Σχολιάζοντας τη συνταγματική κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που χαιρέτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως “θέλει μεγάλο θράσος να λες ότι μέσω του Συντάγματος εξασφαλίζεις συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα όταν ο ίδιος ο Γ. Βρούτσης σήμερα στη Βουλή είπε ότι ο μέσος όρος παροχής ανά νοικοκυριό είναι 213 ευρώ μηνιαίως”.
“Αυτό το μέλλον αξιοπρεπούς διαβίωσης μας επιφυλάσσει ο Κ. Μητσοτάκης;
Το 2017 όταν εφαρμόστηκε το ΚΕΑ το έπαιρναν 700 χιλιάδες άτομα. Σήμερα, κατά ομολογία του κ. Βρούτση, το παίρνουν 450 χιλιάδες άτομα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με το σύνολο των πολίτικων του μείωσε την ακραία φτώχεια, επισημαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτουν: «το ποιος νοιάζεται για τους φτωχούς, το παιδί, τους ανάπηρους, τους χωρίς ιδιόκτητη στέγη, τους ηλικιωμένους το ξέρει ο ελληνικός λαός. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε την Πρόνοια με 1,4 δις και την παραδώσαμε 3,5 δις σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας”.
Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ακόμη ότι:
-η ΝΔ συνταγματοποιεί τα Μνημόνια και τις συνταγές του ΔΝΤ , που ήθελε κόψιμο των επιδομάτων κατά ένα δις και να τα ενσωματώσουμε στο ΕΕΕ.
-το ΕΕΕ ορίζεται αυθαίρετα από κάθε κυβέρνησης ανάλογα με τι ποσό μπορεί να διαθέσει για την ακραία φτώχεια. Γι’ αυτό δε συνταγματοποιήθηκε από καμία χώρα.
-η πρόταση της ΝΔ είναι η συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού, δημιουργεί παγίδα φτώχειας και είναι μηχανισμός συμπίεσης του κατώτατου μισθού.
“Το προνοιακό κράτος δεν είναι φιλανθρωπικός μηχανισμός αλλά μηχανισμός παρέμβασης του κράτους κατά των κοινωνικών ανισοτήτων προς αποκατάσταση όρων ισοτιμίας των πολιτών.
Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή μας από τις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού του κ. Μητσοτάκη που θεωρεί τις ανισότητες φυσική κατάσταση”, αναφέρουν κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγουν: “η πρόταση μας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση διακηρύσσει ότι το προνοιακό κράτος για την Αριστερά δεν είναι μόνο προστασία κατά της ακραίας φτώχειας, αλλά προστασία του παιδιού, των αναπήρων, των ηλικιωμένων, όσων δεν έχουν ιδιόκτητη στέγη”.