Πρώτο θέμα στα μεγαλύτερα Μέσα Ενημέρωσης της Τουρκίας παραμένει η συμφωνία με τη Λιβύη και οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκαλεί στην ευρύτερη περιοχή.
Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη επίσκεψη του Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια στην Αίγυπτο, η τουρκική πλευρά δείχνει να κλιμακώνει τη ρητορική της. Τόσο στελέχη της κυβέρνησης, όσο και σύσσωμος ο Τουρκικός Τύπος, υποστηρίζουν ότι το μνημόνιο με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα είναι η «δίκαιη λύση» που θα φέρει ισορροπία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση σε υψηλούς τόνους για τη συμφωνία Αγκυρας – Λιβύης, χαρακτηρίζοντας την Τουρκίας ως τον κατεξοχήν παραβάτη του διεθνούς δικαίου.
The #Libya – #Turkey #maritime boundaries deal, refuted by #Cyprus, #Greece and #Egypt .#security #borders #Mediterranean #Europe #Africa #Asia #Erdogan #Sarraj #Sisi #NATO #Russia #Haftar pic.twitter.com/1jh1J3HlNa
— Mourad TEYEB (مــراد التـائـب) (@MouradTeyeb) November 30, 2019
Η φιλοκυβερνητική Yeni Safak έχει ως πρώτο θέμα τις αντιδράσεις για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης. Το ρεπορτάζ, που τιτλοφορείται ως «όλοι σε πανικό», αναφέρεται στην ανησυχία που έχει προκαλέσει στην Ελλάδα η συμφωνία με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα.
Σε παρόμοιο τόνο -και επαναλαμβάνοντας τα λόγια του προέδρου Ερντογάν- η Hurriyet υποστηρίζει ότι πλέον «η Ελλάδα εκβιάζει τη Λιβύη», κάνοντας ειδική μνεία στην προειδοποίηση που απηύθυνε το ΥΠΕΞ στον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνας.
Η Cumhuriyet, από την πλευρά της, δημοσιεύει χάρτες με τα «νέα» θαλάσσια σύνορα, εστιάζοντας στα νησιά που -όπως… ισχυρίζεται- δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα. Σύμφωνα με τον Μανώλη Κωστίδη, ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, η Αγκυρα πιθανώς σχεδιάζει μια κίνηση στρατηγικής σημασίας, που θα έχει ποικίλους κινδύνους.
Βάσει πληροφοριών που επικαλέστηκε, η Λιβύη μπορεί να δώσει ένα οικόπεδο πάνω στη γραμμή Ελλάδας, προκειμένου να πατήσει «πόδι» η Τουρκία. Ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι δεν αποκλείεται να σταλεί ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας σε εκείνο το σημείο. Στόχος δεν θα είναι το πετρέλαιο, αλλά το γεωπολιτικό μήνυμα.
Πηγή: iefimerida.gr