«Την εποχή εκείνη είχα αντιμετωπίσει διαδηλώσεις, δεν είχα αντιμετωπίσει, καταστροφές, ζημιές μέσα στα πανεπιστήμια και φαινόμενα σαν αυτά που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια», δήλωσε η πρώην υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, μιλώντας στην εκπομπή «Ραντάρ» στον Alpha.
«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, ότι εδώ δεν πρόκειται για ένα φοιτητικό κίνημα, έστω ρομαντικό, ιδεολογικό κ.λπ., τύπου Μάη του ’68. Εδώ πρόκειται για ορισμένα γκρουπούσκουλα που αυθαιρετούν, έχουν στοιχεία λογικής τρομοκρατίας στο μυαλό τους, βιαιοπραγούν εναντίον των φοιτητών και των καθηγητών στα πανεπιστήμια και διερωτώμαι πώς αισθάνονται τα παιδιά από την επαρχεία, τα οποία είναι έξυπνα, έχουν διαβάσει, έχουν μπει στη σχολή και έρχονται εδώ και απογοητεύονται. Τα δημόσια πανεπιστήμια κυρίως έχουν σημασία για τους πιο αδύναμους οικονομικά Έλληνες. Αυτοί που έχουν χρήματα στέλνουν τα παιδιά τους εκτός Ελλάδας», υπογράμμισε και συνέχισε:
«Είναι δυνατόν να γίνεται στην ουσία μια επίθεση εναντίον των παιδιών αυτών για μάθηση και μάλιστα όχι από πανεπιστημιακά στοιχεία, αλλά από εξωπανεπιστημιακούς απίθανους ανθρώπους;».
Για τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος και την εικόνα έξω από την ΑΣΟΕΕ:
«Αυτοί βέβαια έσπασαν την αλυσίδα και μπήκαν μέσα, αλλά σας θυμίζω ότι η ΑΣΟΕΕ, μέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν άνδρο παράνομης διακίνησης εμπορικών ειδών κ.λπ. Σας θυμίζω τη φρικτή εικόνα έξω από την ΑΣΟΕΕ όπου αποδεικνύεται ότι άνθρωποι από μέσα στήριζαν αυτούς τους απίθανους τριτοκοσμικούς που πουλούσαν απέξω. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος, είτε με σεκιούριτι στα πανεπιστήμια, είτε με την κάρτα με την οποία θα εισέρχονται αυτοί που έχουν εργασία μέσα στα Πανεπιστήμια.
Είναι μια πρόταση που πρέπει να έρθει από τα ίδια τα Πανεπιστήμια. Αυτό είναι το φυσιολογικό. Υπάρχουν τα ζητήματα που έχουν σχέση με μια δημόσια δύναμη, που θα συμβεί να παρέμβει 1-2 φορές. Τα προβλήματα όλα δεν μπορούν όμως να λυθούν από μια δημόσια δύναμη. Υπάρχει μια παλιού τύπου αντίληψη στην Αριστερά που είναι αστεία. Τα πανεπιστήμια είναι χώροι εκπαίδευσης, έρευνας και επιστήμης. Η επιστήμη και η έρευνα είναι συστήματα αυστηρώς ιεραρχημένα για να αποδώσουν. Βεβαίως οι ιδέες πρέπει να διακινούνται ελεύθερα και ουδείς έχει εμποδίσει αυτό το πράγμα. Ακόμα και αντιδημοκρατικές ιδέες που έχουν ακουστεί, δεν τις έχει εμποδίσει το ελληνικό κράτος, ούτε έχει δώσει γραμμή. Το άσυλο άλλωστε αυτό είναι, η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών».
Για το αν έχουν καλυτερεύσει ή χειροτερεύσει τα πράγματα από τη θητεία της μέχρι σήμερα:
«Έχουν χειροτερεύσει. Τότε είχαμε διαδηλώσεις δεν είχαμε ομάδες να καταλαμβάνουν τμήματα σχολών, όπως ο Ρουβίκωνας».
«Στο πολιτικό πεδίο δεν είναι δυνατόν να κρύβονται ορισμένα κόμματα πίσω από την έννοια της κατάργησης του ασύλου. Το άσυλο είναι για τις ελεύθερες ιδέες. Άκουσα χθες τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, δεν μπορεί να αποθεώνουμε το άσυλο της ανομίας. Εν όψει του Πολυτεχνείου αυτού έχουν βρει ευκαιρία», πρόσθεσε.
Για την ΑΣΟΕΕ:
«Ήταν μια πολύ άσχημη κατάσταση. Η εικόνα να καταλαμβάνουν χώρους για να αφήσουν διάφορα πράγματα… Ένας χώρος κατασκευής μολότοφ εναντίον των αστυνομικών. Και οι αστυνομικοί παιδιά του λαού δεν είναι; Γιατί πρέπει να κινδυνεύουν τη ζωή τους;»