Πληθαίνουν οι καταγγελίες και αναφορές των ιατρικών συλλόγων της χώρας για σοβαρές ελλείψεις στη δημόσια υγεία, σε τέτοιο, μάλιστα, βαθμό που ορισμένοι να κάνουν λόγο για “κατάρρευση” του ΕΣΥ, κι αυτό μόλις τέσσερις μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη νέα κυβέρνηση.
Όπως καταγράφουν το newsit.gr και η iatropaideia.gr, οι ιατρικοί σύλλογοι απευθύνονται με έντονο τρόπο, πλέον, στη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ζητούν άμεσες παρεμβάσεις.
Φλέγοντα ζητήματα, όπως είναι η στελέχωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι λήξεις συμβάσεων και αποχωρήσεις γιατρών από τα ΠΕΔΥ και στις ΤΟΜΥ, οι κενές οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα κτιριακά προβλήματα των νοσοκομειακών μονάδων και των Κέντρων Υγείας, η βία κατά γιατρών κ.α. ζητούν άμεση επίλυση, σύμφωνα με τους γιατρούς – μέλη Ιατρικών Συλλόγων.
Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσει κανείς τις καταγγελίες που πυκνώνουν για σοβαρές ελλείψεις ή καθυστερήσεις σε φάρμακα καρκινοπαθών και άλλων ασθενών χρονίων νοσημάτων, κάτι που θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή τους.
“Τα προβλήματα φουντώνουν και ζητούν άμεσες λύσεις από το Υπουργείο Υγείας”, αναφέρουν οι γιατροί του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας (ΙΣΛ) “Ο Ιπποκράτης”, οι οποίοι εκφράζουν την αγωνία τους, καθώς τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα, όπως επισημαίνουν, ενώ “ο στρατηγικός σχεδιασμός για την αντιμετώπισή τους από το Υπουργείο Υγείας, είναι τουλάχιστον ελλιπής”, τονίζουν χαρακτηριστικά.
Ποια είναι η ιεράρχηση των προβλημάτων σύμφωνα με τους Ιατρικούς Συλλόγους
Τόσο η οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), όσο και ο εκσυγχρονισμός του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), καθυστερούν αδικαιολόγητα, λένε οι γιατροί.
Ας δούμε αναλυτικά τι αναφέρουν:
ΙΣΛ: Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ)
Στην ΠΦΥ, οι 800 θέσεις νέων γιατρών στον ΕΟΠΥΥ παραμένουν “επανειλημμένες εξαγγελίες από τον περασμένο Σεπτέμβριο”, λένε οι γιατροί του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας (ΙΣΛ), ενώ ο θεσμός των “απλήρωτων από τον Αύγουστο” οικογενειακών γιατρών ήδη φθίνει. Πρόκειται για παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδίατρους, τους οποίους έχει μεγάλη ανάγκη το σύστημα Υγείας, καθώς έρχεται και το κύμα της γρίπης.
Το τελευταίο θέμα έφερε πρόσφατα με ερώτησή του στη Βουλή και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος επεσήμανε το πρόβλημα των 600 συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ οικογενειακών γιατρών, που έχουν να πληρωθούν από τον Αύγουστο. “Η προηγούμενη Κυβέρνηση άλλαξε το σύστημα πληρωμής και αντί της πάγιας μηνιαίας αποζημίωσης, θέσπισε το σύστημα της κατ’ ατόμου αμοιβής, το οποίο όμως δεν έχει ξεκινήσει ακόμη να εφαρμόζεται. Εδώ και τρεις μήνες παραμένουν απλήρωτοι οι οικογενειακοί ιατροί, αφού δεν εφαρμόζεται ούτε το παλαιό καθεστώς αλλά ούτε το νέο, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται ούτε τα λειτουργικά έξοδα των ιατρείων και επειδή προκαλούνται σοβαρά προσκόμματα στην ήδη προβληματική εξυπηρέτηση των εκατομμύρια ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ”, αναφέρει ο βουλευτής.
Λήγουν συμβάσεις στις ΤΟΜΥ και αποχωρούν οι γιατροί από τα ΠΕΔΥ
Η ανασφάλεια κορυφώνεται, καθώς οι συμβάσεις των γιατρών που στελεχώνουν τις ΤΟΜΥ λήγουν τον ερχόμενο Φεβρουάριο, “χωρίς να υπάρχει σχέδιο και μέριμνα για το τι θα απογίνουν οι θέσεις αυτές καθόσον το πρόγραμμα ΕΣΠΑ λήγει το 2021”, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι γιατροί του ΙΣΛ. Αν και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει δεσμευθεί ότι οι ΤΟΜΥ θα παραμείνουν, θα ενσωματωθούν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και θα ενισχυθούν, ωστόσο, δεν έχει γίνει καμία συγκεκριμένη κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση.
Μείζον πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα αποτελεί επίσης η αποχώρηση γιατρών των Μονάδων του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), οι οποίοι εξαναγκάζονται σε αλλαγή εργασιακών σχέσεων.
Καταρρέει το ΕΣΥ
Αν και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και προσωπικά ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έχει εκφράσει επανειλημμένα τη δέσμευσή του για ενίσχυση του ΕΣΥ με γιατρούς και μάλιστα μονίμων θέσεων, οι γιατροί περιμένουν να δουν πράξεις, όπως λένε, καθώς υπάρχει μεγάλο κύμα συνταξιοδότησης γιατρών στο τέλος του χρόνου. Συμπληρώνουν, επίσης, ότι περιμένουν να γίνει πράξη η παράταση για ένα χρόνο των θέσεων των επικουρικών γιατρών που εξαγγέλθηκε.
Οι γιατροί του ΙΣΛ, ωστόσο, επισημαίνουν ότι οι προσλήψεις των μόνιμων γιατρών στις κενές οργανικές θέσεις, καθυστερούν αδικαιολόγητα, η χρηματοδότηση των δημόσιων δομών είναι ανεπαρκής και σε αρκετές περιπτώσεις δε κατευθύνεται στις πραγματικές ανάγκες της περίθαλψης των πολιτών, η κτιριακή υποστήριξη των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας υστερεί, ενώ περιοδικά παρατηρούνται ελλείψεις σε σημαντικά φάρμακα και αντιδραστήρια.
Θίγουν τέλος και το θέμα της στελέχωσης των ΜΕΘ, η οποία έχει καθυστερήσει, όπως λένε. Καθώς επίσης, και την αντικατάσταση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) από νέο θεσμικό όργανο.
“Με δύο λόγια, οι προσδοκίες γιατρών και πολιτών, με την αλλαγή της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας δεν φαίνεται να εκπληρώνονται. Πιστεύουμε ακράδαντα πως η αδράνεια και η παραπομπή για το απώτερο μέλλον των καυτών προβλημάτων της Υγείας, απλά τα διογκώνει και τα επιδεινώνει. Αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι ιεράρχηση, σχεδιασμός, τολμηρές μεταρρυθμίσεις και άμεση επίλυση τους από το υπ. Υγείας, σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς”, αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Πηγή: newsit.gr, iatropaideia.gr