Δύο σοβαρά “χτυπήματα” δέχθηκε αυτές τις ημέρες η κυβέρνηση και τα δύο προήλθαν από μέγαλα μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού, δεδομένου ότι τα εγχώρια ΜΜΕ ως επί το πλείστον κινούνται σε τροχιά συμπολίτευσης.
Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Kerin Hope στους έγκριτους Financial Times προκάλεσε ταραχή στο Μέγαρο Μαξίμου και ήδη στο παρασκήνιο ασκούνται έντονες πιέσεις στην εφημερίδα να ανασκευάσει ή, έστω, να φανεί ότι ανασκευάζει.
Οι FT, όμως, που αποκάλυψαν πως με την τροπολογία για το ξύπλυμα βρώμικου χρήματος η κυβέρνησης κάνει ουσιαστικά “πλάτες” στην διακίνηση κεφαλαίων από παράνομες δραστηριότητες, επιβεβαιώθηκαν έμμεσα πλην σαφώς. Η παραδοχή, για παράδειγμα, του Κωσνταντίνου Φρουζή μέσα στην Προανακριτική επιτροπή πως θα κάνει χρήση της ευεργετικής διάταξης για να ανακτήσει 1.8 εκατ. ευρώ που είχαν δεσμεύσει οι δικαστικές αρχές στο πλαίσιο των ποινικών διώξεων που έχουν ασκηθεί σε βάρος του, αποτελεί μία μόνο περίπτωση που αποκαλύπτει τις διαστάσεις της τροπολογίας.
Η δεύτερη επιθετική κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση ήταν το δημοσίευμα του Reuters για την παράδοση σε funds ασφαλιστικών οφειλών ύψους 12 δις. Η αποκάλυψη αυτή προκάλεσε εσωτερική σύγκρουση στο αρμόδιο υπουργείο και νέα κινητοποίηση του Μαξίμου.
Ακούστηκαν, μάλιστα, έντονα σχόλια και κριτική προς διάφορα στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου που φαίνεται ότι κινούνται αυτονόμως επικοινωνιακά και όχι υπό την κεντρική καθοδήγηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα.
Ωστόσο, όπω αποκαλύπτει η Αμαλία Κάτζου στο cnn.gr, τα δημοσιεύματα προκαλούν έντονη αντιπαράθεση στην κυβέρνηση:
Όπως ακούστηκε, το Μέγαρο Μαξίμου είχε ενημερωθεί για το δημοσίευμα και είχε δώσει το «πράσινο φως» στον κ. Μηταράκη να μιλήσει στο πρακτορείο για το συγκεκριμένο θέμα. Αυτός ήταν ο λόγος που το Μαξίμου δεν εξέδωσε κάποια ανακοίνωση, άρα δεν πήρε θέση και άφησε τον Βρούτση να βγάλει τα κάρβουνα από τη φωτιά. Μάλιστα, δεν έλειψαν και οι πληροφορίες που υποστήριξαν πως το σχέδιο τιτλοποίησης οφειλών στα ασφαλιστικά Ταμεία είχε συζητηθεί τις προηγούμενες ημέρες και είχαν γίνει κρούσεις σε funds και ξένους επενδυτικούς οίκους, ωστόσο δεν ελήφθη κάποια απόφαση και θα συνεχίζονταν οι διεργασίες για να διαπιστωθεί κατά πόσο μπορεί να τιτλοποιηθεί ένα μέρος των ασφαλιστικών εισφορών.
Πιθανόν η αλήθεια να βρίσκεται κάπου στη μέση, ωστόσο το δημοσίευμα μάλλον στάθηκε αφορμή για να ξαναβγούν στην επιφάνεια πληροφορίες για κακή χημεία μεταξύ Βρούτση και Μηταράκη. Στους διαδρόμους του υπουργείου εδώ και αρκετό καιρό ακούγεται πως οι σχέσεις του υπουργού και του υφυπουργού είναι τυπικές και το κλίμα μεταξύ τους ψυχρό.
