Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου της ΔΕΗ περίπου 4.500-5.000 εργαζομένων, αλλά και για το τέλος του καθεστώτος της επιχειρησιακής σύμβασης για τους νεοπροσλαμβανόμενους. Ειδικότερα, αργά το βράδυ της Παρασκευής κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορά τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, την απελευθέρωση των αγορών ενέργειας, την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και τη στήριξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Το κείμενο αναμένεται να ψηφιστεί σε περίπου 10 μέρες σηματοδοτώντας το τέλος εποχής για τα εργασιακά δεδομένα της δημόσιας εταιρείας ηλεκτρισμού, που μεταξύ άλλων πρόσφεραν μονιμότητα στο προσωπικό της, αλλά και για τον τρόπο λειτουργίας της, καθώς απαγκιστρώνεται από τη νομοθεσία περί ΔΕΚΟ. Προβλέπεται μεταξύ άλλων καθιέρωση σύγχρονων μορφών εταιρικής διακυβέρνησης αλλά και ευέλικτο σύστημα προσλήψεων και προμηθειών.
Η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε καμία αλλαγή των διατάξεων που αφορούν τη ΔΕΗ σε σχέση με όσα προβλέπονταν στο κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης, κάτι που φανερώνει και την αποφασιστικότητά της να μεταρρυθμίσει τη μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση της χώρας χωρίς να μετρά ενδεχόμενο πολιτικό κόστος.
Ετσι, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, που από σήμερα μπαίνει στις επιτροπές της Βουλής, δίνεται η δυνατότητα στη διοίκηση της δημόσιας εταιρείας ηλεκτρισμού να εκπονεί στοχευμένα προγράμματα εθελουσίας εξόδου όλων των εταιριών της (ΔΕΗ ΑΕ, ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ, Λιγνιτική Μελίτης ΑΕ και Λιγνιτική Μεγαλόπολης ΑΕ) με βάση καθορισμένα κριτήρια, ιδίως για συγκεκριμένες κατηγορίες ή ειδικότητες ή για συγκεκριμένες υπηρεσιακές μονάδες και με επιβάρυνση της εταιρείας. Με τις αποφάσεις της διοίκησης καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις, καθώς και το ύψος του οικονομικού κινήτρου που θα καταβάλλεται για την οικειοθελή αποχώρηση του προσωπικού, λαμβάνοντας υπόψη μεταξύ άλλων την οικονομική κατάσταση της εταιρείας, το πλήθος των ωφελουμένων και τα χαρακτηριστικά της προς έξοδο κατηγορίας.
Ο αριθμός του προσωπικού που θα πρέπει να αποχωρήσει από τον όμιλο της ΔΕΗ αναμένεται να αποσαφηνιστεί τον επόμενο μήνα, οπότε και η διοίκηση θα έχει στα χέρια της το επικαιροποιημένο επιχειρησιακό σχέδιο της McKinsey. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν πως οι εργαζόμενοι θα πρέπει να μειωθούν κατά περίπου 4.500 με 5.000 άτομα έως το 2028, οπότε και θα κλείσουν όλες οι λιγνιτικές μονάδες. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και εργαζόμενοι που είναι κοντά στη σύνταξη, ενώ σε ό,τι αφορά τα οικονομικά και άλλα κίνητρα δεδομένο θεωρείται το γεγονός πως η ΔΕΗ θα καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές μέχρι τη συνταξιοδότηση αλλά και ότι το σημερινό ύψος της αποζημίωσης εξόδου των 15.000 ευρώ θα αυξηθεί. Πάντως ο μεγαλύτερος όγκος του προσωπικού προβλέπεται να έχει αποχωρήσει έως το 2023, οπότε και σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες θα έχουν κλείσει οι περισσότερες λιγνιτικές μονάδες με τα ορυχεία τους.
Εξάλλου σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» με άλλα δύο άρθρα του νομοσχεδίου δίνονται άλλες δύο δυνατότητες εξόδου του πλεονάζοντος προσωπικού. Ο πρώτος δρόμος είναι αυτός της μετακίνησης εργαζομένων από εταιρεία σε εταιρεία του ομίλου ώστε να καλυφθούν κενές οργανικές θέσεις και ο δεύτερος είναι της μεταφοράς προσωπικού στο Δημόσιο με το ίδιο εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς που έχουν στη ΔΕΗ. Ειδικά, η δεύτερη δυνατότητα εξόδου αφορά, λένε οι εκτιμήσεις, μικρότερης ηλικίας εργαζόμενους που απασχολούνται σε λιγνιτικές μονάδες και επιθυμούν να μεταφερθούν σε δήμους και περιφέρειες της περιοχής.