Για “ολική πολιτική επαναφορά” κάνουν λόγο συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, με αφορμή τις πληροφορίες ότι ετοιμάζεται για δύο ακόμα δημόσιες παρεμβάσεις μετά την μακρά περίοδο σιωπής. Μετά τις ομιλίες του στην ΕΜΣ στη Θεσσαλονίκη και το πανεπιστήμιο City του Λονδίνου, ο Κώστας Καραμανλής πρόκειται να πραγματοποιήσει δύο ακόμα δημόσιες εμφανίσεις το επόμενο διάστημα.
Η πρώτη θα είναι σε εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, πρόεδρος του οποίου είναι ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, με θέμα την οικονομία.
Η δεύτερη -και ίσως σημαντικότερη- σε εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου, πρόεδρος του οποίου είναι ο Κωνσταντίνος Κόλλιας, με θέμα την πορεία της χώρας από την ένταξη στην ΟΝΕ το 2000, έως και την είσοδο στα Μνημόνια το 2010.
Παράλληλα, εκκρεμεί και η επίσκεψή του στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης, όπου είναι και η έδρα “Κωνσταντίνος Καραμανλής”, όπου επίσης προβλέπεται να πραγματοποιήσει ομιλία-πλατφόρμα.
Το ενδιαφέρον είναι πως ο πρώην πρωθυπουργός πρόκειται να τοποθετηθεί για πρώτη φορά σχετικά με την πορεία της οικονομίας επί της κυβερνητικής του θητείας και να απαντήσει στις πολλές επικρίσεις που έχει δεχθεί ότι “στα χέρια του χρεοκόπησε η χώρα”. Το ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝ.ΑΛ έχει επισήμως διατυπώσει την άποψη για τις ευθύνες Καραμνλή στην πτώχευση και ένταξη της χώρας στα μνημόνια, δια στόματος τόσο του Γιώργου Παπανδρέου, παλαιότερα, της Φώφης Γεννηματά, του Ευάγγελου Βενιζέλου και άλλων ηγετικών στελεχών. Την ίδια άποψη διατύπωσε και ο νυν διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, ως υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου, όταν είπε πως η χρεοκοπία συνέβη εξαιτίας της οικονομικής πολιτικής που άσκησε ο Κώστας Καραμανλής από το 2007 έως το 2009.
Μέχρι τώρα ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει απαντήσει στις επικρίσεις παρά μόνο μέσω στενών συνεργατών του εκείνης της περιόδου, όπως ο τελευταίος υπουργός Οικονομικών των κυβερνήσεών του Γιάννης Παπαθανασίου (έχει γράψει και σχετικό βιβλίο). Θα είναι η πρώτη φορά που θα το πράξει και σύμφωνα με τις πληροφορίες θα εστιάσει στις ευθύνες του Κώστα Σημίτη κατά την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ και τον υπέρογκο δανεισμό, όπως θα πει, εκείνης της περιόδου.
Είναι βέβαιο πως οι νέες αυτές παρεμβάσεις θα σχολιαστούν δεόντως, εντάσσονται, πάντως, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθούν πτυχές της διακυβέρνησής του.