Ο Κωνσταντίνος Φρουζής, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση, δήλωσε ότι προτίθεται να κάνει αίτηση αποδέσμευσης των τραπεζικών του λογαριασμών στην Ελβετία έπειτα από τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα: “Σήμερα το πρωί μίλησα με τον δικηγόρο μου και τον ενημέρωσα. Και βεβαίως κύριε Ραγκούση θα κάνω αίτηση να αποδεσμευτεί ο λογαριασμός μου”.
Η εν λόγω αποστροφή του κατηγορούμενου για την υπόθεση Novartis αναμένεται να πυροδοτήσει νέο γύρο ανακοινώσεων και σκληρών αντιπαραθέσεων που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες, έπειτα από δημοσίευμα της έγκριτης οικονομικής εφημερίδας Financial Times, το οποίο ανάμεσα σε άλλα έγραφε: «Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προώθησε ένα μέτρο μέσω του Κοινοβουλίου που φαίνεται να ανατρέπει την προσήλωση της Ελλάδας σε διεθνή πρότυπα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Μια τροποποίηση του ποινικού κώδικα της χώρας, που εγκρίθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης, προβλέπει για τους ανθρώπους που είναι ύποπτοι τέλεσης απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ότι θα ανακτούν τα περιουσιακά στοιχεία τους που έχουν παγώσει από το δικαστήριο, εάν δεν τεθούν σε δίκη εντός 18 μηνών».
Ολοκληρώθηκε η κατάθεση Φρουζή
Ολοκληρώθηκε η κατάθεση του Κωνσταντίνου Φρουζή στην προανακριτική της Βουλής για την Novartis.
Ο πρώην ισχυρός άνδρας της εταιρείας προσήλθε συνολικά τρεις φορές στην Ειδική Προκαταρκτική Επιτροπή την πρώτη όπου κατέθεσε επί ημίωρο, ενώ χθες και σήμερα απαντούσε επί δεξαέξι, συνολικά, ώρες στις ερωτήσεις των βουλευτών.
Βγαίνοντας από τη σημερινή συνεδρίαση ο κ. Φρουζής βρέθηκε ενώπιον των δημοσιογράφων οι οποίοι είχαν μαζί του έναν μικρό διάλογο.
-Δημοσιογράφος: Κουραστήκατε;
-Φρουζής: Ναι, δεν το έχω ξαναζήσει. Στα meeting λειτουργούμε διαφορετικά
-Δημοσιογράφος: Ηταν η πρώτη φορά που καταθέσατε;
-Φρουζή : Ναι, δεν με είχε καλέσει κανείς. Έπρεπε να γίνει. Ήθελα να πω τις θέσεις μου, πέρασαν 4 χρόνια.
Με την ολοκλήρωση της κατάθεσης Φρουζή η Προανακριτική συνεχίζει τις εργασίες της.
Τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα καταθέσουν ο Φιλίστωρ Δεσταμπασιδης και η πρώην γραμματέας του κ. Φρουζή, Μαρία Μαραγγέλη.
Χθες, είχε σημειωθεί σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταγγέλλει «δώρα της κυβέρνησης σε τραπεζίτες και υπόδικους για ξέπλυμα χρήματος», και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για «φτηνό λαϊκισμό». Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας είχε τονίσει πως «οι FT εξέθεσαν τη… σιωπή των αμνών που επιβάλει η κυβέρνηση για το ξέπλυμα χρήματος».
Στο θέμα επανήλθε σήμερα, Παρασκευή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας , ο οποίος εξήγησε πως οι Financial Times δεν έλαβαν καθόλου υπόψιν την μεταβατική διάταξη για τις παρελθούσες υποθέσεις που δίνει χρονικό περιθώριο τριών μηνών στον ανακριτή ή στο δικαστικό συμβούλιο, να αποφασίσει αν θα συνεχίσει την έρευνα της υπόθεσης. «Έχουμε στείλει απαντητική επιστολή (στους Financial Times) για τις παρελθούσες υποθέσεις. Περιμένουμε σήμερα τη δημοσίευση της επιστολής», διευκρίνισε ο κ. Πέτσας.
Για την ίδια την διάταξη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ότι εναρμονίζει το ποινικό με το οικονομικό δίκαιο με βάση τη σύμβαση για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Ειδικότερα εξήγησε ότι κάποιος κατηγορούμενος για κάποιο ποινικό αδίκημα μπορεί να προφυλακιστεί έως και 18 μήνες χωρίς να του έχει ασκηθεί δίωξη. Αντίθετα, για οικονομικά αδικήματα, το πάγωμα λογαριασμών συνεχιζόταν για απεριόριστο χρονικό διάστημα.