Και βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχασε την ευκαιρία να ασκήσει κριτική. Η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε ότι «ο κ. Μηταράκης διαρρέει στο Reuters τα σχέδια της κυβέρνησης για εκχώρηση σε funds ασφαλιστικών οφειλών ύψους 12 δισ. ευρώ, για να έρθει λίγο αργότερα πανικόβλητος ο κ. Βρούτσης να τον διαψεύσει.
Να σημειωθεί πως η πρώτη κόντρα των δύο ανδρών έλαβε χώρα το Σεπτέμβριο με αφορμή δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας για το ίδιο θέμα, τη μελλοντική τιτλοποίηση χρέους προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Η επισήμανση που γινόταν είναι ότι πρόκειται για χρέος που αφορά μεγαλο – οφειλέτες, από 200.000 ευρώ και άνω και το οποίο σωρρευτικά, φτάνει στα 15 δισ. ευρώ. Τότε ο υφυπουργός Εργασίας, Νότης Μηταράκης, επιβεβαίωσε το δημοσίευμα, ενώ ο πολιτικός του προϊστάμενος, το διέψευσε.
Μάλλον οι δύο υπουργοί έχουν μια διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων για το θέμα των χρεών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία ή το συγκεκριμένο θέμα γίνεται η αφορμή για να διασταυρώσουν τα ξίφη τους. Πάντως από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν πως δεν υπάρχει απολύτως κανένα θέμα με τους δυο υπουργούς ούτε τέθηκε ποτέ θέμα απομάκρυνσης του Νότη Μηταράκη από το υπουργείο. Αντίστοιχα και ο υπουργός Εργασίας δηλώνει πως η σχέση με τον υφυπουργό ήταν και παραμένει καλή.
Βεβαίως όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά και μένει να αποδειχθεί αν το Μέγαρο Μαξίμου παίζει το ρόλο του «πυροσβέστη» μεταξύ των δύο ανδρών.
Οι Financial Times
Απάντηση στο δημοσίευμα των Financial Times για διάταξη της κυβέρνησης σχετικά με τα οικονομικά αδικήματα στο πλαίσιο της τροποποίησης του ποινικού κώδικα, έδωσε μέσω του ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Σύμφωνα με πληροφορίες του anatropinews.gr, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικοινώνησε με την συγγραφέα του άρθρου και ανταποκρίτρια των FT στην Αθήνα Kerin Hope και ζήτησε να ανασκευάσει το δημοσίευμα, ενώ εντός της ημέραςθα σταλεί και επιστολή στην διεύθυνση της μεγάλης εφημερίδας.
Ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι οι Financial Times δεν έλαβαν καθόλου υπόψιν την μεταβατική διάταξη για τις παρελθούσες υποθέσεις που δίνει χρονικό περιθώριο τριών μηνών στον ανακριτή ή στο δικαστικό συμβούλιο, να αποφασίσει αν θα συνεχίσει την έρευνα της υπόθεσης έως 18 μήνες.
«Έχουμε στείλει απαντητική επιστολή (στους Financial Times) για τις παρελθούσες υποθέσεις. Περιμένουμε σήμερα τη δημοσίευση της επιστολής», τόνισε ο κ. Πέτσας.
Για την ίδια την διάταξη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι εναρμονίζει το ποινικό με το οικονομικό δίκαιο με βάση τη σύμβαση για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Ειδικότερα εξήγησε ότι κάποιος κατηγορούμενος για κάποιο ποινικό αδίκημα μπορεί να προφυλακιστεί έως και 18 μήνες χωρίς να του έχει ασκηθεί δίωξη. Αντίθετα, για οικονομικά αδικήματα, το πάγωμα λογαριασμών συνεχιζόταν για απεριόριστο χρονικό διάστημα.
«Όλοι θέλουμε να απονέμεται δικαιοσύνη όλοι επίσης θέλουμε σε ένα σοβαρό κράτος δικαίου όπως είναι η Ελλάδα, να μην κρατούνται όμηροι πολίτες οι οποίοι δεν φταίνε σε τίποτα», είπε ο κ. Πέτσας.