Δεύτερη ημέρα εκδηλώσεων σήμερα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου από χθες Παρασκευή, πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών, έσπευσε να αποτίσει φόρο τιμής στους ανθρώπους που εξεγέρθηκαν ενάντια στη Χούντα, τον Νοέμβριο του 1973.
Το ΕΜΠ είναι ανοιχτό από τις 9.30 π.μ. ως τις 9.00 το βράδυ ενώ αύριο, Κυριακή 17 Νοεμβρίου θα γίνει η καθιερωμένη μεγάλη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, που αναμένεται να ξεκινήσει στις 4 μ.μ. Την Κυριακή, το Συγκρότημα της Πατησίων θα είναι ανοικτό από τις 9:30 και θα κλείσει στις 13:00,
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του news247.gr, οικογένειες αλλά και δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια από όλη την Αθήνα, ξεχώρισαν χθες ανάμεσα στους ανθρώπους που πήγαν μέχρι τον προαύλιο χώρο του ΕΜΠ στην Πατησίων, αφήνοντας λουλούδια πάνω στην τσαλακωμένη από το τανκ της Χούντας πόρτα. Ζωγραφιές αλλά και αφίσες που έφτιαξαν τα παιδιά έχουν μείνει δίπλα στο μνημείο, ανάμεσα στα γαρύφαλλα των περαστικών και τα στεφάνια των πολιτικών, των συνδικάτων εργαζομένων και των επαγγελματικών ομάδων.
ΣΥΡΙΖΑ: Προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος τρόμου
Ο φετινές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου γίνονται σε συνθήκες κυβερνητικής αυθαιρεσίας και αστυνομικής καταστολής. Αστυνομικοί παραβιάζουν αναίτια το πανεπιστημιακό άσυλο, κακοποιούν φοιτητές και φοιτήτριες μέσα στη σχολή τους και τους συλλαμβάνουν έξω από το σπίτι τους.
Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει μία εντύπωση ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι γιάφκα, ότι είναι άντρο τρομοκρατών, γι’ αυτό και, ως κερασάκι στην τούρτα του αυταρχισμού, ανακοίνωσε την Πέμπτη δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ενόψει του τριήμερου εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου (διαβάστε αναλυτικά).
Η αστυνομία φαίνεται πως φέτος αποφάσισε να πρωτοτυπήσει, γνωστοποιώντας πού θα έχει «ασφαλίτες». Ετσι στη σχετική διαρροή προς το κρατικό ΑΠΕ σημειώνει ότι «στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων θα βρίσκονται και αστυνομικοί με πολιτικά». Παράλληλα, γίνεται σαφής αναφορά στην απουσία πανεπιστηματικού ασύλου, αφού επίσης σημειώνεται ότι «ηδιαφορά φέτος, με την κατάργηση του ασύλου, είναι ότι η αστυνομία θα μπορεί να επιχειρήσει και μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους».
Την ίδια στιγμή, γινόμαστε μάρτυρες μιας συστηματικής προσπάθειας συκοφάντησης των δημόσιων Πανεπιστημίων και αναθεώρησης της ιστορίας. Ως εκ τούτου, ο φετινός εορτασμός πρέπει να είναι εφαλτήριο προάσπισης της δημοκρατίας, διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης και διεκδίκησης ενός Πανεπιστημίου ανοιχτού στον λαό και τη νεολαία.
«Σαράντα έξι χρόνια μετά, η εξέγερση του Νοέμβρη δεν είναι μια μακρινή ανάμνηση. Αποτελεί για εμάς πολύτιμη παρακαταθήκη που μας θυμίζει ότι με τη δράση μας μπορούμε να αναμετρηθούμε και να ανατρέψουμε καθεστώτα που μοιάζουν ακλόνητα. Αντλούμε δύναμη και έμπνευση από τον αντιδικτατορικό αγώνα, ιδίως σήμερα που ζούμε την άνοδο του πολιτικού και κοινωνικού αυταρχισμού διεθνώς και στη χώρα μας»: αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ στο μήνυμά του για την φετινή επέτειο της εξέγερσης.
