“Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είναι πολύ πιθανό” φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματός του την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα, ζητώντας παράλληλα επιτάχυνση των διαδικασιών στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο είναι σαφές πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μπορούσε να διακινδυνεύσει πρόωρες εκλογές διότι κάτι τέτοιο δεν είναι συνταγματικά επιτρεπτό μέχρι να κλείσει ένας χρόνος από τις προηγούμενες εκλογές. Σε αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε να δρομολογηθεί διαδικασία διερευνητικών εντολών και μόνο εάν δεν καθίστατο δυνατό να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας από την παρούσα Βουλή, η χώρα θα οδηγούνταν σε κάλπες. Κάτι εξαιρετικά παρακινδυνευμένο για μια κυβέρνηση που διαθέτει αυτοδυναμία 158 βουλευτών μόνο και μόνο για να “καεί” η απλή αναλογική.
Ήταν η δεύτερη φορά που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στα σενάρια πρόωρης κάλπης, καθώς είχε τοποθετηθεί επί του θέματος και την προηγούμενη ημέρα, κατά τη διάρκεια ομιλίας σε οπαδούς του κόμματός του στη Νίκαια Αττικής.
Η ηγεσία της Κουμουνδούρου θεωρεί, όντως, ότι το σενάριο της πρόωρης κάλπης είναι υπαρκτό, ενώ υπάρχουν ενδείξεις που επιβεβαιώνουν πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέτει το θέμα μόνο για συσπείρωση του κόμματός του:
Πρώτον, ότι θα πρέπει να επιχειρηθεί το “κάψιμο” της απλής αναλογικής όσο η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει φθορά, με διπλές εκλογές, κάτι που πρέπει να γίνει στις αρχές της θητείας της, εφόσον θέλει να έχει μια σιγουριά για τις εξελίξεις.
Δεύτερον, η εκτίμηση είναι ότι ο προϋπολογισμός δεν βγαίνει και ότι η οικονομία θα βρεθεί εκτός στόχων το 2021, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση επιθυμεί “καθαρό διάδρομο” για κάλπες και αποφεύγει να λάβει δύσκολα μέτρα -κάτι που θα υποχρεωθεί να πράξει το 2021, συνεπώς (σύμφωνα τουλάχιστον με την Κουμουνδούρου) οι κάλπες θα πρέπει να στηθούν νωρίτερα.
Τρίτον, το προσφυγικό εξελίσσεται σε μείζον πρόβλημα, που θα φέρει προοπτικά μεγάλη φθορά στην κυβέρνηση.
Τέταρτον, αύριο μπορεί να μην ελέγχεται η εμφάνιση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, κάτι που σήμερα δεν γίνεται.
Και πέμπτον, η διαφαινόμενη οικονομική ύφεση μετά το 2020 καθιστά πιο δύσκολες τις εξελίξεις στην οικονομία.
Ταυτόχρονα, μια σειρά κινήσεις, όπως η γρήγορη αντιμετώπιση θεσμικών θεμάτων (αναθεώρηση Συντάγματος με εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ακόμα και με σχετική πλειοψηφία, η ψήφος των ελλήνων του εξωτερικού, αλλά και ο νέος εκλογικός νόμος) δείχνουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να έχει ανοιχτά τα χέρια του και ‘καθαρό τον διάδρομο” για τυχόν πρόωρες εξελίξεις.
Ο Αλέξης Τσίπρας, με ομιλία του στην Πολιτική Γραμματεία, συνάρτησε, πάντως, το χρόνο διεξαγωγής του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ με τις πολιτικές εξελίξεις, με τον Μάιο να παραμένει ο πιθανότερος χρόνος πραγματοποίησής του, ενώ ζήτησε να επιταχυνθούν και οι ρυθμοί στην ανασυγκρότηση, για την οποία η αλήθεια είναι πως υπάρχουν μεγάλες αντιρρήσεις από μέρος τουλάχιστον του κομματικού μηχανισμού, που νιώθει να απειλείται από τυχόν μαζικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Το επόμενο διάστημα, άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα εστιάσει την αντιπαράθεσή του με την κυβέρνηση, με σημείο αιχμής το ασφαλιστικό, που αναδεικνύεται σε σημείο αιχμής για την αριστερή αντιπολίτευση.
Εκλογές μόνο μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2020
Για να γίνουν εκλογές από τη Βουλή που εκλέχθηκε μετά τη διάλυση της προηγούμενης εντός έτους, θα πρέπει η κυβέρνηση να παραιτηθεί και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες των διερευνητικών εντολών, σύμφωνα με τα άρθρα 41 παρ. 4 και 37 παρ. 3 και παρ. 1
Προβλέπει χαρακτηριστικά το Σύνταγμα στο άρθρο 41 παρ. 4: “Η Βουλή που εκλέχθηκε μετά τη διάλυση της προηγούμενης δεν μπορεί να διαλυθεί πριν περάσει ένα έτος αφότου άρχισε τις εργασίες της, εκτός από τις περιπτώσεις του άρθρου 37 παράγραφος 3 και της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού”.
Τι προβλέπει το άρθρο 37 στο οποίο παραπέμπει το άρθρο 41 παρ. 4; Την έναρξη διερευνητικών εντολών και εφόσον δεν σχηματιστεί κυβέρνηση και αφού δεν σχηματιστεί κυβέρνηση στην ύστατη προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας κατόπιν σύσκεψης των αρχηγών, τότε συγκροτείται υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό έναν εκ των Προέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που οδηγεί τη χώρα σε εκλογές.
Πηγή: news247.gr