Αποκαλυπτικές είναι οι εικόνες από την Ολυμπιάδα του δήμου Αριστοτέλη, μετά το χτύπημα της κακοκαιρίας “Γηρυόνης”, τη Δευτέρα το βράδυ. Μια διώροφη κατοικία έγειρε πλέον επικίνδυνα καθώς τα ορμητικά νερά του χειμάρρου διασχίζουν περιμετρικά το κτίριο.Οι ιδιοκτήτες του είναι σε απόγνωση.
Μεγάλες προσπάθειες της Περιφέρειας, του δήμου, του στρατού και του ΔΕΔΗΕ για την αποκατάσταση των ζημιών. Τεράστια είναι προσπάθεια για την οδική σύνδεση Ολυμπιάδας – Βαρβάρας. “Μέσα σε δύο ώρες αποκαταστήσαμε το πεσμένο οδικό κύκλωμα της Ολυμπιάδας. Σε λίγη ώρα θα παραδοθεί ο δρόμος με υλικό 3Α” δήλωσε ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος.
Δύο με τρεις μήνες θα χρειαστούν για να κλείσουν οι πληγές και να αποκατασταθεί πλήρως η περιοχή από τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στη Χαλκιδική σύμφωνα με τον προϊστάμενο του αυτοτελούς τμήματος Πολιτικής Προστασίας, Μπάμπη Στεργιάδη. «Και αυτό γιατί υπήρξε μεγάλη λασποροή, δεν ήταν απλά βρόχινο νερό, και ως εκ τούτου πρέπει να απομακρυνθεί».
Μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της ΠΚΜ ο κ. Στεργιάδης υπενθύμισε ότι οι περιοχές που επλήγησαν πάλι είναι Ιερισσός, Στρατώνι, Ολυμπιάδα, Σταυρός, Γομάτι, Πλανά Παναγία, ενώ πλημμύρισε και μέρος του οδικού δικτύου που έχει ήδη αποκοπεί, αλλά έχει ήδη εγκατασταθεί εργολάβος, έτσι ώστε να δοθεί αργά σήμερα το μεσημέρι δίοδος προς το Άγιο Όρος.
«Εκτιμώ» πρόσθεσε ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, «ότι αυτό το διάστημα θα απαιτηθεί τουλάχιστον από την πλευρά εργασιών Πολιτικής Προστασίας». Το θέμα όμως, όπως είπε, είναι ότι πρόκειται για χειμερινούς μήνες, γεγονός που θα δυσκολέψει την κατάσταση, καθώς είναι πολύ πιθανό να έχουμε συνεχόμενα φαινόμενα.
Σύμφωνα με τον κ. Στεργιάδη, τα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της ΠΚΜ θα μείνουν στην περιοχή, με εντολή τόσο του περιφερειάρχη Α. Τζιτζικώστα, όσο και του κυβερνητικού κλιμακίου που μετέβη στη περιοχή και έχει διαμορφώσει εικόνα για το μέγεθος των καταστροφών. «Πλέον η πολιτεία έχει αντιληφθεί για τη σοβαρότητα των καιρικών φαινομένων που πλήττουν, ειδικά την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, γνωρίζοντας και το ανάγλυφο στο βόρειο τμήμα της χώρας, οπότε θα πρέπει να δίνονται και πιο άμεσα οι αποζημιώσεις, οι οποίες καθυστερούν το τελευταίο διάστημα. Ήδη της Χαλκιδικής από 10 Ιουλίου του 2019 δεν έχει δοθεί ούτε ευρώ και περιμένουμε τις χρηματοδοτήσεις από την κυβέρνηση για να πληρώσουμε τα μηχανήματα που τρέχουν από την πρώτη στιγμή για να βοηθούν και τους πολίτες» υπογράμμισε ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας.