Η έφοδος των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ είναι, προφανώς, η έμπρακτη μετάφραση του μηνύματος του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «τελειώνουμε με τις γιάφκες και του μπαχαλάκηδες». Και είναι, κυρίως, η απάντηση της κυβέρνησης στην δική της αποτυχία να διαχειριστεί το προσφυγικό, να αντιμετωπίσει τους έξαλλους των τοπικών κοινωνιών που η ίδια ξεσήκωσε προεκλογικά, και να «καθαρίσει» τους πυρήνες της πραγματικής εγκληματικότητας – το παρακράτος των ναρκεμπόρων.
Είναι μια απάντηση πρωτίστως επικοινωνιακή που δείχνει επιλογή έντασης. Και είναι μια επιλογή εξαιρετικά επικίνδυνη, λίγες μόνον ημέρες πριν από την επέτειο του Πολυτεχνείου. Πρόκειται όμως για μια επιλογή απολύτως συνειδητή και σχεδιασμένη, με τις πληροφορίες να φέρουν το πρωθυπουργικό επιτελείο και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτης σε πλήρη συντονισμό εν όψει της 17ης Νοεμβρίου.
Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν, άλλωστε, εκείνος που έδωσε το σύνθημα για να έρθει σε πρώτο πλάνο το δόγμα «νόμος και τάξη» στέλνοντας το μήνυμα περί του «τέλους των μπαχαλάκηδων» Κυριακή, πρωί-πρωί, από την τηλεόραση του Σκάι. Μετά πήραν σειρά οι φίλα προσκείμενοι στην κυβέρνηση αρθρογράφοι προειδοποιώντας ότι το Πολυτεχνείο θα είναι το μεγάλο «crash test» και πως εάν στις 17 Νοεμβρίου καεί το κέντρο της Αθήνας και την επόμενη υπάρχουν μόνον οι «συνήθεις προσαχθέντες» τότε η κυβέρνηση θα είναι υπόλογη απέναντι στις δεσμεύσεις της.
Αμέσως μετά ήρθε η έφοδος των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ και οι τραυματισμοί φοιτητών που διαμαρτύρονταν για το λοκ άουτ στην σχολή. Παραπλεύρως, αποκαλύφθηκε και η American style επιχείρηση της αστυνομίας σε μπαρ στο Γκάζι όπου, για να κατασχεθούν περίπου δέκα γραμμάρια ναρκωτικών χρειάστηκε να μείνουν 300 θαμώνες… γονατισμένοι με τα χέρια πίσω από το κεφάλι για περίπου μία ώρα. Και, μαζί, ήρθε και η καταγγελία για βασανιστήρια από άνδρες της ΟΠΚΕ σε καφενείο στα Εξάρχεια.
Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα πρόκειται για το τέλος μιας «νοσηρής κατάστασης». «Οι έλληνες πολίτες», είπε ο κ. Πέτσας, «στις γειτονιές και οι φοιτητές στα Πανεπιστήμια θα αισθανθούν και πάλι ασφαλείς και ελεύθεροι από τη φασιστική επιβολή της άποψης ισχνών μειοψηφιών».
Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για έναν υψηλού ρίσκου επικοινωνιακό αντιπερισπασμό της κυβέρνησης. Πίσω από τις θεαματικές αποστολές των ενστόλων του Μιχάλη Χρυσοχοίδη στην ΑΣΟΕΕ και στο Γκάζι βρίσκεται η προσπάθεια της κυβέρνησης αφενός να αποπροσανατολίσει το δικό τη εκλογικό ακροατήριο από το ναυάγιο διαχείρισης του προσφυγικού και, αφετέρου, να αποκαταστήσει τις πολιτικές ισορροπίες στην ΝΔ – ένα κόμμα, πλέον, φανερά διχασμένο ανάμεσα στους ακραίους σκληροπυρηνικούς «υπερπατριώτες» και τους μετριοπαθείς κεντροδεξιούς.
Είναι κοινό μυστικό πως πάνω από το μισό, βουλευτικό και στελεχιακό προσωπικό της ΝΔ πνέει μένεα κατά του Μιχάλη Χρυσοχοίδη και του χρεώνει «φοβική προσέγγιση» στο προσφυγικό. Η επιχείρηση «νόμος και τάξη» που άρχισε το Σαββατοκύριακο είναι μια καλή ευκαιρία για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να απαντήσει σ’ αυτή την εναντίον του κριτική, κι είναι επίσης μια καλή ευκαιρία για το Μαξίμου να πυροδοτήσει κλίμα έντασης για να ταυτίσει στη συνέχεια τον ΣΥΡΙΖΑ με την «ανομία».
Το έπραξε ήδη χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει πάλι να ταυτιστεί με τους μπαχαλάκηδες», και στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός θα έχει ακόμη πιο έντονη συνέχεια. Είναι ενδειτικό πως αν και από την πρώτη στιγμή, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – όπως ο Γιάννης Ραγκούσης – έσπευσαν να συγχαρούν την Αντιτρομοκρατική υπηρεσία για την εξάρθρωση της «Επαναστατικής Οργάνωσης Αυτοάμυνας», η κυβέρνηση έκανε λόγο για «σιωπή» και επιτέθηκε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που καταδίκασε την αναίτια και αυταρχική χρήση βίας χθες κατά των φοιτητών.
Ο Νίκος Φίλης, από την πλευρά του, έδειξε μια ακόμη διάσταση κι αιτία πίσω από την επίδειξη αστυνομικού αυταρχισμού στα Πανεπιστήμια: Την εντόπισε στην «κυβερνητική πολιτική, που θέλει να διώξει παιδιά από τα πανεπιστήμια ή να τα εμποδίσει να εισέλθουν σε σχολές, ώστε να δημιουργήσει μια μεγάλη πελατεία προς τα «κολέγια» και τα άλλα ιδιωτικά σχολεία».
Απάντηση επ’ αυτών δεν υπήρξε ούτε από τον κ. Πέτσα, ούτε από οποιοδήποτε άλλο κυβερνητικό στέλεχος. Όπως δεν υπήρξε απάντηση και στο ερώτημα που έθεσε επίσης ο Γιάννης Ραγκούσης δείχνοντας και τους κινδύνους στο σκηνικό της έντασης που στήνει η κυβέρνηση. Σχολιάζοντας τη δήλωση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη πως «κάποιοι θέλουν έναν νέο Γρηγορόπουλο», ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το ερώτημα «μήπως τελικά είναι ο κ. Μητσοτάκης που επιδιώκει ένα νέο Γρηγορόπουλο;»…
ΠΗΓΗ: tvxs.gr