Με ατζέντα “νόμου και τάξης” και τους φοιτητές ήδη στους δρόμους, η επέτειος του Πολυτεχνείου θα είναι ένα πρώτο crash test για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Από το περασμένο Σάββατο τα θέματα δημόσιας ασφάλειας άρχισαν να κυριαρχούν στο δημόσιο διάλογο, με την εξουδετέρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης Επαναστατική Αυτοάμυνα. Ακολούθησε την Κυριακή έφοδος της ΕΛΑΣ στα υπόγεια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου σύμφωνα με την αστυνομία εντοπίστηκε γιάφκα «μπαχαλάκηδων» και κατασκευαστήριο μολότοφ. Η Σύγκλητος αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας της ΑΣΟΕΕ μέχρι την αυριανή επέτειο, γεγονός που πυροδότησε διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, η καταστολή των οποίων με τη σειρά της προκάλεσε νέες αντιδράσεις από το φοιτητικό κίνημα.
Δηλώσεις όπως αυτές του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, περί αναγκαστικότητας της κρατικής βίας, έριξαν νέο λάδι στη φωτιά. Ο κ.Βορίδης μάλιστα επανήλθε την επομένη επιμένοντας ότι κράτος είναι η νόμιμη άσκηση βίας, εξαπολύοντας επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ για στήριξη του καθεστώτος ανομίας στα πανεπιστήμια και σχολιάζοντας μάλιστα: “Λέω αυτονόητα πράγματα για τους μαρξιστές”.
Εξ… αριστερών επιχείρησε να βγει στο ΣΥΡΙΖΑ και ο υπουργός Ανάπτυξης, συνοδοιπόρος του κ.Βορίδη από την εποχή του ΛΑΟΣ, Αδωνις Γεωργιάδης, αναρτώντας στο twitter σοβιετική αφίσα του 1958 και σχολιάζοντας: “’Ο στόχος είναι οι σπουδές’ έγραφε η ΕΣΣΔ για το γιατί πηγαίνουν οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο. Περιέργως ούτε μολότοφ είχαν, ούτε καδρόνια αλλά μόνον τετράδια και βιβλία…”
Σχόλια προκάλεσε εν τω μεταξύ η δήλωση της υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου, που συνέδεσε τα ευρήματα στην ΑΣΟΕΕ με τα… όπλα του συριακού στρατού.
Η επιλογή της σκληρής γραμμής νόμου και τάξης πάντως είναι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης, η οποία προφανώς εκτιμά ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας βλέπει θετικά τη σκληρή στάση έναντι “μπαχαλάκηδων” και την ατζέντα της δημόσιας ασφάλειας στα Εξάρχεια με εκκενώσεις καταλήψεων (12 μέχρι στιγμής, με τελευταία αυτή στη Μπουμπουλίνας) και αστυνομικές επιχειρήσεις.
“Τα Πανεπιστήμια επιστρέφουν στους φοιτητές τους, οι γειτονιές στους κατοίκους τους και οι περιουσίες στους ιδιοκτήτες τους” δήλωσε χαρακτηριστικά στο briefing της Τρίτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Στο Μαξίμου επιμένουν λοιπόν στο δόγμα της “μηδενικής ανοχής” εκτιμώντας ότι έχει απήχηση στην κοινωνία και δη σε κεντρώους ψηφοφόρους, ενώ θέλουν να παρουσιάζουν το ΣΥΡΙΖΑ ως καθηλωμένο στη λογική ενός κόμματος του 3%.
“Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε τη στήριξή του στο άσυλο της ανομίας και της παρανομίας. Απέδειξε ότι επιλέγει – και πάλι – να ταυτιστεί με τους μπαχαλάκηδες. Προκαλεί την ελληνική κοινωνία και τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών.
Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τελειώνουμε με τις γιάφκες των κουκουλοφόρων, των κατασκευαστών μολότοφ, των διακινητών ναρκωτικών και των λαθρέμπορων εντός των Πανεπιστημίων. Τα Πανεπιστήμια αποδίδονται στους φυσικούς τους χρήστες: στους φοιτητές, τους εργαζόμενους, στους καθηγητές. Οι Έλληνες πολίτες στις γειτονιές τους και οι φοιτητές στα Πανεπιστήμιά τους θα αισθανθούν και πάλι ασφαλείς και ελεύθεροι από τη φασιστική επιβολή της άποψης ισχνών μειοψηφιών”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Πέτσας.
Ενώ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής διερωτήθηκε χθες (Alpha): “Ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει πιστός στις ιδεοληψίες του και θα μας θυμίσει τον κακό του εαυτό της εποχής του 2008, του 2009 και το 2012; Θα είναι με τη μεριά των ανθρώπων που θέλουν η πόλη μας, είτε είμαστε στη Θεσσαλονίκη, είτε είμαστε στην Αθήνα και τα πανεπιστήμιά μας να παρουσιάζουν αυτή την εικόνα; Ή θα προσπαθήσει να κάνει τη μεγάλη στροφή και να καταλάβει ότι είναι ένα κόμμα το οποίο πλέον εκπροσωπεί το 30%, το 31% του ελληνικού λαού και είναι φοβερά λυπηρό να μένει σε αυτές τις ιδεοληψίες του παρελθόντος”.
Για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, που έχει βρεθεί στο στόχαστρο των βουλευτών της ΝΔ αλλά και άλλων μελών του υπουργικού συμβουλίου για τη διαχείριση στο προσφυγικό- μεταναστευτικό, η επιβολή του νόμου και τάξης αποτελεί και ένα προσωπικό στοίχημα. Ο κ.Χρυσοχοϊδης βεβαίως την τελευταία εβδομάδα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποιος ενημερώνεται πρώτος για όλες τις εξελίξεις.
Ακόμη και ο ίδιος ο κ.Χρυσοχοϊδης όμως αναγνώρισε τον κίνδυνο να υπάρξει ένας “νέος Γρηγορόπουλος”, επιρρίπτοντας ωστόσο τέτοια πρόθεση και ευθύνη όχι στην ΕΛΑΣ αλλά νεφελώδεις δυνάμεις πέριξ των Εξαρχείων.
«Δεν φτάνει να καθαρίσουμε τα Εξάρχεια, πρέπει να τελειώνουμε με την εξάρθρωση των εγκληματικών και τρομοκρατικών οργανώσεων» τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη το περασμένο Σάββατο στην άτυπη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ και πρόσθεσε ότι «κάποιοι θέλουν έναν νέο Γρηγορόπουλο».
Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ κατηγορούν την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί την ατζέντα νόμου και τάξης για να αποπροσανατολίσει από την πραγματική κατάσταση στην οικονομία, το προσφυγικό- μεταναστευτικό και τη διαχείριση της συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς και οτι σκόπιμα συγχέει τις αντιδράσεις της κοινωνίας και το φοιτητικό κίνημα με τρομοκρατία.
Και τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, το καθένα από τη δική του πλευρά, εκτιμούν ότι οι αντιδράσεις στην κοινωνία και στο φοιτητικό κίνημα απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης, μπορούν να αποτελέσουν “μαγιά” πολιτικών εξελίξεων. Προφανώς στην Κουμουνδούρου κάνουν εντελώς διαφορετική εκτίμηση από ότι στο Μαξίμου, θεωρώντας ότι η αστυνομοκρατία και η χρήση βίας ξυπνούν αντανακλαστικά και δημοκρατικές ανησυχίες στην ελληνική κοινωνία.
Ως εκ τούτου θα έχει ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον και η συμμετοχή στην εφετινή πορεία του Πολυτεχνείου, όπως φυσικά και η διαχείριση από πλευράς της Αστυνομίας.
Πηγή: news247.gr