Στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Spiegel αναφέρεται σε μαζικές παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών ή σε βίαιες απωθήσεις, τα λεγόμενα push-back (απαγορεύονται βάσει ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου), από τον Έβρο προς την Τουρκία. Το Spiegel έχει στη διάθεσή του σχετικά έγγραφα της τουρκικής κυβέρνησης, τα οποία περιλαμβάνουν νέα στατιστικά στοιχεία της Άγκυρας, συνεντεύξεις με φερόμενα θύματα, φωτογραφίες αλλά και εσωτερική αλληλογραφία. Μάλιστα η Ευρωπαία Επίτροπος Dunja Mijatovic δήλωσε στο Spiegel ότι τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί παράνομες απωθήσεις μεταναστών.
Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες εκθέσεις, η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για παράνομες απωθήσεις μεταναστών. Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν μετανάστες πακιστανικής καταγωγής και ακολουθούν Αφγανοί, Σομαλοί, υπήκοοι Μπαγκλαντές, Αλγερίας.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά ότι γίνονται παράνομες επαναπροωθήσεις από την Ελλάδα.
Αυξήθηκαν οι ροές από τα Βαλκάνια
Από εκεί και πέρα σύμφωνα με το Focus οι μεταναστευτικές ροές μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Βαλκανικής Χερσονήσου αυξάνονται πάλι. Η διαδρομή από την Ελλάδα, μέσω Αλβανίας – Κοσσόβου, Σερβίας, Βοσνίας, Κροατίας, Σλοβενίας και Ιταλίας αποτελεί εναλλακτική διαδρομή από τότε που έκλεισε η δίοδος προς τη Βόρεια Μακεδονία. Στη Βοσνία υπάρχουν πολλοί καταυλισμοί όπου διαμένουν μετανάστες, για τους οποίους πρέπει να βρεθεί ασφαλέστερη στέγη.
Μάλιστα ο καταυλισμός-κόλαση στη βοσνιακή πόλη Bihać ετοιμάζεται να κλείσει. Οι περίπου 7.000 πρόσφυγες που είναι παγιδευμένοι στη Βοσνία θα έρθουν αντιμέτωποι με καταστροφικές συνθήκες με την έλευση του χειμώνα. Μπορεί η βαλκανική οδός να έχει κλείσει από το 2016, όμως οι πρόσφυγες φαίνεται να αψηφούν τείχη και ελέγχους, να περνούν από Τουρκία σε Ελλάδα κι από εκεί βορειότερα με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής.
Συστάσεις σε Ελλάδα και Ιταλία
Στο μεταξύ σύμφωνα με το reuters ελεγκτές για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσαν χθες την ΕΕ να βελτιώσει την προσέγγισή της όσον αφορά τη διευκόλυνση της μεταναστευτικής πίεσης στην Ελλάδα και την Ιταλία, καθώς οι άνθρωποι μαραζώνουν σε καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά και να αντλήσουν μαθήματα από τις ελλείψεις τους προτού ξεσπάσει μια νέα κρίση.
Σχεδόν πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι έφτασαν στην Ευρώπη το 2015, ενώ οι περισσότεροι εξ αυτών διέφυγαν από τη διένεξη στη Συρία. Η Ελλάδα και η Ιταλία ήταν υπερπλήρεις, και οι αφίξεις προκάλεσαν πολιτική κρίση, καθώς κράτη φιλονίκησαν για το ποιος θα πρέπει να αναλάβει και αν θα πρέπει να βοηθήσει.
Η ΕΕ ξεκίνησε με μια σειρά από έκτακτα μέτρα και κονδύλια κάλυψης των κενών. Η Ελλάδα έχει λάβει περίπου 2,2 δισ. ευρώ από τότε ενώ η Ιταλία περίπου 1 δισ. ευρώ.
Το μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου Leo Brincat δήλωσε ότι τώρα είναι η ώρα «για απογραφή, για να μπει μια τάξη ακόμα και για να ληφθεί η αναγκαία διορθωτική δράση». «Είναι καλύτερα να δραστηριοποιείται κανείς όταν δεν υπάρχει κορύφωση της μεταναστευτικής κρίσης», δήλωσε ο Brincat, επειδή η κακή χρονική συγκυρία «θα οδηγούσε σε αυτόματες αντιδράσεις και αυτές δεν οδηγούν πάντοτε στις πιο συνετές δράσεις».
Ανάμεσα στα μέτρα της ΕΕ ήταν ένα σχέδιο ποσοστώσεων που αρχικά προέβλεπε την κατανομή 160.000 προσφύγων στην Ελλάδα και την Ιταλία με τους ευρωπαίους εταίρους τους. Αλλά τα κράτη μέλη συμφώνησαν να μετεγκαταστήσουν 98.256 εξ αυτών και στο τέλος μόνο 34.705 άνθρωποι βρήκαν νέα σπίτια.
Οι ελεγκτές δήλωσαν ότι τα σχέδια «δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα» κυρίως επειδή οι ιταλικές και οι ελληνικές αρχές δεν μπορούσαν να εντοπίσουν άμεσα υποψηφίους ή να τους ενθαρρύνουν να υποβάλουν αίτηση για να μετακινηθούν. Η διαδικασία fast track στη χορήγηση ασύλου που θα σήμαινε τον εντοπισμό κατάλληλων ανθρώπων στα ελληνικά νησιά προκειμένου επιστραφούν στην Τουρκία χρειαζόταν κατά μέσο όρο 215 ημέρες πέρσι, αντί για λίγες μέρες, όπως ανέφερε η έκθεση.
Οι ελεγκτές δήλωσαν ότι ορισμένοι άνθρωποι σε καταυλισμό στη Σάμο παραμένουν εκεί περιμένοντας για δύο χρόνια και ότι σε άλλους που έφτασαν το 2018 δόθηκαν ημερομηνίες για συνέντευξη το 2023. Στην Ιταλία οι αιτήσεις ασύλου που υποβλήθηκαν το 2015 έλαβαν κατά μέσο όρο πάνω από τέσσερα χρόνια για να φτάσουν στο τελικό στάδιο έφεσης.
Μεταξύ των συστάσεών τους, οι ελεγκτές υπογράμμισαν την ανάγκη για τη βελτίωση των καταλυμάτων στα ελληνικά νησιά, την επιτάχυνση της διαδικασίας των αιτήσεων ασύλου και την ενίσχυση των διαδικασιών επαναπροώθησης, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζουν ότι οι μετανάστες έχουν δικαίωμα στη δέουσα διαδικασία. Δήλωσαν ότι δεν ήταν αρκετοί οι μετανάστες που θεωρήθηκαν ακατάλληλοι για να παραμείνουν και στην πραγματικότητα να αποσταλούν πίσω. Αναφορικά με τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, μόνο 1.806 άνθρωποι επαναπροωθήθηκαν από τα ελληνικά νησιά, οι επαναπροωθήσεις το 2018 ήταν 322, λιγότερες από το ήμισυ του 2017.