Τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου για τον τρόπο οδήγησης των Ευρωπαίων, ανάμεσα τους και των Ελλήνων οδηγών, είναι απογοητευτικά. Αύξηση της απροσεξίας, περισσότερες επιθετικές συμπεριφορές, υπερβολική αυτοπεποίθηση απέναντι στον κίνδυνο υπνηλίας στο τιμόνι, υπερβολική χρήση κινητού είναι τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει το ίδρυμα VINCI Autoroutes, που παρουσίασε τα αποτελέσματα της έκδοσης του 2019 του Ευρωβαρομέτρου για την υπεύθυνη οδήγηση.
Το 97% των Ευρωπαίων οδηγών θεωρεί επικίνδυνο να στέλνει ή και να διαβάζει SMS στο κινητό ή email ενώ οδηγεί, αλλά ο ένας στους τέσσερις οδηγούς το κάνει παρόλα αυτά. Στην Ελλάδα, το 98% θεωρεί ότι συμπεριφέρεται επικίνδυνα, ωστόσο το 31% επιδεικνύει αυτή τη συμπεριφορά.
Σχεδόν ένας στους δύο οδηγούς μιλάει στο τηλέφωνο μέσω συστήματος Bluetooth ενώ οδηγεί, παρόλο που αυτό επηρεάζει την προσοχή ακριβώς όσο και τα υπόλοιπα μέσα τηλεφωνικής επικοινωνίας. Το ίδιο πράττουν έξι στους 10 Έλληνες. Το 43% ρυθμίζει το GPS του ενώ οδηγεί (44% των Ελλήνων οδηγών). Πάνω από έναν στους 10 Ευρωπαίους οδηγούς παραδέχεται ότι υπέστη ή παραλίγο να υποστεί ατύχημα λόγω της χρήσης κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, το ίδιο συμβαίνει με περίπου δύο στους 10 Έλληνες οδηγούς.
Παράλληλα, το 43% των Ευρωπαίων οδηγών πιστεύει ότι οδηγεί καλά, ακόμη και όταν είναι κουρασμένοι, κάτι που το πιστεύει και το 38% των Ελλήνων οδηγών. Το 85% των οδηγών κοιμάται πιο αργά ή ξυπνάει πιο νωρίς πριν από κάποια μεγάλη διαδρομή, ποσοστό που στους Έλληνες φτάνει το 90%. Πάνω από ένας στους 10 Ευρωπαίους οδηγούς παραδέχεται ότι υπέστη ή παραλίγο να υποστεί ατύχημα λόγω νυσταγμού ή ύπνου κατά την οδήγηση (13% των Ελλήνων οδηγών).
Ταυτόχρονα αυξάνονται οι επιθετικές συμπεριφορές, με το 53% των Ευρωπαίων οδηγών να παραδέχεται ότι κορνάρει άσκοπα σε οδηγούς που τον εκνευρίζουν (65% των Ελλήνων οδηγών). Δεν λείπουν και οι ιδιαίτερα οξύθυμοι με περίπου έναν στους πέντε οδηγούς να κατεβαίνει από το όχημά του για να διαπληκτιστεί με άλλον οδηγό, κάτι που κάνουν δύο στους 10 Έλληνες.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το ινστιτούτο IPSOS σε 12.418 άτομα από 11 ευρωπαϊκές χώρες.
ΠΗΓΗ: εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος