρχει ένας μεγάλος προβληματισμός και βεβαίως είναι ένα ζήτημα που βλέπω με μεγάλη προσοχή. Θα δούμε από δω και πέρα πώς θα εξελιχθεί», είπε ο κ. Τσιάρας στο ΘΕΜΑ 104,6, αποδίδοντας την επαναφορά της διάταξης σε μία «προσπάθεια προστασίας των δικαιωμάτων θρησκευτικών μειονοτήτων», που κάνει η κυβέρνηση, καθώς βρισκόμαστε, όπως επισήμανε, «μπροστά σε γεγονότα που εξελίσσονται με αρνητικό τρόπο στην ελληνική κοινωνία και μιλώ για την αντιπαράθεση μεταξύ ομάδων μεταναστών που εγκαθίστανται στην ενδοχώρα και δημιουργούνται εντάσεις». Ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι τουλάχιστον πέντε ευρωπαϊκές χώρες έχουν την ίδια διάταξη και μάλιστα, η Δανία που την είχε καταργήσει, την επανέφερε.
Υπενθυμίζεται ότι, την Τρίτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει για το νέο Ποινικό Κώδικα στην Βουλή.
Τι δήλωνε χθες ο Κ. Τσιάρας
«Θέλουμε να διαφυλάξουμε τα πραγματικά δικαιώματα και τις πραγματικές ελευθερίες των πολιτών, ανεξαρτήτως πολιτικού και θρησκευτικού πιστεύω». Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, για την επαναφορά του αδικήματος της κακόβουλης βλασφημίας των θείων, στον Ποινικό Κώδικα, η οποία και έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις.
Σύγχρονη ευνομούμενη ευρωπαϊκή πολιτεία, είναι μια ελεύθερη πολιτεία, η οποία μπορεί να προστατεύει όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως της οποιαδήποτε κατεύθυνσης, του οποιουδήποτε θρησκευτικού δόγματος, είπε ο υπουργός, που λίγο νωρίτερα είχε δεχθεί πυρά για το θέμα, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία ολοκλήρωσε τη β΄ ανάγνωση του νομοσχεδίου με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Η κακόβουλη βλασφημία
«Μακριά από εμένα η επιστροφή σε μια αναχρονιστική άποψη. Πείτε μου όμως, με όλα αυτά τα οποία είδαμε, το τελευταίο χρονικό διάστημα, να υφίστανται, με την εγκατάσταση μεταναστών-προσφύγων, σε βασικές δομές που δημιουργούνται και στην ενδοχώρα, και με τα προβλήματα που κάποιες τοπικές κοινωνίες αρχίζουν να διαμορφώνουν, μια και δεν υπάρχει και γενικότερη κουλτούρα, δεν πρέπει να προστατεύσουμε τις πραγματικές ελευθερίες των ανθρώπων;», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε: «Κάνουμε συγκεκριμένες παρεμβάσεις, συγκεκριμένες αλλαγές, όχι με καμία πρόθεση να επιστρέψουμε στο παρελθόν, αλλά με πρόθεση να διαφυλάξουμε τα πραγματικά δικαιώματα και τις πραγματικές ελευθερίες των πολιτών. Όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως φυσικά πολιτικού πιστεύω, και φυσικά ανεξαρτήτως θρησκευτικού πιστεύω. Αυτό σημαίνει μια σύγχρονη ευνομούμενη ευρωπαϊκή πολιτεία. Δηλαδή, μια ελεύθερη πολιτεία η οποία μπορεί να προστατεύει όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως της οποιαδήποτε κατεύθυνσης, του οποιουδήποτε θρησκευτικού δόγματος».
Η κοινωνική πραγματικότητα
Ο κ. Τσιάρας απάντησε και στις αναφορές κομμάτων της αντιπολίτευσης, ότι η κυβέρνηση κινείται, με βάση το δόγμα «νόμος και τάξη». «Έχω την εντύπωση ότι βλέπετε πολλές αμερικανικές ταινίες. Μια επιχειρηματολογία που έχει βασιστεί στους όρους “νόμος και τάξη’ ή “λευκό κολάρο”, είναι μια προσέγγιση που δεν έχει σχέση με την Ελλάδα. Εδώ έχουμε μια εντελώς διαφορετική κουλτούρα. Δεν υπάρχει κουλτούρα που προσιδιάζει με χώρα που βρίσκεται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Αντίθετα, προσπαθούμε να δούμε και να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα μέσα από μια λογική που υπαγορεύει η δική μας κοινωνική πραγματικότητα», είπε ο κ. Τσιάρας.