Από την πλευρά του, το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του για τα 46 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Το ΚΚΕ αποτίει φόρο τιμής σε όλους όσοι αγωνίστηκαν κατά της στρατιωτικής δικτατορίας, δοκιμάστηκαν στη φρίκη των βασανιστηρίων, της εξορίας, των φυλακίσεων, των διώξεων και των στρατοδικείων, στους νέους και τις νέες της Αντι-ΕΦΕΕ. Το ΚΚΕ είναι περήφανο για τα μέλη και τα στελέχη του Κόμματος και της ΚΝΕ που πρωτοστάτησαν στον αγωνιστικό λαϊκό ξεσηκωμό, που έδρασαν στις σκληρές συνθήκες της παρανομίας και των διώξεων της χούντας. Η ανασυγκρότηση των Κομματικών Οργανώσεών του και η ίδρυση της ΚΝΕ, το 1968, συνέβαλαν καθοριστικά στην αντιδικτατορική πάλη».
Ανδρ. Μπουντουβής: «Κανείς δεν θέλει το πανεπιστήμιο να κλείνει μερικώς ή ολικώς»
«Οι ημέρες θέλουν προσοχή και τα λόγια πρέπει να είναι μετρημένα», δήλωσε την Πέμπτη ο πρύτανης του ΕΜΠ, Ανδρέας Μπουντουβής, σημειώνοντας ότι προσδοκά «να έχουμε έναν εορτασμό αντάξιο της μνήμης που γιορτάζουμε, με μαζική συμμετοχή του κόσμου και της πανεπιστημιακής κοινότητας».
«Η πανεπιστημιακή κοινότητα και ειδικότερα η πολυτεχνειακή, οφείλει να συνεισφέρει όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται, στη διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών για τον απρόσκοπτο εορτασμό της φετινής επετείου», τόνισε ο κ. Μπουντουβής.
«Η προάσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου θα κριθεί στην πράξη και απαιτεί εγρήγορση, ψυχραιμία και αποτελεσματική συνεργασία όλων των υπευθύνων, από πλευράς πολιτείας και πανεπιστημίου. Η πρόσφατη έκρυθμη κατάσταση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών προκαλεί δικαιολογημένα φόρτιση και συνεπώς μεγάλη ανησυχία και αναδεικνύει τη σημασία των καλά υπολογισμένων αποφάσεων και κινήσεων όλων των εμπλεκόμενων μερών», πρόσθεσε.
Ο πρύτανης τόνισε επίσης ότι «κανείς δεν θέλει το πανεπιστήμιο να κλείνει μερικώς ή ολικώς», καθώς «όταν αυτό συμβαίνει, ο αντίκτυπος στην κοινωνία είναι αρνητικός και οι φοιτητές ζημιώνονται».
«Εμείς, πρυτάνεις και δάσκαλοι, οφείλουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και να κάνουμε τη δουλειά μας, ανταποκρινόμενοι στην αποστολή μας και σεβόμενοι τους δημοκρατικούς κανόνες και την ακαδημαϊκή δεοντολογία, ιδιαίτερα όταν οι καταστάσεις γίνονται δύσκολες ή κρίσιμες όπως αυτή την περίοδο», συμπλήρωσε.
Τόνισε, ακόμη, ότι «αγκυλώσεις, αυθαιρεσία, βία είναι ασύμβατα με τη λειτουργία του δημόσιου πανεπιστημίου» και ότι «πρέπει να εκλείψουν».
«Το οφείλουμε στους φοιτητές μας, στις οικογένειές τους, στις μελλοντικές γενιές. Το ΕΜΠ έχει δυναμικό για να κατακτήσει κορυφαία θέση στον ευρωπαϊκό ακαδημαϊκό χάρτη. Ας το ακούσει η Πολιτεία για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, ας το ακούσει η κοινωνία για να μπορεί να αισιοδοξεί», κατέληξε ο κ. Μπουντουβής.
Την προσδοκία μαζικής συμμετοχής κόσμου, της νεολαίας και φορέων εξέφρασε και από την πλευρά του, ο Σπύρος Χαλβατζής, πρόεδρος της Επιτροπής Εορτασμού της 17ης Νοέμβρη και πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ), «Σαράντα έξι χρόνια μετά την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου καλούμαστε και καλούμε να τιμήσουμε τους αγώνες και τους αγωνιστές εκείνης της περιόδου», επεσήμανε, συμπληρώνοντας ότι το βασικό σύνθημα του Πολυτεχνείου για «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία-Εθνική Ανεξαρτησία» είναι «πιο επίκαιρο από ποτέ».
Πηγή: left.gr