Το 2020 είναι χρονιά προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Τα επιτελεία Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών βρίσκονται ήδη σε προεκλογικό αναβρασμό. Παρά τα σκάνδαλα και τις αντιδράσεις θα καταφέρει ο Τραμπ να γυρίσει το παιχνίδι;
Τον Νοέμβριο του 2020 αναμένονται στις ΗΠΑ οι επόμενες προεδρικές εκλογές. Για τον Ντόναλντ Τραμπ δεν θα είναι μια εύκολη προεκλογική εκστρατεία διότι ήδη επιβαρύνεται με διάφορα σκάνδαλα. Ωστόσο ο ίδιος φαίνεται να πιστεύει ότι θα γυρίσει τις καταστάσεις υπέρ του. Στη μέχρι τώρα θητεία του, που μόνο ρόδινη δε μπορεί να χαρακτηριστεί, στάθηκε τυχερός.
Από το ρωσικό στο ουκρανικό σκάνδαλο
Στο σκάνδαλο ρωσικής επιρροής στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 ο ειδικός εισαγγελέας του FBI Ρόμπερτ Μιούλερ κατέληξε σε πόρισμά του ότι δεν προκύπτουν στοιχεία για κρυφές επαφές συνεργατών του Τραμπ με τη Ρωσία. Ο Μιούλερ δεν μπόρεσε επίσης να στοιχειοθετήσει ποινική ευθύνη του Τραμπ για παρακώληση της αμερικανικής δικαιοσύνης στις έρευνες για ενδεχόμενες ρωσικές παρεμβολές στον αμερικανικό προεκλογικό αγώνα. Ο Ντ. Τραμπ με το άκουσμα του εισαγγελικού πορίσματος ένιωσε ανακούφιση. Αλλά λίγο αργότερα ξέσπασε ένα νέο σκάνδαλο, αυτή τη φορά με την Ουκρανία στο επίκεντρο. Οι Δημοκρατικοί επιρρίπτουν στον Τραμπ ότι πίεσε την ουκρανική κυβέρνηση να διεξάγει έρευνες για τον επιχειρηματία γιο του Τζο Μπάιντεν και τις δραστηριότητές του στην Ουκρανία, προσφέροντας μάλιστα οικονομικά ανταλλάγματα στην ηγεσία της χώρας. Ο Τζο Μπάιντεν είναι διεκδικητής του χρίσματος των Δημοκρατικών για τις επόμενες προεδρικές εκλογές και ήδη ο Τραμπ τον θεωρεί ως τον βασικό του αντίπαλο. Για το ουκρανικό σκάνδαλο έχουν ήδη ξεκινήσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων έρευνες για απαγγελία κατηγοριών εναντίον του, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην καθαίρεσή του (impeachment). Mε την πλειοψηφία που διαθέτουν οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων μπορούν να ξεκινήσουν μια τέτοια διαδικασία, η οποία όμως θα πρέπει να ολοκληρωθεί μετά τις εκλογές με απόφαση της Γερουσίας.
Ο Τραμπ επιχειρεί να παρουσιαστεί ως «θύμα»
Είναι γεγονός ότι στην αμερικανική ιστορία καμία διαδικασία εναντίον εν ενεργεία προέδρου δεν έχει ευδοκιμήσει. Όπως φαίνεται και στην περίπτωση του Τραμπ θα ευδοκιμήσει, γιατί, για να συμβεί αυτό, θα πρέπει 20 Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές να στηρίξουν το αίτημα των Δημοκρατικών. Αλλά και μόνο η εκκίνηση της όλης διαδικασίας αποτελεί στίγμα για την πολιτική εικόνα του Τραμπ. Ένα ψεγάδι, που όμως ο ίδιος προσπαθεί με κάθε τρόπο να παρουσιάσει υπέρ του. Πώς; Παρουσιάζοντάς το σαν «πολιτικό χτύπημα» των αντιπάλων του. Μάλιστα σε μέιλ που απευθύνεται στους ψηφοφόρους του Τραμπ, η ομάδα που έχει αναλάβει την προεκλογική του εκστρατεία, τους καλεί να στηρίξουν οικονομικά με χορηγίες τον «πρόεδρό τους» ο οποίος «βάλλεται από την Αριστερά». Στα μέιλ αυτά υπάρχουν συνθήματα και προτροπές όπως «Είναι η τελευταία ευκαιρία σου να στηρίξεις τον πρόεδρο» ή «Ας μαζέψουμε μέχρι τα μεσάνυχτα πέντε εκατομμύρια δολάρια μαζί». Πάντως παρά το αρνητικό κλίμα στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας, οι πιστοί Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι του μάζεψαν μέσα τις πρώτες 24 ώρες από την έναρξη της προεκλογικής καμπάνιας του τον Ιούνιο χορηγίες ύψους 24,8 εκατομ. δολαρίων. Συγκριτικά η αντίστοιχη καμπάνια υποστήριξης του Τζο Μπάιντεν έχει καταφέρει να μαζέψει λίγο πάνω από 6 εκατομ. δολάρια.
Μεγάλη αγωνία για τον επόμενο ένοικο του Λευκού Οίκου
Πάντως οι ΗΠΑ κινούνται ήδη εδώ και καιρό σε προεκλογικό κλίμα και οι απολογισμοί της θητείας Τραμπ έχουν ήδη ξεκινήσει. Παρά τα μεγάλα θέματα στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, αυτό που φαίνεται ότι απασχολεί περισσότερο όμως τους αμερικανούς πολίτες είναι η οικονομική κατάσταση της χώρας, οι θέσεις εργασίας και η προσωπική και κοινωνική ασφάλεια. Στο πεδίο αυτό φαίνεται ότι ο Τραμπ τα πήγε μάλλον καλά δεδομένου ότι η οικονομία αναπτύσσεται και η ανεργία, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, κινείται στο 3,5% δηλαδή στο χαμηλότερο ποσοστό εδώ και 50 χρόνια. Επίσης, αν και δεν κατάφερε να υλοποιήσει τα σχέδια για την ανέγερση τείχους στα σύνορα με Μεξικό, εντούτοις κατά τη θητεία του η παράτυπη μετανάστευση μειώθηκε.
Ακόμη είναι νωρίς για εικασίες για την έκβαση του προεκλογικού αγώνα. Άλλωστε πέρα από τις «σίγουρες» πολιτείες των Ρεπουμπλικανών, όπως η Αλάσκα, το αποτέλεσμα κρίνεται στις λεγόμενες swing states». Σημαντικό ρόλο παίζει και το σύνθετο εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι και στις προεδρικές του 2016 η Χίλαρι Κλίντον είχε υπερισχύσει του Τραμπ σε αριθμό ψήφων, ωστόσο ο Τραμπ κέρδισε την πλειοψηφία στο σώμα των εκλεκτόρων που έκρινε και το τελικό αποτέλεσμα. Όλα τα ενδεχόμενα λοιπόν παραμένουν ανοιχτά. Από την πλευρά της πάντως η Νάνσι Πελόζι, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και κορυφαία πολιτικός των Δημοκρατικών, δήλωσε πρόσφατα στο δίκτυο ΑΒC: «Η επανεκλογή Τραμπ θα είχε ανεπανόρθωτες συνέπειες».
Πηγή: DW